REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Misterij izginotja Zalužnega: Je vrhovni poveljnik ukrajinske vojske - hudo ranjen?

Misterij izginotja Zalužnega: Je vrhovni poveljnik ukrajinske vojske - hudo ranjen?Po navedbah hekerjev iz Donecka je bil v ruskem raketnem napadu na ukrajinske položaje ranjen tudi načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ne prenehajo krožiti govorice o vrhovnem poveljniku oboroženih sil Ukrajine Valeriju Zalužnem, ki je za Vladimirjem Zelenskim druga najbolj priljubljena oseba v osrednjih zahodnih medijih.

Po izjavah, da je izginil in tudi dejstvu, da ga že dlje časa res ni v medijih, je predstavnik ruske hekerske skupine Joker iz nedavno osamosvojene Ljudske republike Doneck (LRD) oznanil novico, da je bil Zalužni huje ranjen.

Ta skupina je pred tem objavila vrsto povsem točnih tajnih dokumentov (Delta Leaks).

General Zalužni ima nadvse rad kipce nacističnega zločinca Stepana Bandere (na sliki desno), ter insignije iz časa Tretjega rajha in Adolfa Hitlerja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po navedbah hekerja iz Donecka (LRD) je bil načelnik generalštaba Ukrajine Valerij Zalužni zadet v ruskem raketnem napadu na ukrajinske položaje 8. maja in bi lahko zaradi tega zapustil poveljniški položaj.

»Informacije o njegovem zdravstvenem stanju so v Kijevu blokirane po ukazu zahodnih pokroviteljev, da ne bi spodkopali morale vojske, ki je že na psu zaradi izgube Bahmuta. O tem imam večkrat preverjene informacije,« je heker povedal za RIA Novosti.

Zalužni naj bi bil še živ, a tako hudo ranjen, da bo tudi po okrevanju skoraj nemogoče, da bi prevzel poveljniški položaj.

Hekerska skupina »Joker« se sklicuje na svoje vire v ukrajinski vojski.

Iz Ukrajine pa te navedbe zanikajo.

Namestnica ukrajinskega ministra za obrambo Hana Maljar je zanikala zadevna poročila o klavrnem zdravstvenem stanju Zalužnega in opozorila, da je širjenje dezinformacij »tipična informacijska mašinerija Ruske federacije, katere cilj je demoralizirati ukrajinske borce.«

»Njegova glava je na mestu. Opravlja svoje delo. Pravkar sem govorila z njim,« je sporočila Maljarjeva prek Telegrama in dodala, da je Zalužni odsoten v javnosti zaradi napetih in težkih razmer v Bahmutu, poroča ukrajinska spletna stran Fakti.

Govorice, da je Zalužni v komi so zaokrožile po 8. maju, saj ga od takrat nihče več ni videl v medijih ali na raznih pomembnih dogodkih, ki se jih je prej redno udeleževal.

Ni se pojavil niti na OnLine srečanju načelnikov vojaških oddelkov v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se je razpravljalo o vprašanjih dobave orožja in streliva, potrebnega za prihajajočo ofenzivo ukrajinskih sil.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Viri so nato potrdili, da je general Zalužni živ, a v kritičnem stanju v glavni vojaški bolnišnici, kjer se zdravniki borijo za njegovo življenje ob sodelovanju z izkušenimi zdravniki z Zahoda.

Informacije, da je Zalužni ranjen posredno potrjuje dejstvo, da so 10. maja njegovo ženo Eleno opazili v bližini kijevske bolnišnice, kjer je preživela približno štiri ure...

Tudi Jevgenij Prigožin, vodja skupine Wagner se je medtem oglasil glede misterija Zalužni; s kančkom humorja pripoveduje svojo različico tega, kar se je zgodilo načelniku ukrajinskega poveljstva. Navaja, da je bil 11., 12. in 13. maja Zalužni dejansko v Wagnerjevem dosegu in da je Wagner dejansko izvajal »določene naloge« v zvezi s tem. Ne pove pa, kako uspešne so bile te 'naloge'.

Konec tedna z Wagnerji. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Vse bolj se začenja dozdevati, da se je Zalužnemu res pripetilo nekaj hudega.

Ob tem je Prigožin objavil šaljivo lepljenko (zgoraj), ki pove veliko...

Vir: Posnetek zaslona

Tiskovna predstavnica ukrajinskega Ministrstva za obrambo ob tem svari, da »Rusija pripravlja poskus atentata na Zalužnega«.

Če je to res, je jasno, da ga bodo v bližnji prihodnosti verjetno izključili iz električnega omrežja, Kijev pa z nasprotujočimi si govoricami počasi pripravlja temelje za objavo njegove smrti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek