REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

New York Times: Tuji plačanci v ukrajinskih enotah vojske so ubijali ruske ujetnike in vojake, ki so se predali

New York Times: Tuji plačanci v ukrajinskih enotah vojske so ubijali ruske ujetnike in vojake, ki so se predaliUjeti vojaki ruske vojske marca 2022 Vir: X

Člani enote »Izbranih«, mednarodne skupine plačancev, ki se bori za Ukrajino, so morda zagrešili vojne zločine z ubijanjem ranjenih ali predajo ruskih vojakov, je v soboto poročal New York Times, ki se sklicuje na nemškega zdravnika z bojišča.

V članku, objavljenem v soboto, je časopis podrobno predstavil Casparja Grosseja, nekdanjega nemškega vojaka, ki je služil kot zdravnik v enoti in je bil domnevno priča dogodkom.

Opisal je incident iz avgusta 2023, ko je hudo poškodovan in neoborožen ruski vojak, sprva domnevno mrtev, zlezel iz jarka z besedami »na pomoč« in »predam se« v angleščini, nato pa ga je pripadnik enote ustrelil v prsi.

Rus je še vedno »dihal in se premikal«, ko ga je drug borec »samo ustrelil v glavo«, za kar je Grosse domneval, da je bil takrat »umor iz usmiljenja«.

Hudo poškodovan in neoborožen ruski vojak, sprva domnevno mrtev, je zlezel iz jarka z besedami »na pomoč« in »predam se« v angleščini, nato pa ga je pripadnik enote ustrelil v prsi.

V drugi epizodi, ki jo je pripovedoval Grosse, je grški vojak, znan kot Zeus, vrgel granato v dva ruska vojaka, od katerih je bil eden resno ranjen in se je »komaj premikal«.

Drugi vojak se je plačancem poskušal približati z dvignjenimi rokami, ko je eksplozija granate oba ubila, je razvidno iz videa kamere na čeladi, ki so si ga ogledali novinarji časnika.

Grosse je dodal, da je takrat tudi ukrajinska ekipa brezpilotnih letal potrdila, da se je vojak očitno poskušal predati.

V tretjem incidentu sredi oktobra je Grosse prejel besedilno sporočilo od člana s klicnim znakom Andok, ki je bil tistega dne zadolžen za enoto, v katerem je pisalo, da je ekipa »dobila te ujetnike«.

Zdelo se je, da je ujetnike ustrelil Zevs, ki se je kasneje hvalil o umoru.

»Danes je dober prijatelj prostovoljno usmrtil zvezanega zapornika ... Ko je zapornik sedel v jarku s suknjičem, prevlečenim čez ramena, mu je Zevs prišel za hrbet in ga večkrat ustrelil v tilnik,« je Grosse zapisal v svojem takratnem dnevniku, ki ga je pregledal NYT.

Andok naj bi branil umor z besedami, da je Zeus »samo opravljal svoje delo.«

V skladu z določbami Ženevskih konvencij iz leta 1949 je treba s »pripadniki oboroženih sil, ki so odložili orožje, in tistimi, ki so bili izključeni iz boja zaradi bolezni, ran ali zajetja«, ravnati humano. Umori vseh vrst, pohabljanje in mučenje ujetnikov so vojni zločini.

»Izrecno sem povedal, da ker sem zdravnik, želim, da so zaporniki v moji oskrbi in da jih nihče ne sme ustreliti,« je Grosse povedal za NYT in trdil, da so ga incidenti tako vznemirili, da se je pritožil Ryanu O' Learyu, de facto poveljniku izbrane čete in nekdanjemu članu Nacionalne garde ameriške vojske iz Iowe.

O'Leary je zanikal, da bi njegovi »bratje« storili kakršne koli vojne zločine.

Zgodba se že širi po nekaterih omrežjih, zlasti X-u, vodilni zahodni mediji pa jo kot običajno ignorirajo...

V skladu z določbami Ženevskih konvencij iz leta 1949 je treba s »pripadniki oboroženih sil, ki so odložili orožje, in tistimi, ki so bili izključeni iz boja zaradi bolezni, ran ali zajetja«, ravnati humano.

Umori vseh vrst, pohabljanje in mučenje ujetnikov so vojni zločini.

Po poročanju NYT je ruski veleposlanik zadolžen za pregon ukrajinskih vojnih zločinov Rodion Miroshnik dejal, da bo Moskva zahtevala, da mednarodne organizacije s predstavniki v Ukrajini preverijo informacije, ki bi, če bi bile potrjene, označile »kot kršitev ključnih norm in načel humanitarnega prava, ki se nanašajo na vojne zločine.«

O teh zločinih že zbirajo informacije ruski preiskovalni odbor in drugi državni organi.

Od začetka ruske vojaške operacije februarja 2022 je »v Ukrajino uradno prispelo skupno 11.675 tujih plačancev iz 84 držav, da bi sodelovali v sovražnostih na strani ukrajinskih oboroženih sil,« po podatkih, ki jih je posredovalo rusko ministrstvo za obrambo.

Nekateri so bili že ubiti, drugi pa so pobegnili iz države.

Okoli 3100 plačancev se še naprej bori za kijevski režim, je aprila povedal vodja ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin.

Moskva je poudarila, da plačanci ne glede na njihov status »predstavljajo legitimno tarčo naših oboroženih sil«.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek