REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji načelnik kitajskega generalštaba zaradi korupcije obsojen na dosmrtni zapor

Nekdanji načelnik kitajskega generalštaba zaradi korupcije obsojen na dosmrtni zaporFang Fenghui, vir: Pixsell

Nekdanji načelnik Združenega štaba kitajske Ljudske osvobodilne vojske Fang Fenghui je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi podkupovanja in neznanega izvora premoženja.

Obsodba Fanga je najnovejši padec visokega državnega uradnika in člana komunistične partije v sklopu preganjanja korupcije v teh dveh sektorjih kitajske družbe.

Fang je najvišji vojaški položaj zasedel januarja 2016, nakar pa je bil avgusta 2017 nenadoma zamenjan, pri čemer so proti njemu uvedli preiskavo zaradi korupcije. 

Fang je najvišji vojaški položaj zasedel januarja 2016, nakar pa je bil nenadoma avgusta 2017 nenadoma zamenjan, pri čemer so proti njemu uvedli preiskavo zaradi korupcije.

V skladu s običajno prakso je bil zatem vržen iz kitajske komunistične partije (bil je med drugim tudi član 18. centralnega odbora te stranke), nato pa so mu oktobra lani odvzeli še vojaški čin. Nato se je pričel sodni postopek proti njemu, ki se je zaključil v sredo z dosmrtno obsodbo. Poleg tega je bil obsojen še na izgubo političnih pravic do smrti kot tudi zaplembo vsega osebnega premoženja.

Fang se je na mednarodni politični sceni vpisal predvsem med zgodovinskim obiskom kitajskega predsednika Xi Jinpinga v ZDA leta 2017.

Njegova obsodba kaže resnost protikorupcijske kampanje, ki jo je sprožil prav Xi. Pri tem so še posebno pozornost namenili vojaškemu vrhu, ki je v zadnjih letih pridobil ogromno osebno premoženje, v velikih primerih prav zaradi korupcije.

Nekateri strokovnjaki pri tem menijo, da Xi izkorišča protikorupcijsko čistko za modernizacijo kitajskih oboroženih sil, kot tudi za konsolidacijo svoje politične moči.

Nekateri strokovnjaki pri tem menijo, da Xi izkorišča protikorupcijsko čistko za modernizacijo kitajskih oboroženih sil (z odstranitvijo starega kadra), kot tudi za konsolidacijo svoje (politične) moči.

Predhodno so zaradi korupcije uvedli preiskavo tudi proti trem članom centralne vojaške komisije, organa kitajske komunistične partije, ki opravlja (politični) nadzor nad  oboroženimi silami in predstava pravi center vojaško-politične moči.

Enega generala (Gua Boxionga) so leta 2017 prav tako obsodili na dosmrtno ječo, eden je umrl zaradi raka, še preden se je pričel sodni proces, medtem ko je tretji (Zhang Yang) novembra 2017 storil samomor med preiskavo, še poroča DW.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek