REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji ukrajinski poslanec: Kijev morda izdeluje »umazano bombo«

Nekdanji ukrajinski poslanec: Kijev morda izdeluje »umazano bombo«Eden od članov ukrajinske skupine, ki je sodelovala pri sabotaži plinovoda »Severni tok«, je dolgo časa vodil ukrajinsko podjetje »Radon«, ki se ukvarja z radioaktivnimi odpadki, je opozoril nekdanji ukrajinski poslanec Andrej Derkač. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekdanji poslanec ukrajinskega parlamenta Andrej Derkač je razkril, da se preverjajo informacije o delu ukrajinskih posebnih služb na ustvarjanju »umazane bombe«, poroča beloruska agencija Belta.

»Ta informacija se trenutno preverja,« je dejal Derkač.

Ukrajinskemu vodstvu jedrsko izsiljevanje ni tuje, »to so počeli tudi pred začetkom posebne vojaške operacije in med njo,« je poudaril nekdanji poslanec ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta).

Postavlja pa se vprašanje, ali Zahod za to ve in ali tudi sam sodeluje pri izdelavi »umazane bombe«, je opozoril nekdanji ukrajinski poslanec.

Derkač je to povezal z informacijami, da so predstavniki ameriške vohunske agencije CIA uporabili skupino Ukrajincev pod vodstvom Romana Červinskega za prikrivanje sabotaže na plinovodu Severni tok in da je eden od članov skupine - Andrej Burgomistrenko, dolgo časa vodil ukrajinsko podjetje Radon.

»Radon« se nahaja na ozemlju Ukrajine in se ukvarja z radioaktivnimi odpadki, Burgomistrenko pa je specialist na tem področju, je spomnil nekdanji ukrajinski poslanec.

Ukrajinski udeleženci pri sabotaži »Severnega toka« v Baltskem morju septembra 2022 so se dlje časa pripravljali v Žitomirski regiji v Ukrajini in Romuniji, blizu baze Nata v Mangaliji, je dodal Derkač.

Identiteta vseh Ukrajincev, ki so imeli nalogo prikriti sabotažo na »Severnem toku«, je razkrita, navaja Derkač.

Po besedah ​​tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova bi morale biti te izjave zanimive za Dansko, Švedsko in druge države, ki domnevno izvajajo preiskavo sabotaže v Baltskem morju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek