REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neslaven rekord: Beograjčani dihajo najbolj strupen zrak na svetu, veliko bolje pa ni niti v Zagrebu in Sarajevu

Neslaven rekord: Beograjčani dihajo najbolj strupen zrak na svetu, veliko bolje pa ni niti v Zagrebu in SarajevuOnesnažen zrak - lestvica mest. Vir: Twitter

Srbska vlada se pogosto hvali z različnimi uspehi, ki jih na področju tjih investicij in dvigovanja standarda prebivalstva sicer ne manjka, vendar na enem področju vztrajno zaostaja za svetom – po čistoči zraka.

Beograd je namreč, kot kažejo najnovejši podatki, danes prvi na svetu po stopnji onesnaženosti zraka.

To razkrivajo podatki portala „Iq Air“ oziroma programa Airvisual, ki so bili objavljeni ob 10. uri.

Zrak v Beogradu je označen kot nezdrav, piše na spletni strani.

Zaradi onesnaženosti zraka je prestolnica Srbije na razvpitem seznamu za sabo pustila New Delhi in Mumbaj v Indiji, Karači v Pakistanu in Wuhan na Kitajskem.

Po podatkih od 11. ure s spletne strani Beoeko je bil zrak na vseh merilnih postajah v Beogradu ocenjen kot onesnažen.

Zaradi onesnaženosti zraka je prestolnica Srbije na razvpitem seznamu za sabo pustila New Delhi in Mumbaj v Indiji, Karači v Pakistanu in Wuhan na Kitajskem.

Srednja vrednost delcev PM10 je 95,5, povprečna vrednost delcev PM2,5 pa 80,7.

Najvišja koncentracija teh delcev je bila zabeležena na merilni postaji v Zemunu.

Izmerjene so bile 104 enote delcev PM10, pri delcih PM2,5 pa 70,7 enot.

Po podatkih Agencije za varstvo okolja od 10. ure je bil zrak ocenjen kot onesnažen tudi v Valjevu, Užici, Novem Pazarju, Pančevu in Pirotu, zelo onesnažen pa je zrak v Smederevu, kjer je vrednost delcev PM2,5 132 enot

Ko je zrak označen kot onesnažen, se lahko pojavijo zdravstvene težave pri vsej populaciji, vendar imajo lahko starejši, otroci in ljudje s srčnimi in pljučnimi boleznimi resnejše zdravstvene težave kot pri populaciji zdravih ljudi, je pojasnjeno na strani.

Marija Dukić - zapis
Vir: Twitter

Ranljivim skupinam svetujejo, da naj se izogibajo napornim dejavnostim na prostem in naj vse dejavnosti izvajajo v zaprtih prostorih, dokler se kakovost zraka ne izboljša, preostalim prebivalcem pa, da naj skrajšajo dolžino in zmanjšajo intenzivnost napornih dejavnosti ter pogosteje delajo odmore.

Sonce tujega neba vas ne bo grelo kot doma – a vsaj videli ga boste!

Zaradi jutranje megle in onesnaženosti je jutro v Beogradu spodbudilo uporabnike družbenih omrežij k objavi fotografij prestolnice.

„Sonce tujega neba vas ne bo grelo kot doma – a vsaj videli ga boste“, je zapisala Marija Dukić, ena od uporabnic na Facebooku.

Vendar veliko bolje ni tudi marsikje drugje.

Do popoldneva se je slika nekoliko spremenila, tako da se je Beograd premaknil na 19. mesto, v soseščini Slovenije pa se je Zagreb premaknil na prav tako ne posebej zdravo 10. mesto.

Precej visoko na lestvicah pa je tudi Sarajevo, prestolnica BiH.

Delite članek