REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova teorija o atentatu na Kennedyja: Oglasila se je priča po 60 letih

Nova teorija o atentatu na Kennedyja: Oglasila se je priča po 60 letihAmeriški predsednik John F. Kennedy v Dallasu pred atentatom. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Po atentatu je z zadnjega sedeža tega vozila pobral skoraj popolnoma ohranjen naboj.

Nekdanji obveščevalni agent Paul Landis, ki je bil zadolžen za varovanje nekdanje prve dame ZDA Jackie Kennedy in je bil v neposredni bližini Johna F. Kennedyja, ko je bil ubit v Dallasu, je izrazil dvome v ugotovitve Warrenove komisije glede atentata na ameriškega predsednika.

V nedavnem intervjuju za New York Times je podvomil v poročilo o »čarobni krogli,« ki je švignila skozi Kennedyjevo telo, preden je zadela takratnega teksaškega guvernerja Johna Connallyja mlajšega, kar je prispevalo k številnim teorijam, ki izpodbijajo uradno poročilo ameriške vlade in vohunske agencije CIA, da je le en napadalec, Lee Harvey Oswald, odgovoren za smrt takratnega predsednika ZDA.

Landis namreč trdi, da je slišal več strelov, medtem ko se je nahajal za limuzino, v kateri je bil predsednik, ko je bil Kennedy zadet v glavo. Po atentatu je z zadnjega sedeža tega vozila pobral skoraj popolnoma ohranjen naboj.

Nekdanji obveščevalec je tedaj kroglo odnesel v bolnišnico, kamor so odpeljali Kennedyja, saj se je bal, da bi jo lahko kdo odtujil.

V intervjuju je pojasnil, da so preiskovalci verjeli, da je tako nekdanjega predsednika kot guvernerja Teksasa zadela »čarobna krogla,« ker so jo našli na nosilih, na katerih je ležal Connally, v resnici pa je šlo za kroglo, ki jo je Landis kasneje prinesel in tam pustil.

Dodal je, da ne verjame, da je ta krogla Kennedyja zadela v hrbet, nato pa izšla ven in padla na sedež limuzine.

Paul Landis v mladih dneh... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Ta naboj je bil pomemben dokaz in nisem želel, da bi se izgubil, zato sem ga vzel,« poudarja Landis.

Razkril je tudi, da po atentatu ni bilo nikogar, ki bi zavaroval kraj umora, saj so se vsi agenti ukvarjali s predsednikom.

Šele leta 2014 je ugotovil, da sklep Warrenove komisije navaja napačno lokacijo naboja, in od takrat se je posvetoval z več uradniki, ki so seznanjeni z zadevo, toda vsi so se zmrdovali, češ da so svoje ugotovitve oprli na poročila, ki jih je Landis vložil pred desetletji, po atentatu, v katerih je omenjal le večkratno streljanje, ne pa tudi kroglo, ki jo je nesel v bolnišnico.

Nekdanji agent je na vprašanja, zakaj o tem ni spregovoril 60 let, dejal, da o tem ni želel govoriti, bil je prestrašen, preizpraševal se je, ali je naredil kaj narobe, in nekaj let po atentatu je zapustil službo.

Landisovo pričevanje kaže na možnost, da je obstajal več kot le en oborožen strelec, ker če »čarobna krogla« ni zadela tako Kennedyja kot Connallyja, je teorija enega samega strelca napačna, kar po drugi strani potrjuje sklep FBI, da Oswald ni imeti dovolj časa za zaporedne strele – da zadene guvernerja, potem ko je že zadel Kennedyja.

Zapruderov film atentata na JFK. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Spomnimo, Warrenova komisija je ime dobila po sodniku Earlu Warrenu, ki jo je vodil.

Oktobra bo luč sveta zagledala še Landisova knjiga »Zadnja priča«. Vir: Posnetek zaslona

Skoraj leto dni se je ukvarjala z iskanjem Kennedyjevega morilca. Septembra 1964 je objavila zajetno, kar 889 strani dolgo poročilo, ki v resnici ni razkrilo nič novega.

Kar niti ni nenavadno, sa je v komisiji sedel tudi nekdanji šef Cie Allen Dulles. Kennedy je Dullesa odstavil po kubanski krizi, a je Dulles kljub temu ohranil stike s kolegi iz nekdanje službe.

Član Warrenove komisije je bil tudi kasnejši predsednik ZDA Gerald Ford.

V sklepnih ugotovitvah je komisija zatrdila, da je bil morilec le eden - Lee Harvey Oswald, ki pa je bil prav tako umorjen le dva dni po aretaciji, tako da v bistvu ni dobil priložnosti, da bi preiskovalcem povedal svojo različico dogodka, ki je pretresel Američane in ves svet ter uničil tudi vizijo miru, ki jo je začel uresničevati JFK.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek