REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predstavnica Facebooka priznala prepočasno ukrepanje ob ruskem vmešavanju

Predstavnica Facebooka priznala prepočasno ukrepanje ob ruskem vmešavanjuSheryl Sandberg | VIR: Pixsell

Predstavnica Facebooka Sheryl Sandberg je danes na zaslišanju v ameriškem senatu priznala, da so ob ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016 prepočasi ukrepali. Ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey pa je povedal, da niso bili pripravljeni na obsežne kampanje manipuliranja, ki so v zadnjih letih prizadela družbena omrežja.

"Prepočasni smo bili pri odkrivanju tega in prepočasi smo ukrepali. To vmešavanje je bilo popolnoma nesprejemljivo. S tem so bile kršene vrednote našega podjetja in države, ki jo ljubimo," je poudarila Sandbergova na zaslišanju pred senatnim odborom za nadzor varnostnih služb.

Grožnja, ki nam preti, ni nova. Amerika je bila vedno tarča napadov nasprotnikov, ki želijo spodkopati našo demokracijo. Nove so zgolj taktike, ki jih uporabljajo.

"Grožnja, ki nam preti, ni nova. Amerika je bila vedno tarča napadov nasprotnikov, ki želijo spodkopati našo demokracijo. Nove so zgolj taktike, ki jih uporabljajo," je pojasnila na zaslišanju o kampanjah manipuliranja tujih sil.

Sandbergova, ki zaseda drugi najvišji položaj v Facebooku, je dejala še, da je družba podvojila število uslužbencev, ki skrbijo za varnost, s tem pa se ukvarja tudi umetna inteligenca.

V ameriškem senatu se je moral sicer zaradi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016, aprila zagovarjati že ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg. Ta je prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov in priznal, da Facebooku ni uspelo zaščititi omrežja.

Ustanovitelj in izvršni direktor Twitterja Dorsey pa je danes v senatu povedal, da so bili "nepripravljeni in neustrezno opremljeni za obsežnost problemov, s katerimi so se soočali". "Prevzemamo vso odgovornost, da to popravimo," je poudaril.

Dejal je še, da ukrepajo proti manipulaciji in identificirajo "osem do deset sumljivih računov na teden".

Zaslišanja bi se moral udeležiti tudi predstavnik Googla, a so zgolj pisno sporočili, da bodo ohranili svoje napore za preprečevanje tujega vmešavanja v ameriške volitve.

Zaslišanja bi se moral udeležiti tudi predstavnik Googla, a so zgolj pisno sporočili, da bodo ohranili svoje napore za preprečevanje tujega vmešavanja v ameriške volitve.

ZDA obtožujejo Rusijo, da se je vmešavala v ameriške predsedniške volitve pred dvema letoma, tudi prek objav na družbenih medijih. Vprašanje vmešavanja tujih sil in odziv družbenih medijev pa je pomembno tudi pred novembrskimi delnimi volitvami v kongres.