REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Njet ZDA: Evropske članice zveze NATO ne želijo ameriških kopenskih jedrskih izstrelkov v Evropi

Njet ZDA: Evropske članice zveze NATO ne želijo ameriških kopenskih jedrskih izstrelkov v EvropiPershing 2. Vir: Twitter

Srečanje ameriškega predsednika Joeja Bidna s predsedniki držav in vlad na srečanju G-7 in pred vrhom zveze NATO 14. junija v Bruslju je prineslo pomembno novico.

Evropski zavezniki bodo namreč po poročanju portala Defense News danes, 14. junija v Bruslju uradno nasprotovali razporeditvi novih kopenskih jedrskih izstrelkov v Evropi.

Gre za stališče, ki odraža pretekle pripombe generalnega sekretarja Jensa Stoltenberga, zahteva pa je že navedena v osnutku sklepov vrha.

Tiskovni predstavnik zveze NATO v nedeljo ni želel komentirati vsebine sporočila in je dejal, da razprave še vedno potekajo.

Ta poteza bi lahko bila ena od možnih za ublažitev napetosti z Rusijo in za vzpostavitev dialoga o nadzoru orožja pred vrhom ZDA in Rusije v Ženevi 16. junija.

Trump-Stoltenberg  NATO, Bruselj 2018 | Vir: Pixell
Srečanje Donalda Trumpa in Stoltenberga v Bruslju leta 2018. Vir: Twitter

Moskva naj bi potem, ko so Združene države Amerike v času predsednika Donalda Trumpa izstopile iz sporazuma o odprtem nebu in sporazuma o jedrskih raketah srednjega dosega (INF) spet predlagala moratorij na nameščanje raket srednjega in krajšega dosega v Evropi.

Če bi se NATO za to odločil, bi Rusija tudi sama namestila rakete, ki bi jih bilo mogoče aktivirati zelo hitro.

Te rakete bi bile seveda uničujoče tako za evropske države, kot bi bile ameriške za evropski del Rusije.

Njihovo instaliranje bi zelo povečalo reakcijski čas in tudi možnost napak pri oceni ravnanja nasprotnika. 

Njihovo instaliranje bi zelo povečalo reakcijski čas in tudi možnost napak pri oceni ravnanja nasprotnika.

Vprašanje je v zraku že od kar je Rusija razvila rakete SSC-8, za katere ZDA trdijo, da so kršile pogodbo o jedrskih silah srednjega dosega iz leta 1987.

To je spodbudilo tedanjega predsednika Donalda Trumpa, da leta 2019 v imenu ZDA izstopi iz pogodbe INF.

Rakete Iskander   Vir:Sputnik
Rakete Iskander. Vir: Twitter

Rusija pa je trdila, da so ZDA kršile pogodbo, kar so ameriški uradniki zanikali.

Največje zasluge za ponovno zbliževanje Rusije in evropskih članic zveze NATO ima francoski predsednik Macron.

Analitiki so ocenjevali, da so ZDA iz pogodbe izstopile predvsem zaradi Kitajske, ki je takšne rakete lahko razvijala, medtem ko jih ZDA zaradi pogodbe z Rusijo niso smele.

Največje zasluge za ponovno zbliževanje Rusije in evropskih članic zveze NATO ima francoski predsednik Emmanuel Macron.

Potem ko sta Trumpova administracija in NATO leta 2019 zavrnila predlagani moratorij Rusije na instaliranje novih izstrelkov kratkega in srednjega dosega v Evropi, je francoski predsednik Emmanuel Macron pozval k ponovni preučitvi moratorija.

Vendar pa pobudi nasprotujejo predvsem ameriški »jastrebi«, zato ni jasno, ali bo sprejeta.

Največje tveganje namreč te rakete prinašajo za evropske države in Rusijo, ne pa za ZDA, ki so varno zaščitene z dvema oceanoma...

Delite članek