REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NASA: Vzorci kamnin kažejo, da je na Marsu najbrž obstajalo življenje

NASA: Vzorci kamnin kažejo, da je na Marsu najbrž obstajalo življenjeRover na Marsu. Vir: Twitter

Znanstveniki iz ameriške vesoljske agencije NASA so na površini Marsa z vozilom Perseverance izvedli več preiskav in odkrili, da bi vzorci kamnin, vzeti iz starodavne rečne delte, lahko dokazovali, da je nekoč na tem planetu obstajalo življenje.

Vzorci, ki jih je pridobil rover Perseverance, namreč »razkrivajo potencialno bivalno trajno okolje«, ki je nekoč obstajalo na rdečem planetu, kar pomeni, da bi po mnenju znanstvenikov vesoljske agencije NASA lahko obstajalo tudi izvenzemeljsko življenje.

Mars
Mars  Vir: Twitter

Odkar se je februarja dotaknil površja Marsa, je Preservance (»Vztrajnost«) prevozil dno kraterja Jezero, lokacije, ki je bila izbrana, ker naj bi bila tukaj starodavna delta reke.

Končni cilj je bil vrtanje globoko v sediment, kjer je reka nekoč tekla – vse to pa v iskanju dokaza o obstoju tujega življenja.

NASA upa, da so minerali soli, najdeni v kamninah struge, ujeli drobne mehurčke starodavne marsovske vode, ki bi lahko delovali kot mikroskopske časovne kapsule. Do tega materiala je rover prišel z vrtanjem v skalo.

Znano je, da ista vrsta mineralov soli na podoben način ohranja sledove starodavnega življenja tudi na Zemlji.

Vzorce bo približno deset let od sedaj, v procesu vračanja nabranih kamnin, na Zemljo pripeljalo drugo vesoljsko plovilo.

»Ti vzorci imajo visoko vrednost za prihodnje laboratorijske analize na Zemlji,« je povedal strokovnjak agencije NASA Mitch Schulte.

»Nekega dne bomo morda lahko določili zaporedje in časovni okvir razmer okolja, ki jih predstavljajo minerali te kamnine. To bo pomagalo odgovoriti na veliko znanstveno vprašanje o zgodovini in stabilnosti tekoče vode na Marsu,« je dodal.

Vendar se zaenkrat še ni potrebno pripraviti na slavnostni sprejem »Marsovcev.«

Oprema, potrebna za popolno analizo vzorcev, je prevelika, pretežka in preveč zapletena, da bi jo lahko spravili na Mars.

Namesto tega bo vzorce približno deset let od sedaj, v procesu vračanja nabranih kamnin, na Zemljo pripeljalo drugo vesoljsko plovilo.

Ob tem bodo tedaj imeli na voljo tudi veliko natančnejše zemljevide Marsa.

»Podrobni zemljevidi bodo na voljo za vsako prihodnjo misijo, ki bi lahko odšla na Mars in pobrala te vzorce za študij znanstvenikov,« je sporočila NASA.

Delite članek