REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija ponudila 5000 čelad kot pomoč Ukrajini. »To je šala, kaj bodo poslali zatem, blazine?«

Nemčija ponudila 5000 čelad kot pomoč Ukrajini. »To je šala, kaj bodo poslali zatem, blazine?«Več orožja - več vojn? Vir: Twitter

Nemčija se še desetletja po koncu druge svetovne vojne glede Rusije obnaša precej drugače kot njene zahodne zaveznice v NATO.

Ne samo da je bila že leta 2008 proti sprejemu Ukrajine in Gruzije v NATO, tudi ob zadnjih zaostritvah v Ukrajino ne pošilja orožja, kar Kijev sicer pričakuje.

Celo svojega zračnega prostora ni želela odpreti za nedavni kontingent britanskega orožja, poslanega v Ukrajino.

Toda sedaj so v Ukrajini res besni.

Ministrstvo za obrambo očitno še ni ugotovilo, da smo soočeni s popolnoma opremljenimi ruskimi silami, ki lahko kadar koli začnejo novo invazijo na Ukrajino. Kakšno naslednjo podporo nam bo Nemčija poslala - blazine?

Nemški pristop do ruske grožnje Ukrajini so vodilni politiki v Kijevu opisali kot »šalo«, potem ko se je Berlin na prošnje za pomoč z orožjem odzval s predlogom, da Ukrajini pošlje - 5000 zaščitnih čelad...

Vitalij Kličko, župan Kijeva in nekdanji svetovni boksarski prvak v težki kategoriji, ki je prej živel v Nemčiji, je dejal, da ne razume pomanjkanja podpore.

»Obnašanje nemške vlade me je pustilo brez besed,« je povedal za časnik Bild.

Pripadniki ukrajinske teritorialne obrambe
Pripadniki ukrajinske teritorijalne obrambe. Vir: Twitter

»Ministrstvo za obrambo očitno še ni ugotovilo, da smo soočeni s popolnoma opremljenimi ruskimi silami, ki lahko kadar koli začnejo novo invazijo na Ukrajino. Kakšno naslednjo podporo nam bo Nemčija poslala - blazine?,« se je sarkastično vprašal.

Olaf Scholz, nemški kancler, je namreč zavrnil izvoz orožja v Ukrajino.

V zadnjih dnevih pa so ga celo obtožili, da zavira pretok orožja, ki ga ponujajo zaveznice v zvezi NATO.

V začetku tega tedna je ukrajinski veleposlanik v Berlinu nemško vlado pozval, naj vsaj pomaga s pošiljanjem 100.000 čelad in zaščitnih jopičev.

Vendar je nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht v sredo napovedala, da bo Berlin namesto tega dobavil le 5000 vojaških čelad.

Povedala je, da je ponudba poslala »zelo jasen signal: na vaši strani smo.«

Poljski vojaki v zvezi Nato
Iz Poljske so večkrat napadali Rusijo, vendar vstopa Poljske v NATO pred leti Moskva še ni mogla preprečiti. Tokrat je drugače. Vir: Twitter

Nemčija zagotavlja tudi celotno terensko bolnišnico in potrebno usposabljanje, ki stane 5,3 milijona evrov.

Berlin se sooča tudi s pritiskom, da naj opusti svoje nasprotovanje misiji EU za vojaško usposabljanje v Ukrajini.

Po navedbah diplomatskih virov je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanjo politiko, na srečanju ministrov 27 držav članic v ponedeljek izpostavil vprašanje misije in prosil nasprotnike načrta, naj ponovno premislijo.

Berlin se sooča tudi s pritiskom, da naj opusti svoje nasprotovanje misiji EU za vojaško usposabljanje v Ukrajini.

Uradniki »zunanjega ministrstva« EU oziroma službe za zunanje delovanje naj bi si v prihodnjih tednih še bolj prizadevali, da bi Berlin prepričali, da prižge zeleno luč za pošiljanje »evropskih vojakov« v Ukrajino.

Med tistimi, ki predlogu nasprotujejo, pa so po virih v EU tudi Italija, Španija, Avstrija in Grčija.

Nemčija se namesto tega zavzema za vzpostavitev »evropskega mirovnega instrumenta« - programa financiranja, ki bi lahko pomagal pri reformi ukrajinskih oboroženih sil.

Do tedaj pa si bodo Ukrajinci morali pomagati – s čeladami…

Delite članek