REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO ruši mednarodni red in poskuša spremeniti »ravnotežje sil« v svetu, a mu to ne bo uspelo

NATO ruši mednarodni red in poskuša spremeniti »ravnotežje sil« v svetu, a mu to ne bo uspelo»Že vrsto let smo priča, kako zahodne države in njihovi sateliti zavračajo realnost multipolarnega sveta in poskušajo vztrajno vsiliti svojo vizijo mednarodnih odnosov pod pretvezo, da vzpostavljajo nekakšna 'pravila na zahtevo'.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nov strateški načrt zveze NATO, ki je Rusijo opredelil kot glavno sovražnico, Kitajsko pa kot glavno silo, ki NATO zelo »skrbi« je že sprožil različne komentarje.

Že vrsto let smo priča, kako zahodne države in njihovi sateliti zavračajo realnost multipolarnega sveta in poskušajo vztrajno vsiliti svojo vizijo mednarodnih odnosov.

Eden od prvih je prišel iz Belorusije.

Minsk in Moskva sta skupaj s podobno mislečimi državami odločeni še naprej braniti sistem svetovnega reda, osredotočen na OZN, je zapisano v skupni izjavi beloruskega zunanjega ministra Vladimirja Makeja in njegovega ruskega kolega Sergeja Lavrova ob  robu srečanja ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Belorusijo in Rusijo.

»Že vrsto let smo priča, kako zahodne države in njihovi sateliti zavračajo realnost multipolarnega sveta in poskušajo vztrajno vsiliti svojo vizijo mednarodnih odnosov pod pretvezo, da vzpostavljajo nekakšna 'pravila na zahtevo',« opozarjata podpisnici skupnega dokumenta.

Popolnoma pa zahodne države zanemarjajo načelo resnične večstranskosti, ki je utelešeno v Ustanovni listini OZN, in spodkopavajo načela mednarodnega prava, piše v izjavi.

Dokument poudarja, da nameravata Belorusija in Rusija skupaj s podobno mislečimi državami še naprej braniti svetovni red, osredotočen na OZN, pomagati pri zmanjševanju mednarodnih napetosti in spodbujati enakopraven, medsebojno spoštljiv dialog, katerega cilj je najti pravično ravnovesje interesov vse države.

Belorusija in Rusija sta izrazili globoko zaskrbljenost nad zaostrovanjem razmer na področju mednarodne in regionalne varnosti »zaradi destruktivnega delovanja posameznih držav ter vojaških in političnih zavezništev.«

Ministra sta opozorila na vse resnejše izzive na tem področju, vključno s spodkopavanjem strateške stabilnosti, rušenjem arhitekture nadzora nad oborožitvijo in izzivanjem oboroževalne tekme.

»Ukrepi zahodnih držav za spremembo obstoječega razmerja moči v Evropi, vojaška krepitev Združenih držav in njihovih zaveznikov v Natu brez primere od konca hladne vojne, povečanje dejavnosti njihovega vojaškega usposabljanja, nenehna izgradnja ameriškega globalnega protiraketnega obrambnega sistema in njegov evropski segment neposredno vplivata na nacionalne interese Belorusije in Rusije, predstavljajo grožnjo miru, varnosti in stabilnosti v evropski regiji,« sta poudarila zunanja ministra.

Da države BRICS+, ki sta se jim pridružili tudi Iran in Argentina že predstavljajo veliko večji del sveta kot skupina G-7 pa medtem opozarjajo tudi predstavniki Kitajske...

Delite članek