REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov posnetek »Odinovih bojevnikov«: ekstremistična skupina napovedala lov na »domače pedofile in posiljevalce«

Nov posnetek »Odinovih bojevnikov«: ekstremistična skupina napovedala lov na »domače pedofile in posiljevalce«

Nedavno se je pojavil videoposnetek, v katerem ultradesničarska skupina, imenovana »Odinovi bojevniki«, trdi, da bodo Finsko preplavili »seksualni turisti,« ki domnevno hrepenijo po zavržnih seksualnih praksah.

Videoposnetek je sprožil plaz kritik in prerastel v dokaj odmeven škandal v finski družbi, ker je usmerjen zoper priseljence in prosilce za azil z Bližnjega vzhoda.

Finska policija in državno tožilstvo preučujeta, ali nov videoposnetek omenjene skupine, v katerem so napovedali lov na posiljevalce in pedofile »vseh barv kože«, sodi v sovražni govor in spodbujanje k nasilju, poročajo lokalni mediji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eilen käytin Kaupissa :) #s.o.o. #soldiersofodin

A post shared by soldiers of odin Tampere (@soldiers_of_odin_tre) on

V videu, ki ima podnapise v angleščini in arabščini, skupina trdi, da je na družbenih omrežjih odprla številne lažne profile, tako da se na ta način njeni člani predstavljajo kot deklice.

S pomočjo teh lažnih uporabniških računov je skupina skušala prek svetovnega spleta odkriti moške, ki iščejo spolne stike z dekleti. Kaj jim sledi pa jasno kažejo jeklene debele palice, s katerimi člani skupine mahajo na video posnetku ...

V videu, ki ima podnapise v angleščini in arabščini, skupina trdi, da je na družbenih omrežjih odprla lažne profile in se tako predstavljajo kot deklice.

Posnetek, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih in je bil pozneje na nekaterih na Finskem tudi izbrisan, prikazuje skupino maskiranih moških z baseball palicami in verigami, ki v zimski temi hodijo proti kameri, v ozadju pa jih spremlja metal glasba.

Predstavnik skupine ob tem navaja, da je Finska tarča invazije »spolnih predatorjev« iz tujine in da oblast »sploh ne ukrepa«, zato pa morajo ljudje sami zaščititi svoje otroke.

»Odinovi bojevniki« trdijo, da polovico spolnih deliktov nad mladoletnimi dekleti zagrešijo Arabci. Toda skupina napoveduje, da je »lov odprt tudi na domače pedofile in posiljevalce vseh barv kože.«

»Zagotavljamo vam, da bo vaše srečanje z nami nepozabno. In ne skrbite, ne bomo poklicali policije«, sklene maskirani moški v spornem videoposnetku.

Po mnenju komisarja za kazniva dejanja Pekka Hätönena se lahko videoposnetek opredeli kot podpihovanje sovraštva do etničnih manjšin.

Kljub temu pa za bolj konkretne ukrepe proti »Odinovim bojevnikom« mora pridobiti soglasje državnega tožilstva, ki je odgovorno za preganjanje sovražnega govora na internetu.

V zvezi z izginotjem posnetkov s socialnih omrežij Hätönen poudarja, da policija ni odstranila videoposnetka s Facebooka in Vimea, zato domneva, da so jih izbrisali administratorji samih omrežij, po prijavah uporabnikov.

Hätönen je še pojasnil, da bodo posledice doletele le ljudi, ki jih bodo identificirali na videoposnetku, ne pa celotno skupino.

Zagotavljamo vam, da bo vaše srečanje z nami nepozabno. In ne skrbite, ne bomo poklicali policije.

Hufvudstadsbladet spominja, da so »Odinovi bojevniki« dosegli vrhunec med migrantsko krizo v Evropi v obdobju 2015–2016, ko so člani skupine začeli patruljirati skozi več finskih mest in svoje delovanje razširili tudi v sosednje države, pa celo čez Atlantik.

Domnevalo se, da je skupina po tem prenehala delovati, zato je bil nov videoposnetek neprijetno presenečenje tako za lokalne oblasti kot vlado v Helsinkih.

Zdaj so oblasti ugotovile, da so se posamezni člani skupine »od lanske jeseni ponovno začeli pojavljati na ulicah in svetovnem spletu,« dodaja Hätönen. Domneva, da so »Odinovi bojevniki« prisotni v 53 finskih mest.

V skandinavskih medijih so »Odinovi bojevniki« prikazani kot neonacisti, sama skupina pa takšno profiliranje svojih prepričanj in ravnanj – zanika. Toda tako nekateri člani skupine kot njen ustanovitelj Mika Ranta, so bili že obsojeni zaradi zlorab in nasilništva.

Trenutno je na Finskem v pridržanju več priseljencev, osumljenih spolnih zločinov, ki vključujejo žrtve mlajše od 10 let - v severnem finskem mestu Oulu in tudi v prestolnici.

Vsi osumljenci so migranti ali prosilci za azil. Finska vlada poudarja, da ima situacijo pod kontrolo in si nikakor ne želi akcije t. i. Odinovih bojevnikov.

Zato so novo pogrevanje tenzij z namišljeno invazijo priseljencev, vnaprej označenih za spolne predatorje in škandal s šokantnim videoposnetkom »Odinovih bojevnikov« ostro obsodili tudi visoki državni uradniki, vključno s samim predsednikom Finske Saulijem Niinistöm, ki je za »Odinovce« dejal, da so »nagravžni«.

Komentarji