REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Norost: Ukrajinci hočejo zdaj še reaktivce, rakete in podmornice – jim bodo na koncu dali še jedrsko orožje?

Norost: Ukrajinci hočejo zdaj še reaktivce, rakete in podmornice – jim bodo na koncu dali še jedrsko orožje?Ameriški predsednik je pošiljanje težkega orožja Ukrajini še pred letom dni smatral za nekaj, kar bi vodilo do tretje svetovne vojne, leto dni zatem pa je svečano napovedal pošiljanje ameriških tankov v boj proti ruskim silam. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Pentagon že lobira za pošiljanje reaktivcev F-16 v Ukrajino, tam pa si želijo še raket dolgega dosega in celo nemške podmornice.

Tanki za Ukrajino so očitno šele začetek vse obilnejših transportov vojaškega orožja v Ukrajino.

Ameriški vojaški uradniki »tiho pritiskajo« na ministrstvo za obrambo, da odobri dobavo bojnih letal F-16 Ukrajini za pomoč v boju proti Rusiji, je v soboto poročal Politico s sklicevanjem na vire.

ZDA imajo v posesti okoli 900 teh letal in še več v skladiščih, zato pošiljanje nekaj deset F-16 režimu v Kijevu ne bi bilo problematično. Težava bodo piloti, saj jih je bila večina že »prizemljenih« in to z ruskimi raketami.

ZDA imajo v posesti okoli 900 teh letal in še več v skladiščih, zato pošiljanje nekaj deset F-16 režimu v Kijevu ne bi bilo problematično.

Težava bodo piloti, saj jih je bila večina že »prizemljenih« in to z ruskimi raketami.

Novi piloti pa se bodo morali soočiti z verjetno najboljšimi ruskimi protiletalskimi sistemi.

Ker več nimajo primernih letališč ali pa so ta pod stalnimi napadi nekateri jastrebi v Beli hiši predlagajo, da bi ukrajinski piloti vzletali kar iz letališč v Romuniji, Nemčiji in na Poljskem – kar pa bi verjetno pomenilo neposredno vojno med Rusijo in zvezo NATO.

Doslej nobena država Kijevu kljub večkratnim zahtevam ni zagotovila sodobnih vojaških letal zahodne izdelave.

Po navedbah enega uradnika Pentagona in dveh drugih virov, ki sta seznanjena z zadevo, je kampanja znotraj ameriškega ministrstva za obrambo za pošiljanje bojnih letal v Ukrajino »dobila zagon.«

Kmalu v Ukrajini? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Optimizem je delno spodbudila nedavna odločitev o pošiljanju tankov M1 Abrams in sistemov zračne obrambe Patriot v Kijev, piše v poročilu.

Po navedbah enega uradnika Pentagona in dveh drugih virov, ki sta seznanjena z zadevo, je kampanja znotraj ministrstva za obrambo ZDA za pošiljanje letala v Ukrajino »dobila zagon.«

V zvezi z morebitnimi dobavami F-16 je visoki uradnik ministrstva za obrambo ZDA povedal: »Mislim, da ne nasprotujemo.«

Hkrati je opozoril, da dokončna odločitev še ni bila sprejeta.

Kijev še ni vztrajal, da so bojna letala glavna prednostna naloga, je dodal uradnik in pojasnil, da so ZDA osredotočene na pomoč Ukrajini pri izpolnjevanju bolj neposrednih potreb.

En vir je za Politico dejal, da bi lahko ZDA potrebovale »tedne«, da sprejmejo odločitev o pošiljanju lastnih letal v Ukrajino ali o odobritvi ponovnega izvoza F-16 iz drugih držav.

Potem ko sta se Washington in Berlin dogovorila, da bosta Ukrajini zagotovila 31 tankov Abrams oziroma 14 Leopard 2, je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podvojil svoje zahteve po raketah dolgega dosega in bojnih letalih.

A to še ni konec zahtev.

Ukrajinski politiki zahtevajo tudi rakete dolgega dosega in drone s povečanim dosegom, svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je že napovedal, da bo kmalu prišlo do napadov na Moskvo in druge večje centre v Rusiji.

Medtem nekdanji ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrej Melnik želi še - nemške podmornice.

Predlagal je, da bi moral Berlin predati Ukrajini eno od svojih podmornic za uporabo proti ruski črnomorski floti.

Melnik je sicer znan po tem, da je ves čas konflikta v Ukrajini omalovaževal in žalil svoje takratne gostitelje v Berlinu, dokler niso privolili, da bodo njegovi državi podarili vse težje orožje.

»Vem, da bom dobil novo golido gn*ja, vendar imam še eno kreativno idejo,« je Melnik tvitnil v soboto.

Nemška podmornica
Mokre sanje? Kijev si želi nemških podmornic. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ob razlagi, da podmornica HDW razreda 212a, ki jo izdeluje ThyssenKrupp, velja za »eno najboljših podmornic na svetu«, bi morala nemška vojska (Bundeswehr) po oceni Melnika eno od svojih šestih 212A podariti Ukrajini, kjer bi ta nato »izrinila rusko floto iz Črnega morja

Melnik je v komentarju pojasnil, da bi podmornico lahko prevažali po kopnem, kar je precej vprašljivo, saj gre za 56-metrsko plovilo z izpodrivom 1500 ton.

Za upravljanje bi se morali usposobiti tudi ukrajinski mornarji. Plovilo bi se nato moralo soočiti s sedmimi podmornicami in številnimi protipodmorniškimi ladjami ter helikopterji ruske črnomorske flote s sedežem na Krimu.

Melnik predlaga, da nemška vojska (Bundeswehr) eno od svojih šestih 212A podari Ukrajini, kjer bi ta nato 'izrinila rusko floto iz Črnega morja.'

V nizu odgovorov na komentarje je Melnik svoje privržence pozval, naj »vsi skupaj zagovarjajo to idejo in Nemčijo in druge zaveznike prisilijo v predajo podmornice.«

Nemški kancler na to idejo še ni odgovoril, je pa dejal, da predaja nemških letal Ukrajini ne pride v poštev.

Res pa je tudi, da je Olaf Scholz na podoben način zanikal že marsikaj, nato pa storil obratno.

Tudi ameriški predsednik je pošiljanje težkega orožja Ukrajini še pred letom dni smatral za nekaj, kar bi vodilo do tretje svetovne vojne, leto dni zatem pa je svečano napovedal pošiljanje ameriških tankov v boj proti ruskim silam.

Na Telegram kanalih so se zato že pojavili cinični komentarji, da bi bilo morda najbolje, da Ukrajincem Zahod kar takoj preda še jedrsko orožje in da tako končamo z obstojem človeške civilizacije na tem planetu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek