REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemška vlada skriva podatke o orožju in vojnih zločinih v Gazi

Nemška vlada skriva podatke o orožju in vojnih zločinih v Gazi

Sodišče v Berlinu je zavrnilo nujno zahtevo številnih palestinskih prebivalcev Gaze, da se nemški vladi prepreči izdaja dovoljenj za izvoz nemškega orožja v Izrael z utemeljitvijo, da bi lahko bilo uporabljeno v nasprotju s humanitarnim pravom.

Palestince je podprlo več organizacij, vključno z Evropskim centrom za pravno podporo (ELSC), Palestinsko pravičnostjo in Palestinskim inštitutom za javno diplomacijo, poroča Reuters.

Navladne organizacije trdijo, da obstajajo razlogi za domnevo, da se takšne kršitve dogajajo v izraelski vojni proti Hamasu.

Lani je Nemčija odobrila izvoz orožja v Izrael v vrednosti 326 milijonov evrov, kar je 10-krat več kot leta 2022.

Berlinsko upravno sodišče pa je dejalo, da tožilci niso dokazali, da bi Nemčija verjetno dovolila izvoz v nasprotju s svojimi obveznostmi v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom ali pa da so bile odločitve o izvozu orožja v Izrael dejansko v teku, saj se je Nemčija letos vzdržala izdaje dovoljenj.

Sodišče je tudi navedlo, da je imela nemška vlada pooblastila, da zavrne dovoljenja za izvoz orožja, postavi dodatne pogoje ali zagotovi obveznost države prejemnice, da omeji uporabo orožja.

Skupine odvetnikov so dejale, da je sodba nerazumljiva, in dodale, da je vlada zamolčala primere nerešenih zahtev za izvoz orožja, zaradi česar vnaprej ni bilo mogoče vedeti zanje.

Ahmed Abed, odvetnik pri Berlin Legal Collective, je dejal, da vladno prikrivanje informacij o orožju in vojnih zločinih »ogroža življenja naših strank«.

Lani je Nemčija odobrila izvoz orožja v Izrael v vrednosti 326 milijonov evrov, kar je 10-krat več kot leta 2022.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek