REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nesposoben za sojenje, a sposoben za vodenje »svobodnega sveta«? Kongresniki zahtevajo kognitivni test za Bidna

Nesposoben za sojenje, a sposoben za vodenje »svobodnega sveta«? Kongresniki zahtevajo kognitivni test za BidnaPismo, ki ga je podpisalo 84 republikancev v predstavniškem domu, poziva predsednika Joeja Bidna, naj po uničujočem poročilu dokaže svojo duševno sposobnost. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekdanji zdravnik Bele hiše in 83 drugih republikancev v predstavniškem domu ZDA so izrazili »resno zaskrbljenost« glede kognitivnih sposobnosti ameriškega predsednika Joeja Bidna in dejali, da bi ga morali testirati, da bi dokazali njegovo sposobnost za položaj, potem ko je nedavno poročilo tožilca (v katerem ga je razrešil sojenja zaradi nezakonitega odnašanja in posedovanja strogo zaupnih dokumentov) nakazovalo, da je prestar in preveč zmeden, da bi mu lahko sodili.

Ronny Jackson, teksaški republikanec, ki je bil zdravnik v Beli hiši pod takratnima predsednikoma Donaldom Trumpom in Barackom Obamo, je v četrtek napisal pismo Bidnu, v katerem je pozval vrhovnega poveljnika ameriške vojske, ki ima tudi pravico do uporabe ameriškega jedrskega arzenala, da naj opravi kognitivni test.

»Če ste preveč duševno prizadeti, da bi vam sodili, kot trdi vaše ministrstvo za pravosodje, potem smo zaskrbljeni, da vaše duševno stanje ni na ustrezni ravni, da bi služili kot voditelj svobodnega sveta,« je Jackson dejal v pismu, ki ga je sopodpisalo 83 drugih republikanskih poslancev.

Če ste preveč duševno prizadeti, da bi vam sodili, kot trdi vaše ministrstvo za pravosodje, potem smo zaskrbljeni, da vaše duševno stanje ni na ustrezni ravni, da bi služili kot voditelj svobodnega sveta.

Dodal je, da če Biden noče ali ne more opraviti kognitivnega izpita, bi morali člani njegovega kabineta začeti postopek v skladu s 25. amandmajem ameriške ustave, da bi ga odstranili s položaja.

Poročilo posebnega tožilca pravosodnega ministrstva ZDA Roberta Hura iz prejšnjega tedna je zadevalo preiskavo Bidnovega napačnega ravnanja z zaupnimi dokumenti, ki jih je hranil po odhodu s položaja podpredsednika v administraciji Baracka Obame leta 2017.

Posebni tožilec je dejal, da je našel dokaze, da je Biden ogrozil nacionalno varnost, a dodal, predsednika ZDA ne bi smeli kazensko ovaditi, deloma zato, ker bi porota nerada obsodila osemdesetletnika, ki se v intervjujih pojavi kot »dobronameren, starejši človek s slabim spominom.«

81-letni Biden, najstarejši predsednik v zgodovini ZDA, je po objavi Hurovega poročila sklical tiskovno konferenco, da bi branil svojo kognitivno sposobnost.

»Moj spomin je v redu,« je vztrajal.

Toda le nekaj minut pozneje je Biden egiptovskega predsednika Abdela Fataha el-Sisija označil za voditelja - Mehike.

Gaf se je zgodil v istem tednu, ko je trdil, da se je pogovarjal z dvema svetovnima voditeljema, ki sta umrla pred leti.

»V zadnjih treh letih sta mentalni propad in pozabljivost postala še bolj očitna,« so Jackson in drugi zakonodajalci zapisali v pismu Bidnu.

»Pogosto se zgodi, da vas med javnim nastopanjem doma in na svetovnem prizorišču vidijo, kako trzate z nogami, se spotikate med hojo, nerazločno govorite, pozabljate imena, izgubljate tok misli in izgledate zmedeni ali zaspani,« opozarjajo podpisniki.

Bidnov naslednji letni zdravniški pregled ne bo vključeval kognitivnega testa, je v ponedeljek novinarjem povedala tiskovna sekretarka Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Njeno osebje je zavrnilo medijska poizvedovanja o Jacksonovih zahtevah po izpitu, tako da se je odzvalo s slikami, ki so kongresnika primerjale z zdravnikom iz risanke, znanim po šarlatanstvu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek