REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarna zver: NATO se je iz evropskega psa čuvaja prelevil v ameriškega napadalnega psa

Nevarna zver: NATO se je iz evropskega psa čuvaja prelevil v ameriškega napadalnega psaNATO vs. Rusija. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

NATO je iz navideznega obrambnega zavezništva prerasel v agresorja, katerega namen je promovirati »pravila«, ki jih narekujejo ZDA.

Organizacija Severnoatlantske pogodbe ali NATO je pravkar zaključila svoj letni vrh v Madridu v Španiji.

Zveza NATO, ki se je po koncu hladne vojne v nasprotju z Moskvi svečano danimi obljubami vztrajno širila proti Rusiji, je na svojem zadnjem letnem vrhu v Madridu ruski odziv na svoje poteze opredelila kot »agresijo«.

NATO je Rusijo označil za svojega glavnega sovražnika.

NATO je iz navideznega obrambnega zavezništva prerasel v agresorja, katerega namen je promovirati »pravila«, ki jih narekujejo ZDA.

S tem se je končalo to, kar se je začelo že s spremembami tega zavezništva iz obrambnega zavezništva v napadalno orožje in orodje Washingtona že tedaj, ko je NATO v svoje dokumente vnesel potrebo po operacijah »izven območja« (out of area) samih članic.

Ko gre za NATO vsi »analitiki« takoj radi poudarijo, da gre za »obrambno« zavezništvo, kjer napad na eno članico pomeni napad na vse.

Toda kako se potemtakem s tem »obrambnim« delovanjem sklada dejstvo, da NATO aktivno nastopa zunaj meja svojih članic?

Tudi z vojaško silo in brez dovoljenja Varnostnega sveta OZN?

Scott Ritter
Scott Ritter. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

To je bilo najprej očitno v Bosni in Hercegovini v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, nato pa ob nezakonitem napadu zveze NATO leta 1999 na Zvezno republiko Jugoslavijo, ki sta jo tedaj sestavljali Srbija in Črna gora.

»NATO je zaključil svojo preobrazbo po hladni vojni iz evropskega psa čuvaja v ameriškega napadalnega psa

To transformacijo zveze NATO je spremljal tudi Scott Ritter, nekdanji obveščevalni častnik ameriškega korpusa marincev, inšpektor OZN v Iraku in avtor knjige 'Razorožitev v času Perestrojke: nadzor orožja in konec Sovjetske zveze.'

V Sovjetski zvezi je služil kot inšpektor za izvajanje pogodbe INF, v štabu generala Schwarzkopfa med zalivsko vojno in od leta 1991 do 1998 pa je delal kot inšpektor OZN za orožje.

Po njegovi oceni je »NATO je zaključil svojo preobrazbo po hladni vojni iz evropskega psa čuvaja v ameriškega napadalnega psa

»Nekdanje čezatlantsko obrambno zavezništvo se je v zadnjih treh desetletjih preoblikovalo iz varuha zahodne Evrope v globalnega policaja, ki želi vojaško projicirati tako imenovano držo, ki temelji na vrednotah in pravilih.

Prvi generalni sekretar Nata, lord Ismay, je znamenito zapisal, da je naloga bloka 'držati Ruse zunaj, Nemce na tleh in Američane noter.'

Prvi generalni sekretar Nata, lord Ismay, je znamenito zapisal, da je naloga bloka 'držati Ruse zunaj, Nemce na tleh in Američane noter.'

Skratka, NATO je služil kot zid proti fizičnemu širjenju Sovjetske zveze z mesta, ki ga je vzpostavil v vzhodni Evropi ob koncu druge svetovne vojne.

Prav tako je ustanovitev Nata preprečila sklenitev pogodbe med Nemčijo in Sovjetsko zvezo, ki bi omogočila ponovno združitev Nemčije.

In nazadnje, obstoj Nata je zahteval, da ZDA obdržijo pomembno stalno vojaško prisotnost v Evropi, kar je pomagalo zlomiti ameriško tradicionalno nagnjenost k izolacionizmu.

Na madridskem vrhu je NATO radikalno na novo opredelil svojo misijo, da bi odražal novo mantro, ki bi jo lahko zaokrožili kot 'držati Ruse spodaj, Američane noter in Kitajce stran.'

Gre za agresivno – celo sovražno – držo, ki temelji na ohranjanju zahodne (tj. ameriške) nadvlade. To poslanstvo je treba doseči z obrambo in razglasitvijo tako imenovanega 'mednarodnega reda, ki temelji na pravilih', ki obstaja le v glavah njegovih ustvarjalcev, kar so v tem primeru Združene države in njihovi zavezniki v Evropi.

Predstavlja tudi radikalen prelom s preteklo prakso, ki je skušala NATO ohraniti opredeljen s štirimi vogali njegove čezatlantske prvotne zgradbe s prizadevanji za razširitev svojega varnostnega dežnika na Pacifik. Zdi se, da je bil pes čuvaj prevzgojen v napadalnega psa,« opozarja Scott Ritter.

Putin proti zvezi NATO - a kako iz konflikta?
Putin proti zvezi NATO - a kako iz konflikta? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ko je organizacija podvržena tako radikalni preobrazbi v smislu svojega osnovnega poslanstva in namena, logika narekuje, da obstaja razlog (ali razlogi), ki zadostuje za utemeljitev posledic, povezanih z dejanjem.

Zdi se, da obstajajo trije takšni razlogi, pojasnjuje Ritter.

Prvo in najpomembnejše je dejstvo, da Rusija noče sprejeti zahtev Nata, da bi obstajala kot mlajši »partner«, katerega suverenost mora biti podrejena kolektivni volji Evrope po hladni vojni.

Na madridskem vrhu je NATO radikalno na novo opredelil svojo misijo, da bi odražal novo mantro, ki bi jo lahko zaokrožili kot 'držati Ruse spodaj, Američane noter in Kitajce stran.'

Ruski predsednik Vladimir Putin je jasno povedal, da se Rusija šteje za veliko silo in v celoti pričakuje, da bo tako tudi obravnavana – zlasti ko gre za vprašanja, ki se nanašajo na tako imenovano »bližnjo tujino« – nekdanje sovjetske republike, kot sta Ukrajina in Gruzija, katerih nadaljnje vezi z Moskvo so eksistencialne narave.

Na drugi strani pa NATO, čeprav je Rusijo imenoval »partner«, nikoli ni resno iztegnil roko prijateljstva, temveč se je lotil tridesetletnega programa širitve, ki je kršil ustne, a tudi po mednarodnem pravu zavezujoče obljube, dane sovjetskim voditeljem.

Nemški Der Spiegel je nedavno objavil dokument, ki je razkril, da je NATO lagal, češ da ni dal nobenih zavez Rusiji o neširjenju proti vzhodu Stare celine oziroma ruskim mejam. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ko se je Rusija temu uprla, v procesu, ki ga je zaznamoval Putinov prelomni govor na Münchenski varnostni konferenci leta 2007, je NATO zavzel bolj agresivno držo, Gruziji in Ukrajini obljubil članstvo v zavezništvu in leta 2014 podprl nasilni državni udar proti vladi v Kijevu, ki je sprožil zaporedje dogodkov, ki so dosegli vrhunec v sedanji posebni vojaški operaciji, ki jo Kremelj izvaja v Ukrajini.

Ta teden je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg v govoru na vrhu Nata končal vsa pretvarjanja, da je bil blok nedolžna stranska opazovalka dogodkov, ki so vodili do ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini, in s ponosom opozoril, da se je NATO pripravljal na boj proti Rusiji že od leta 2014 (!).

Torej od državnega udara v Ukrajini pod vodstvom ZDA.

Slovenski vojak v Afganistanu - s kažipoti do slovenskih mest...
Nedavno: Slovenski vojak v Afganistanu - s kažipoti do slovenskih mest... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dejansko NATO od leta 2015 usposablja ukrajinsko vojsko po standardih Nata.

Toda ne za krepitev samoobrambe Ukrajine, ampak bolj za boj proti etničnim Rusom na vzhodu Ukrajine - v Donbasu.

Zdi se, da NATO nikoli niso zanimale miroljubne odločitve v krizi, ki se je razplamtela, ko so ukrajinski nacionalisti začeli brutalno ravnati z večino v regiji, nagnjeno k Moskvi, je prepričan Ritter,

»Dve članici Nata, Francija in Nemčija, sta pomagali ohraniti goljufivi mirovni proces, sporazume iz Minska, za katere je nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko pred kratkim priznal, da niso nič drugega kot prevara, storjena z namenom kupovanja časa, da bi NATO lahko uril in opremil ukrajinsko vojsko z namenom nasilnega prevzema nadzora nad Donbasom in Krimom.

NATO je bil izpostavljen le kot sestavni del ameriške globalne projekcije moči, ki zagotavlja dodatno vojaško in politično podporo ameriškemu imperiju, ki ga podpira 'mednarodni red, ki temelji na pravilih', ki temelji na trajni vojaški in gospodarski nadvladi ZDA.

Vse, kar je vrh v Münchnu leta 2007 v resnici naredil, je bilo, da je opustil vsakršno pretvarjanje, da NATO misli resno o miroljubnem sobivanju z močno, suvereno rusko državo. Resnično obrambno zavezništvo bi brez težav sprejelo tak izid. NATO pa je to, to je sedaj jasno, v celoti zavrnil.

NATO je bil izpostavljen le kot sestavni del ameriške globalne projekcije moči, ki zagotavlja dodatno vojaško in politično podporo ameriškemu imperiju, ki ga podpira 'mednarodni red, ki temelji na pravilih', ki temelji na trajni vojaški in gospodarski nadvladi ZDA.

Ohranjanje ZDA na vrhu pa se je izkazalo za nedosegljiv cilj, predvsem zato, ker se ameriški imperij sam sesuva na svojih temeljih in se ekonomsko bori za ohranitev tako imenovanih 'ameriških sanj', politično pa za ohranitev napačne obljube o širjenju ameriške demokracije, ki podpira podobo, ki jo ZDA želijo promovirati v tujini.

Obseg, do katerega lahko ZDA danes delujejo z malo verodostojnosti na mednarodnem prizorišču, je določen zgolj s stopnjo sprijaznjenja preostalega sveta z njihovim zlatim idolom, ki je tokrat 'mednarodni red, ki temelji na pravilih.'

Nato se ne bo širil preko Odre - so se zlagali v NATO
Rusijo so pred padcem Berlinskega zidu prepričevali, da se NATO ne bo širil preko Odre... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medtem ko so ZDA uspele močno oborožiti NATO in njegovega gospodarskega dvojnika G7, da bi dejavno spodbujala 'mednarodni red, ki temelji na pravilih', sta se Rusija in Kitajska združili, da bi ustvarili alternativni pogled na svet.

Cilj preostalega sveta mora zdaj biti, da si prizadeva čim bolj zmanjšati škodo, ki jo povzroča ta zver, in najti način, kako se je znebiti, preden lahko naredi še več škode svetovni skupnosti.

Ta red pa temelji na mednarodnem pravu, ki temelji na konceptih, zapisanih v Ustanovni listini Združenih narodov.

G7 je izjavila, da gospodarski forum BRICS, ki ga sestavljajo države, ki so bolj usklajene s svetovnim redom, ki 'temelji na mednarodnem pravu', in ne tistim, ki 'temelji na pravilih', v katerem prevladujejo ZDA, predstavlja največjo grožnjo njegovemu pomenu na svetovnem prizorišču. NATO je prav tako izjavil, da ruski in kitajski izziv 'mednarodnemu redu, ki temelji na pravilih' predstavlja veliko grožnjo Natovim temeljnim vrednotam in da to spodbuja razširitev Natovega dosega na Pacifik kot protiutež.

Skratka, NATO (skupaj s skupino G7) napoveduje vojno načelom mednarodnega prava, ki so zajeta v Ustanovni listini Združenih narodov. NATO je na madridskem vrhu jasno povedal, da je pripravljen preliti kri za obrambo dediščine, katere legitimnost obstaja le v kolektivni domišljiji njegovih članic. In tudi ne vseh.

Cilj preostalega sveta mora zdaj biti, da si prizadeva čim bolj zmanjšati škodo, ki jo povzroča ta zver, in najti način, kako se je znebiti, preden lahko naredi še več škode svetovni skupnosti,« opozarja Scott Ritter.

Gre pa za zver, ne pozabimo, ki ji je transformacija tako čudovito uspela, da ji ploskajo skorajda vse slovenske politične stranke (z nekaj častnimi izjemami) in celo vsa t. i. slovenska liberalna javnost – vključno s Slavojem Žižkom, ki se je od kritika zveze NATO spremenil v promotorja militarizma.

Delite članek