REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevaren škandal: Delavci s »super lepilom« popravili – jedrski reaktor britanske jedrske podmornice!

Nevaren škandal: Delavci s »super lepilom« popravili – jedrski reaktor britanske jedrske podmornice!Podmornica Vanguard. Vir: Yandex, Telegram, zajem zaslona

Obrambni minister Združenega kraljestva Ben Wallace je menda pozval k nujni preiskavi, potem ko je časnik The Sun razkril, da je rutinski inšpekcijski pregled na krovu ene od britanskih jedrskih podmornic razreda Trident odkril dokaze o bizarno spodletelih popravilih.

Slabo popravilo so zaznali šele tedaj, ko je vijak razpadel ob največji obremenitvi reaktorja.

Glede na podrobno poročilo časnika naj bi delavci uporabili »super lepilo«, da bi popravili številne zlomljene glave vijakov, ki se uporabljajo za pritrditev hladilnih cevi v jedrskem reaktorju podmornice HMS Vanguard, oborožene z jedrskimi balističnim izstrelki.

Zdi se, da je civilno osebje obrambnega izvajalca Babcock prvotno poškodovalo vijake tako, da jih je odlomilo z nerodnim, pretiranim zategovanjem.

Toda namesto da bi polomljene vijake izvrtali in jih zamenjali, so delavci glave preprosto - prilepili nazaj.

The Sun ugotavlja, da je bilo na ta način popravljenih vsaj sedem vijakov, ki so vsi držali izolacijo na ceveh za hladilno tekočino, ki so odgovorne za preprečevanje taljenja reaktorja.

Tehniki očitno svojim nadrejenim nikoli niso poročali o nobenih podrobnostih svojega dela in so preprosto zaključili »proces dela.«

Potencialno katastrofalna popravila so opazili šele v začetku tega meseca, ko je med rutinskim pregledom pred načrtovanim prvim zagonom reaktorja na največji moči razpadel eden od vijakov.

Incident naj bi sprožil ogorčenje med obrambnimi uradniki.

Wallace je zahteval sestanek in »zagotovila o prihodnjem delu«, piše The Sun.

Vir iz mornarice je za časnik povedal, da je besen, ker Babcock ni obvestil obrambnih uradnikov o neuspelih popravilih.

»To je sramota. Z jedrsko energijo se ne smete šaliti. Standardi so standardi. Jedrski standardi ne smejo biti nikoli ogroženi,« je povedal.

Popravila na krovu HMS Vanguard potekajo kot del prenove suhega doka v HMNB Devonport v Plymouthu, ki že štiri leta zaostaja za načrtom in za približno 300 milijonov funtov (340 milijonov evrov) presega proračun.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek