REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji direktor Facebooka odkril mračno skrivnost: ustvarili smo pošast, ki nas bo vse požrla

Nekdanji direktor Facebooka odkril mračno skrivnost: ustvarili smo pošast, ki nas bo vse požrlaChamat Palihapitiya

Chamath Palihapitiya je bil nekoč izvršni direktor družbe Facebook. Potem ko je zapustil tega tehnološkega velikana, je odprl svojo dušo in priznal, da čuti "ogromno krivdo zaradi svojega dela", poroča v svoji današnji izdaji beograjski časnik Blic.

Gre za Palihapitiyevo prav neverjetno predavanje v obliki intervjuja študentom Univerze Stanford Graduate School of Business v Združenih državah Amerike, ko je razkril, da je "sodeloval pri ustvarjanju pošasti" (Facebooka) in da sam "svojim otrokom ne dovoljuje uporabljati tega zla".

Palihapitiya, ki je bil nekoč zelo pomemben član ekipe, ki je razvijala Facebook, je danes prepričan, da to družbeno omrežje uničuje sodobno družbo ter širi neresnice in laži. Zato ljudem polaga na srce, da ga ne bi več smeli uporabljati.

Spomnimo, podobno mnenje je pred časom izrazil še en nekdanji Facebookov veljak - Sean Parker, prvi predsednik podjetja Facebook.

V vrhu Facebooka

Dvainštiridesetletni Palihapitiya je pri Facebooku delal od leta 2005, ko je bilo družbeno omrežje staro le nekaj mesecev. Leta 2011 se je od Facebooka poslovil kot vodja oddelka, zadolženega za rast števila uporabnikov. Poudarja, da od takrat Facebooka ne uporablja, ker ne želi biti "programiran".

Med razpravo na stanfordski univerzi se je študentom in v kamere zaupal, da so "vsi (pri Facebooku) že čisto na začetku vedeli, da bo naše delo imelo velike posledice, da bi se lahko zgodilo nekaj slabega."

Svoje občutke krivde je argumentiral s pojasnilom, da so pri Facebooku ustvarili orodje, ki je namenjeno uničevanju sodobne družbe in medčloveških odnosov

Svoje občutke krivde je argumentiral s pojasnilom, da so pri Facebooku ustvarili orodje, ki je namenjeno uničevanju sodobne družbe in medčloveških odnosov.

Ljudje po njegovem mnenju danes živijo samo za kratek odmerek dopamina, hormona zadovoljstva, ki ga dobijo, ko nekdo všečka njihovo objavo ali pa jim komentira fotografijo, je zgrožen Palihapitiya.

"Facebook je le to - iskanje takojšne zadostitve žeji po pozornosti, in nič drugega. Nobenih pristnih medčloveških odnosov, nobene civilizirane komunikacije med uporabniki, za povrh vsega pa še ogromno neresnic in lažnih informacij," je našteval Palihapitiya slabe lastnosti Facebooka.

Sam se Facebooku izogiba in tudi drugih družbenih omrežij ne uporablja, ker ne želi biti "programiran" na način, kot ga je opisal.

Odkrito je priznal, da tega "sranja" ne dovoli uporabljati niti svojim otrokom.

Pri Facebooku so se na navedbe nekdanjih vodilnih po poročanju Business Insiderja že odzvali s pripombo, da je podjetje danes čisto drugačno kot takrat, ko sta ga Parker in Palihapitiya zapustila.

V opozorilo pa tudi kot pripomoček staršem, da bi bolj razumeli bistvo Palihapitiyjevih besed, so video posnetek njegove zelo čustvene izpovedi in svarila javnosti iz intervjuja, ki je trajal več ur, na portalu časnika Blic strnili na približno 2 minuti.