REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji venezuelski vrhovni sodnik pobegnil v ZDA in kritiziral Madura

Nekdanji venezuelski vrhovni sodnik pobegnil v ZDA in kritiziral MaduraNicolas Maduro | vir: Pixsell

Nekdanji venezuelski vrhovni sodnik in podpornik Nicolasa Madure Christian Zerpa je pobegnil v ZDA, kjer je bil kritičen do socialistične vlade.

V četrtek se obeta slavnostna zaprisega Madure, ki bo s tem pričel svoj drugi, šestletni mandat. Majske volitve so bile kritizirane s strani mednarodne skupnosti. 

Zerpa je v nedeljskem intervjuju za lokalno televizijo dejal: »Odločil sem se, da zapustim Venezuelo in da zanikam vlado Nicolasa Madure«.

Zerpa je v nedeljskem intervjuju za lokalno televizijo dejal: »Odločil sem se, da zapustim Venezuelo in da zanikam vlado Nicolasa Madure«. Poudaril je tudi, da si slednji »ne zasluži druge priložnosti, zato ker so volitve, na katerih je domnevno zmagal, bile nesvobodne«.

Povedal je tudi, da so novembra lani proti njemu pričeli preiskavo zaradi več primerov domnevnega spolnega nadlegovanja žensk na sodišču. Vodstvo sodišča je predlagalo, da je odpuščen zaradi navedb.

V svojih letih na vrhovnem sodišču je bil Zerpa eden ključnih podpornikov socialističnega predsednika Madure; od leta 2013 je tako sodišče razsodilo vsak pravni spor v korist njega. 

Sam je tako leta 2016 napisal sodbo, s katerim so venezuelskemu državnemu zboru odvzeli večino pooblastil in moči. To se je zgodilo, ko je vladajoča socialistična stranka izgubila splošne volitve in so večino v državnem zboru prevzele opozicijske stranke. 

Zerpa je dejal še, da je vrhovno sodišče le »podaljšek izvršne oblasti« ter da so bili vrhovni sodniki občasno poklicani v predsedniško palačo, kjer so prejeli navodila, kako morajo razsoditi. 

Zerpa je dejal še, da je vrhovno sodišče le »podaljšek izvršne oblasti« ter da so bili vrhovni sodniki občasno poklicani v predsedniško palačo, kjer so prejeli navodila, kako morajo razsoditi. 

Da je lahko neovirano zapustil Venezuelo, Zerpa ni doma kritiziral majske volitve. Njegov pobeg je že drugi iz vrst vrhovnih sodnikov; leta 2012 je v ZDA pobegnil Eladio Aponte, ki je že takrat dejal, da vlada Huga Chaveza, predhodnika Madure, sistematično krši sodno neodvisnost, poroča Reuters.
 

Komentarji