REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nič več skupnega plezanja? Avstrijsko vlado vodi politik, ki je prepovedal ustaška in fašistična veseljačenja v Pliberku

Nič več skupnega plezanja? Avstrijsko vlado vodi politik, ki je prepovedal ustaška in fašistična veseljačenja v PliberkuNovi avstrijski kancler Karl Nehammer. Vir: Twitter

Vse kaže, da z novim avstrijskim kanclerjem slovenski predsednik vlade ne bo več tako veselo plezal po planinah, kot je to počel s starim kanclerjem Sebastianom Kurzom, ki ga je odnesel korupcijski škandal.

Kurz se je namreč odločil, da se bo povsem umaknil iz politike.

Nedavno se mu je rodil sin, še pomembneje pa je, da mu je parlament odvzel poslansko imuniteto in ga čaka kazenski postopek.

Kmalu zatem je odstopil tudi njegov naslednik, dosedanji avstrijski kancler Alexander Schallenberg.

Z njim je odšel tudi finančni minister.

In Zeleni, koalicijski partnerji Ljudske stranke so bili jezni, ker so za pretres v vrhu Ljudske stranke izvedeli šele iz medijev…

Toda sedaj prihaja na vrsto nov predsednik vlade, ki nima samo trdih stališč do migracij, pač pa ima tudi zelo razčiščene poglede na fašizem in neonacizem.

Prav zaradi njegovega delovanja je Avstrija nedavno prepovedala vsakoletno rajanje ustašev in neonacistov v avstrijskem Bleiburgu (Pliberku).   

Dobesedno čez noč je bil namreč v petek zjutraj za novega avstrijskega kanclerja in poglavarja ljudstva izvoljen 49-letni Karl Nehammer.

Kakor domine? Janša, Kurz in Babiš
Padajo kakor domine? Janša, Kurz in Babiš... Vir: FB, Twitter

Pretresi na avstrijskem političnem prizorišču so se začeli v četrtek zjutraj, ko je Sebastian Kurz napovedal umik iz politike, popoldne pa je odstop napovedal njegov naslednik Alexander Schalenberg.

Ponoči se je sestal vrh Ljudske stranke in mesto kanclerja je bil zaupan nekdanjemu notranjemu ministru Nehammerju.

Imenovanje novega kanclerja mora potrditi še avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.

V prijateljskih krogih ga imenujejo »general«, kariero pa je začel v avstrijski vojski, iz katere je izšel kot poročnik.

Delal je kot predavatelj na Ministrstvu za obrambo, študiral politično komuniciranje na Dunaju, nato pa je začel svoj strankarski vzpon in sodelovanje z nekdanjim kanclerjem Kurzom.

Podpiral ga je v njegovi strogi protiimigrantski politiki, a vsi pravijo, da je imel občutek tudi za trpljenje ljudi na avstrijskih mejah.

Napis na spomeniku - Pliberk
Pliberk: napis na ustaškem spomeniku. Vir: Twitter

Za Slovenijo pa je pomemben podatek, da ima Nehammer zelo jasen odnos do preteklosti, predvsem do fašizma, njegovo ministrstvo pa je sprejelo stroge zakone, ki poudarjajo prepoved za fašistične in ustaške simbole.

Pred dnevi je bil sprejet zakon, ki strogo prepoveduje izobešanje spornih simbolov na uniformi hrvaškega HOS-a, predvsem pa je naznanil prepoved tudi ustaškega pozdrava »Za dom pripravljeni« (za dom spremni), prepovedano pa je tudi zbiranje in veseljačenje desničarjev in ustašev v Bleiburgu (Pliberku).

Za Nehammerja glede tega ni bilo dileme in o tem je uspel doseči konsenz vseh vodilnih avstrijskih strank.

Največja dilema pa ostaja, ali bodo v Avstriji nove volitve ali pa se bo novi kancler, tretji v dveh mesecih, potrdil kot politik, ki ga bodo državljani podprli.

Prvi odzivi so različni, mnogi menijo, da so spremembe v kabinetu le kozmetične, avstrijski socialisti pa pozivajo k novim volitvam.

Nehammer je že podpisal spremembe v kabinetu, tako je novi finančni minister relativno neznani Magnus Brunner.

Odstop je namreč napovedal tudi dosedanji avstrijski finančni minister Gernot Blümmel.

Minister za izobraževanje bo postal dosedanji rektor Univerze v Gradcu Martin Polaschek, notranji minister bo Gerhard Kartner.

V vladno ekipo pa bo ÖVP pripeljala še en nov obraz, in sicer Claudio Plakolm, ki bo kot državna sekretarka zadolžena za mlade.

Delite članek