REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nima pojma: Ameriški obrambni minister opozoril na nevarnost »vdora Sovjetske zveze v Ukrajino!«

Nima pojma: Ameriški obrambni minister opozoril na nevarnost »vdora Sovjetske zveze v Ukrajino!«Austin je zagrozil - Sovjetski zvezi. Vir: Twitter

Kljub temu, da je Sovjetska zveza razpadla pred približno tremi desetletji v ZDA očitno še zmeraj ni zamrl strah pred to državo.

Ta strah je tako hud, da je ameriški obrambni minister državi, ki ne obstaja več, napovedal - hude sankcije.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je namreč v četrtek med obiskom v Južni Koreji od Moskve zahteval, da naj umakne svojo vojsko z ukrajinske meje ali pa se sooči z najtežjim krogom sankcij, kar so jih kdaj uvedle ZDA.

Na vprašanje, v kakšni obliki bo embargo, je dejal, da bodo uporabljene »najboljše metode« in da »karkoli bomo naredili, bomo naredili kot del mednarodne skupnosti.«

»Najbolje bi bilo, če ne bomo videli vdora Sovjetske zveze v Ukrajino,« je dejal ameriški obrambni minister in napačno označil Rusijo kot nekdanjo ZSSR – federacijo 15 republik, ki je prenehala obstajati že leta 1991…

Nekateri so se ob tem posmehljivo vprašali, če je morda govoril v Vzhodni Nemčiji...

Sovjetski tanki T-34 v Moskvi
Sovjetski tanki T-34 na paradi v Moskvi. Vir: Twitter
Če jim v ZDA ni jasno niti to, s kom imajo opraviti, se precej slabo piše tudi političnim in vojaškim receptom, s katerimi želijo voditi reševanje sveta.

Ukrajina in Rusija sta bili res ustanovni članici te države, Zveze sovjetskih socialističnih republik (ZSSR), ki jo je velik del njenega obstoja vodil ukrajinski politik Leonid Brežnjev.

Toda država je leta 1991 mirno razpadla.

Austinove pripombe prihajajo ob povečani mednarodni zaskrbljenosti, da naj bi Rusija zbirala vojake ob svoji skupni meji s sosedo, ki si zadnja leta prizadeva za vstop v NATO.

To – in postavljanje raket članic NATO in drugih vojaških sistemov v Ukrajino – pa bi ogrozilo vitalne interese Rusije.

V sredo je tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken kljub temu, da ZDA neprestano oborožujejo Ukrajino (doslej že za več kot 2,5 milijarde dolarjev), ki ob tem ves čas bombardira položaje Doneške in Luganske Narodne Republike (DLNR) pozval Kremelj, naj zmanjša agresijo na Ukrajino ali se sooči s »hudimi posledicami.«

»Ne vemo, ali se je predsednik [Vladimir] Putin odločil za invazijo,« je dejal Blinken.

In zatrdil, da »vemo, da bo vzpostavil zmogljivosti za to v kratkem času, če bi se tako odločil.«

Moskva sicer dosledno zavrača obtožbe NATO pakta in zahodnih medijev, da Rusija krepi svojo vojsko na ločnici z Ukrajino.

Tiskovni sekretar Kremlja Dmitrij Peskov je takšne objave v zahodnih in ukrajinskih medijih označil za »histerijo.«

Pred tem je vztrajal, da Rusija ni grožnja in da »premikanje naših oboroženih sil na našem lastnem ozemlju ne bi smelo nikogar skrbeti.«

Lloyd Austin  Vir: Twitter
Lloyd Austin. Vir: Twitter

Ameriška opozorila bi vsekakor zvenela nekoliko bolj resno, če bi člani ameriške vlade za začetek razumeli vsaj nekatera preprosta zgodovinska dejstva in predvsem, katere države danes še obstajajo in katere ne več.

Kajti če jim v ZDA ni jasno niti to, s kom imajo opraviti, se precej slabo piše tudi političnim in vojaškim receptom, s katerimi želijo voditi reševanje sveta.

Skrbi pa lahko seveda tudi marsikoga v Sloveniji, saj so ZDA še vedno njena najpomembnejša zaveznica.

Delite članek