REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija, Danska in Švedska zavrnile Rusiji sodelovanje pri preiskavi sabotaže Severnega toka: Danci pritrdili Putinu!

Nemčija, Danska in Švedska zavrnile Rusiji sodelovanje pri preiskavi sabotaže Severnega toka: Danci pritrdili Putinu!Nas bodo morda Simpsonovi naučili, kdo je razstrelil plinovode Severni tok? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nemčija, Danska in Švedska so zavrnile predlog Rusije, ki je želela sodelovati pri preiskavi sabotaže na plinovodih Severni tok, navaja pismo stalnega predstavnika Ruske federacije pri Združenih narodih Vasilija Nebenzje, naslovljenem na generalnega sekretarja ZN Antónia Guterresa, Varnostni svet ZN in Generalno skupščino svetovne organizacije.

Po Nebenzjevih besedah ​​te države zlagano trdijo, da so »ruske oblasti obveščene o tekočih preiskavah zadevnega dejanja sabotaže«, poroča TASS.

»V resnici so oblasti Danske, Nemčije in Švedske brez kakršne koli prepričljive obrazložitve zavrnile vse predloge za sodelovanje pri odkrivanju storilcev napada na plinovode in okoliščin, povezanih s sabotažo, ki jih je predstavila Ruska federacija,« je v pismu navedel Nebenzja.

Nato je danski zunanji minister priznal, da je ruska plinska družba Gazprom v bližini plinovoda Severni tok 2 našla »predmet«, vendar ni želel razkriti, kaj bi to lahko bilo.

Nebenzja: »Oblasti Danske, Nemčije in Švedske so zavrnile vse predloge za sodelovanje pri odkrivanju storilcev napada na plinovode in okoliščin, povezanih s sabotažo.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Plinovod je bil lanskega septembra razstreljen v Baltskem morju.

Preiskava sabotaže še poteka, teorij o tem, kdo stoji za eksplozijo, pa je več.

Minister Lars Lokke Rasmussen je ob razkritju zagotovil, da najdeni predmet ali naprava zdaj ne predstavlja več neposrednega tveganja.

»Ocena naših oblasti je, da ni neposrednega varnostnega tveganja, s tem pa tudi nevarnosti za človeška življenja ali transport,« je dejal, poroča Local.de.

Rasmussen je dejal, da je Gazprom poslal slike naprave danskim oblastem in organiziral sestanke z veleposlaništvom Danske v Moskvi.

»Prejeli smo tudi neposredno vprašanje na naše veleposlaništvo v Rusiji. Seveda to jemljemo zelo resno in se preiskuje,« se je zmrdoval Rasmussen.

Danska vseeno odklanja sodelovanje Rusije pri preiskevi sabotaže rusko-nemškega plinovoda, ki je dovajal poceni ruski plin v evropske države.

Po besedah ​​ruskega predsednika Vladimirja Putina je ladja državnega Gazproma, ki je večinski lastnik uničenega plinovoda, našla napravo, za katero sumijo, da je del sistema za daljinsko detonacijo.

»Strokovnjaki verjamejo, da bi lahko šlo za anteno za sprejem signala za detonacijo eksplozivne naprave, ki bi lahko bila - nisem prepričan, vendar je možno - nameščena pod cevovodom,« je dejal Putin za državno tiskovno agencijo TASS.

Na ceveh dveh plinovodov Severni tok (Nord Stream) v Baltskem morju ob obali danskega otoka Bornholm so se konec septembra pojavila štiri puščanja, seizmični inštituti pa so poročali, da so zabeležili dve podvodni eksploziji, preden je prišlo do puščanja.

Preiskave so pozneje pokazale, da je cevovode razstrelil podvodni eksploziv.

Dve uhajanji sta bili zabeleženi v izključni ekonomski coni Danske in dve v švedski.

Danska je Rusijo ves čas obveščala o tekočih preiskavah uhajanja plina, je sporočilo dansko zunanje ministrstvo.

»Upravljavca plinovodov Nord Stream AG in Nord Stream AG 2 sta danskim oblastem vložila zahtevo za dovoljenje za izvajanje raziskav vode v zvezi s poškodbami plinovodov,« so še dodali z danskega ministrstva.

Prejšnji teden je nemški časnik Zeit poročal, da nemški preiskovalci sumijo, da je bila jahta Andromeda, v lasti Ukrajinca, uporabljena za podmetanje razstreliva na plinovod.

Seveda je šlo za prozoren poskus izpodbijanja ugotovitev veterana ameriškega raziskovalnega novinarstva in Pulitzerjevega nagrajenca Seymourja Hersha, ki je nedavno objavil poročilo, ki je razkrilo, da sta plinovod sabotirali Norveška in ZDA pod taktirko administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek