REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Menda »pokojni« Kim Jong-un pozdravil delavce in prejel čestitko iz Rusije, njegov vlak opažen v letovišču

Menda »pokojni« Kim Jong-un pozdravil delavce in prejel čestitko iz Rusije, njegov vlak opažen v letoviščuKim Jong-un in severnokorejsko letovišče

V javnosti že od 11. aprila letos niso videli severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, to pa je sprožilo različne špekulacije o njegovi domnevni smrti.

V ameriških medijih so se pojavile celo novice o tem, da bosta ZDA in Južna Koreja v primeru kaosa v Severni Koreji po njegovi smrti prisiljeni intervenirati, da bi zavarovali jedrsko orožje in znanstvenike.

Kitajski mediji so poročali, da je Kitajska v Severno Korejo poslala delegacijo, v kateri so bili tudi zdravniki.

Po navedbah japonskih medijev naj bi bil Kim Jong-un že mrtev ali pa v »vegetativnem stanju«.

Operacija na srcu naj bi se ponesrečila, ker so se kirurgu 'roke preveč tresle.'

Po poročanju južnokorejskih medijev pa naj bi imel voditelj, ki rad kadi in je predebel ob zadnjem obisku ruralnega dela države zdravstvene težave, nato pa naj bi mu morali takoj opraviti operacijo na srcu in vstaviti »stent« - toda to naj bi se ponesrečilo, ker so se kirurgu »roke preveč tresle.«

Nato je bil vlak, ki ga uporablja, 21. in 23. aprila opažen v znanem severnokorejskem letovišču.

Satelitske posnetke je objavila organizacija 38 North.

»Vlak ne dokazuje prisotnosti severnokorejskega vodje in niti ne namiguje na njegovo zdravstveno stanje, vendar daje težo poročilom, da je Kim na elitnem območju na vzhodni obali države,« so zapisali pri 38 North.

Južnokorejska spletna stran Daily NK, ki poroča o dogajanju v severni sosedi, je v ponedeljek poročala, da je bil Kim Jon-un 12. aprila operiran v letoviškem mestu Hjangsan, severno od prestolnice Pjongjang.

Več južnokorejskih medijev je nato navajalo neimenovane vire, ki so trdili, da se Kim Jong-un zdravi na območju Vonsana.

Tovariš Kim Jong-un je delavcem izrazil svoje spoštovanje, ker pošteno in srčno delajo na opremljanju Samjiyona.

Toda sedaj se je v severnokorejskem časniku Rodong Sinmun pojavil članek o tem, kako je severnokorejski voditelj poslal pozdrave delavcem, ki gradijo mesto Samjiyon, ki velja za enega od najbolj ambicioznih državnih projektov.

Voditelj naj bi se delavcem zahvalil, ker gradijo »idealno socialistično mesto«.

Rojstno mesto Kim Jong-ila, očeta sedanjega voditelja naj bi namreč v celoti obnovili, nahaja se ob vznožju severnokorejske svete gore Mount Paektu.

»Tovariš Kim Jong-un je delavcem izrazil svoje spoštovanje, ker pošteno in srčno delajo na opremljanju Samjiyona. Delavci goreče in strastno delajo, da bi dali svoj pošten prispevek socialističnega motorja, ne da bi niti za trenutek pozabili na zaupanje in pričakovanje partije,« je bilo zapisano v sporočilu, ki ga citira južnokorejska agencija Yonhap.

V poročilu korejske tiskovne agencije KCNA pa je bilo zapisano, da je Kim Jong-un prejel čestitke od ruskega voditelja komunistične stranke Genadija Zuganova.

Kim Jong - un in mesto, kjer naj bi bil njegov vlak
Kim Jong-un, njegova mlajša sestra in njegov vlak

Informacije, da naj bi umrl je sicer medtem zanikal tudi ameriški predsednik, ki je dejal da najverjetneje temeljijo na starih poročilih.

Vir iz ameriške obveščevalne srenje pa je sporočil, da so zdravstvene težave Kim Jong-una znane, a nimajo razloga, da bi domnevali, da je resno bolan.

Ameriški minister za zunanje zadeve Mike Pompeo je v intervjuju za televizijo Fox News dejal, »da v povezavi s Kimom nima ničesar novega, kar bi delil z Američani, ki pa bi morali vedeti, da z zanimanjem spremlja položaj.«

Vir iz ameriške obveščevalne srenje je sporočil, da so zdravstvene težave Kim Jong-una znane, a nimajo razloga, da bi domnevali, da je resno bolan.

Severnokorejski voditelj naj bi bil star 36 let. Vzroki njegovih srčno-žilnih težav naj bi bili pretirano kajenje, prevelika telesna teža, velike delovne obremenitve in dedne težave s srcem v družini.

Kimov oče Kim Jong-il je namreč leta 2008 preživel srčni infarkt, tri leta pozneje pa je zaradi infarkta umrl, tako da ga je nasledil sin Kim Jong-un.

V vrhu državne politike je sicer tudi Kimova sestra Kim Yo-jong, ki bi ga v primeru smrti najverjetneje nasledila na položaju.

Po nekaterih poročilih pa naj bi bila še precej bolj avtoritativna od brata.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek