REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo razkritje Seymourja Hersha: Scholz in Biden načrtovala prikrivanje afere ameriške sabotaže Severnega toka

Novo razkritje Seymourja Hersha: Scholz in Biden načrtovala prikrivanje afere ameriške sabotaže Severnega tokaScholz se je mudil v Washingtonu v akciji prikrivanja, je razkril slavni ameriški novinar. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Nemški kancler Olaf Scholz je med obiskom v ZDA z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom razpravljal o sabotaži Severnega toka in na vse kriplje skušal zgodbo poteptati, trdi veteran ameriškega raziskovalnega novinarstva in Pulitzerjev nagrajenec Seymour Hersh, ki je pred šestimi tedni objavil članek, v katerem je za diverzijo plinovoda obtožil ameriško administracijo.

Hersh je namreč izvedel, da je imel ameriški predsednik Joe Biden osemdesetminutni sestanek s Scholzem - in to brez prič! -, na katerem sta, kot je znanemu novinarju zaupal dobro obveščen vir, govorila prav o sabotaži rusko-nemškega plinovoda 26. septembra 2022 v Baltskem morju.

»V začetku marca je predsednik Biden gostil nemškega kanclerja Olafa Scholza v Washingtonu.

Obisk visokega gosta iz Nemčije je vključeval le dva javna dogodka: kratko izmenjavo komplimentov med Bidnom in Scholzem pred poročevalci iz Bele hiše, in to brez dovoljenih vprašanj, ter intervju za CNN s Scholzem, ki se ni niti z besedico dotaknil dejstev o razstrelitvi plinovoda,« dogajanje opisuje Hersh.

Še več: predsednik nemške vlade je v Washington priletel brez kakršnega koli predstavnika nemškega tiska na krovu letala.

Poleg tega pa ni bila predvidena niti uradna večerja v Beli hiši (kar ni običajno), niti sta vodilna svetovna državnika imela skupne tiskovne konference, kar se, kot opozarja Hersch, običajno zgodi po tovrstnih srečanjih.

»Od tedaj ni bilo nobenih izjav ali pisnih sporočil ne ene, ne druge vlade, vendar mi je vir, ki ima dostop do diplomatskih obveščevalnih podatkov, povedal, da je v zakulisju potekala pestra razprava o uničenju plinovoda in da so bili posledično izbrani agenti agencije CIA pozvani k sodelovanju z nemškimi obveščevalnimi službami, da bi pripravili prepričljivo zgodbo, ki bi ameriškemu in nemškemu tisku zagotovila alternativno različico tega, kako sta bila uničena plinovoda Severni tok 1 in 2,« je razkril Hersh v svojem blogu.

Kmalu zatem je New York Times (ki je zelo blizu Ovalni pisarni in ni prvič, da uredništvo ugodi zahtevam ameriških oblasti) objavil zgodbo, da je za diverzijo odgovorna - »proukrajinska skupina«.

Ta konstrukt je izzval posmeh po vsem svetu, saj na 15-metrsko jadrnico domnevnega ukrajinskega tajkuna ni bilo mogoče spraviti vse potrebne opreme (med ostalim, tudi napravo za dekompresijo za potapljače) in ne niti vseh udeležencev tega zavržnega podviga.

Na ta račun so nastale tudi številne šale:

Spomnimo, v eksploziji pri danskem otoku Bornholm, ki so jo - po ugotovitvah Hersha - orekstrirali Američani ob pomoči Norveške, sta bila oba ruska plinovoda, Severni tok 1 in Severni tok 2, položena po dnu Baltskega morja – uničena.

Švedska, Danska in Nemčija od tedaj izvajajo preiskave, a konkretnih rezultatov še ni.

Danska in Švedska sta že večkrat odklonili prošnje in zahteve Moskve, da Rusiji dovolita sodelovati v preiskavi uničenja njene energetske infrastrukture.

Kremelj je sabotažo plinovoda, ki je dovajal poceni ruski plin v Evropo, ocenil kot dejanje mednarodnega terorizma.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek