REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO krepi vojaške sile blizu meja Zvezne države Rusije in Belorusije in vadi uporabo taktičnega jedrskega orožja

NATO krepi vojaške sile blizu meja Zvezne države Rusije in Belorusije in vadi uporabo taktičnega jedrskega orožjaNATO in Rusija. Vir: Twitter

Obrambni minister Rusije Sergej Šojgu je opozoril na krepitev sil zveze NATO v bližini meje Zvezne države Rusije in Belorusije.

Šojgu: To predstavlja neposredno kršitev Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja!

»Povečuje se prisotnost sil zveze NATO v bližini meja Zvezne države Rusije in Belorusije. Modernizira se njegova vojaška infrastruktura, ustvarjajo se zaloge oborožitve, vojne tehnike in materialnih sredstev, urijo se premiki enot,« je dejal na skupnem kolegiju obeh ministrov za obrambo.

Rusija in Belorusija sta se v začetku septembra dogovorili tudi za skupen trg za plinske in naftne proizvode in zadrževanje cen na lanski ravni.

Za nadaljevanje integracije obeh držav, katerih cilj je unifikacija zakonodaje Rusije in Belorusije pa naj bi poskrbeli z 28 zveznimi programi, odobrenih s strani Sveta ministrov zvezne države v Minsku.

Državna skupnost Rusije in Belorusije je doslej sicer obstajala bolj na papirju kot v praksi, toda z oblikovanjem skupnega obrambnega prostora obeh držav septembra letos je dobila nekoliko trdnejšo osnovo.

Sporazum o oblikovanju Skupnosti Rusije in Belorusije je bil sicer podpisan 2. aprila leta 1996, nato pa je bil 8. decembra 1999 podpisan tudi sporazum o oblikovanju Zvezne države Rusije in Belorusije.

Lukašenku zmanjkuje manevrskega prostora
Beloruski predsednik Lukašenko se po protestih zaradi nepravilnosti pri volitvah znova približuje Rusiji. Vir: Twitter

Šojgu je opozoril, da so bile v Poljsko in baltske države poslane tudi oklepna brigada kopenske vojske ZDA ter štiri miltinacionalne bataljonske taktične skupine.

»V Romuniji, Poljski in Letoniji so oblikovani štabi koalicijskih sil zavezništva. Povečuje se kapaciteta infrastrukture v lukah in na letališčih,« je dejal ruski obrambni minister in dodal, da se je število enot za hitre intervencije povečalo s 25.000 na 40.000 vojakov.

Ob tem v Romuniji in Poljski Združene države Amerike razporejajo tudi protiraketne sisteme, univerzalnost njihovih lansirnih sistemov pa omogoča, da ob protiraketnih uporabljajo tudi manevrirne rakete Tomahawk in drugo napadalno orožje, ki ga imajo v oborožitvi zlasti ZDA.

Trident, jedrske bojne glave
Miniaturne jedrske bojne glave bi lahko bile prej uporabljene v resničnih spopadih... Vir: Twitter

Ob tem naj bi ZDA ob polni podpori zaveznikov v NATO pričele aktivno modernizirati taktično jedrsko orožje in oporišča za njihovo skladiščenje v evropskih državah.

Taktično jedrsko orožje se lahko uporabi prej in je praviloma manjše moči, zato je bolj verjetno, da bo uporabljeno tudi na »lokalni« ravni – kar pa verjetno ne bi ostalo brez globalnih posledic.

Ruski obrambni minister je tudi dejal, da zaskrbljenost v Moskvi povzroča tudi vključevanje pilotov nenuklearnih držav zveze NATO v vojaške manevre, med katerimi se usposabljajo pri uporabi taktičnega jedrskega orožja.

»To predstavlja neposredno kršitev Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja«, je opozoril Šojgu.

Delite članek