REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

New York Times: Večini članic zveze NATO je že zmanjkalo orožja za Ukrajino, imajo ga samo še največje

New York Times: Večini članic zveze NATO je že zmanjkalo orožja za Ukrajino, imajo ga samo še največjeHavbice M777. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zaloge zahodnega orožja so po stalnih donacijah Ukrajini že izčrpane v veliki meri, zaradi česar je Natovim vojskam vse težje slediti obljubam politikov, da bodo še naprej podpirale Kijev glede česarkoli bo potreboval in tako dolgo, kot je potrebno, je v soboto poročal New York Times.

Samo največje članice imajo še neizkoriščen potencial za nadaljnje oboroževanje Kijeva, ugotavlja poročilo.

»Manjše države so izčrpale svoj potencial,« je po besedah ​​visokega uradnika zveze NATO stanje, ki je opazno v zavezništvu.

Najmanj 20 od 30 članic zavezništva je že »precej izčrpanih,« je zapisal časnik.

Le »večje zaveznice«, vključno s Francijo, Nemčijo, Italijo in Nizozemsko, imajo dovolj zalog, da nadaljujejo ali potencialno povečajo svoje pošiljke orožja Ukrajini.

Od začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini konec februarja so ZDA in ameriški zavezniki z Zahoda zagotavljali Kijevu t. i. varnostno pomoč, v višini skoraj 40 milijard dolarjev, kar je zdaj primerljivo s celotnim letnim obrambnim proračunom Francije.

Biden pošilja vse več raket v Ukrajino...
Joe Biden pošilja vse več raket v Ukrajino... Toda tudi HIMARS-ov iz ZDA že zmanjkuje... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Moskva je že večkrat opozorila, da bodo pošiljke orožja samo podaljšale konflikt in povečale tveganje neposrednega spopada med Rusijo in Natom ter nevarnosti, da orožje pade v roke teroristom in kriminalcem.

Medtem ko Ukrajina še naprej poziva k pošiljanju dodatnega orožja, se zaloge v državah Evropske unije izčrpavajo, saj je Nemčija že v začetku septembra »dosegla svojo mejo« in ima težjega streliva le še za dva dni vojne.

Medtem je Litva, ki nima več orožja za darovanje, zaveznice pozvala, naj Ukrajini dajo »vse, kar imamo.«

Ameriški predsednik Joe Biden je obljubil, da bo dotok orožja kljub izgubi večine v predstavniškem domu ZDA pustil odprt, »kolikor bo potrebno«, navkljub dejstvu, da so večkratne pošiljke orožja v Kijev izpraznile celo zaloge v ameriških vojaških skladiščih.

Že marca, le nekaj tednov po začetku konflikta v Ukrajini, se je ameriško obrambno ministrstvo zelo trudilo obnoviti na tisoče izstrelkov, ki so bili dostavljeni Kijevu.

Do avgusta so bile ameriške zaloge topniškega streliva kalibra 155 mm »neprijetno nizke«, poroča Wall Street Journal.

Najnovejši Pentagonov informativni izračun podrobno opisuje več kot 19 milijard dolarjev neposredne vojaške pomoči, odobrene od februarja, vključno z več kot 46.000 protioklepnimi sistemi, skoraj 200 havbicami, 38 topniškimi raketnimi sistemi velikega dosega (HIMARS) in kopico drugega težkega orožja, vozil in streliva – kot tudi več kot 920.000 topniških granat kalibra 155 mm.

Ameriški možganski trust Center za strateške in mednarodne študije (CSIS) je pred tem poudaril, da ameriška vojska »ni strukturirana za boj ali podporo razširjenemu konfliktu«, medtem ko je obrambna industrija »dimenzionirana za mirnodobne stopnje proizvodnje« pri čemer bi razširitev zmogljivosti trajala - leta.

Vendar pa časniki kot so New York Times še naprej podpirajo posredniško vojno v Ukrajini in napovedujejo celo - ukrajinsko zmago.

Ob tem so včeraj številni spomnili, kaj je taisti New York Times na današnji dan (torej 26. novembra) pred 20. leti napovedoval glede Iraka - namreč da ta vojna z lažnim povodom, ki so jo začele ZDA - ne bo destabilizirala Bližnjega vzhoda.

Danes vemo, da je prinesla milijone mrtvih, uničila države in povzročila za preko trilijon dolarjev škode.

Kdo si bo upal Američanom nastaviti ogledalo? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Danes smo priče podobnemu dogajanju na vzhodu Evrope.

Kako zelo podobno vse kritike vojne kot nevarnost za demokracijo napadajo v vseh osrednjih medijih in ravnajo tako, kot pripoved predstavljajo v štabih agencije CIA, pa kaže ta spodnja, šokantna kompilacija enakih stavkov v vseh menda svobodnih televizijah na Zahodu...

NATO medtem še vedno veliko vlaga v Ukrajino, članice zavezništva pa ukrajinski vojski za njeno vojno z Rusijo zagotavljajo tudi usposabljanje in obveščevalne zmogljivosti.

Kljub tej »podpori brez primere«, ki je po oceni Moskve že enaka vmešavanju v spopad je generalni sekretar vojaškega bloka Jens Stoltenberg večkrat trdil, da »NATO ni stran v konfliktu.«

Moskva stvari vidi drugače.

Številni najvišji uradniki Kremlja, vključno z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, so NATO obtožili, da vodi »posredniško« vojno proti Rusiji.

Medtem je ruski predsednik Vladimir Putin boj Rusije opisal kot boj proti »celotnemu zahodnemu vojaškemu stroju.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek