REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mračna napoved: »Vstop Ukrajine v EU možen šele sredi stoletja, do takrat pa Unija lahko že izgine!«

Mračna napoved: »Vstop Ukrajine v EU možen šele sredi stoletja, do takrat pa Unija lahko že izgine!«Medvedjev: Kar obljublja Ursula, je obljubljala tudi ZSSR... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vstop Ukrajine v Evropsko unijo je možen nič prej kot šele sredi stoletja, do takrat pa bi Unija lahko že izginila, je v nedeljo ocenil namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije Dmitrij Medvedjev.

Kot je zapisal na svojem Telegram kanalu, je situacija ob vstopu Ukrajine v Evropsko unijo podobna gradnji komunizma v nekdanji Sovjetski zvezi (ZSSR), datum izvedbe teh načrtov ni določen, je pa bilo podanih veliko nepreverljivih abstraktnih pogojev, poroča tiskovna agencija TASS.

Medvedjev je v daljši objavi povedal prigodo o »Evrokomunistih in Mali Rusiji«.

(Del zahodne Ukrajine imenuje Mala Rusija, kot so je poimenovali daleč v preteklosti. Gre za zgodovinsko tujerodno ime Ukrajine. Prva uporaba zadevnega imena je pripisana Bolesławu-Jerzyju II., vladarju Rutenije in Galicije-Volinije, ki je leta 1335 podpisal svoje odloke Dux totius Russiæ minoris – op. avt.).

Namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije je nato spomnil, da je bilo »v zadnji izdaji Programa Komunistične partije Sovjetske zveze (KPSZ), sprejetem leta 1961, napovedano: ‘Partija slovesno razglaša: sedanja generacija sovjetskih ljudi bo živela v komunizmu!’«

»Toda - minevala so leta.

Mi, šolarji iz 70-ih, smo težko čakali, da nastopi komunizem.

Toda ne, to se žal ni zgodilo. Sovjetska zveza je razpadla, KPSZ je bila likvidirana. In razmere, povezane z vzpostavitvijo svetovne sreče v Uniji, me spominjajo na obljube Evropske komisije glede kandidature Ukrajine. No, obljubili so. Točno tako, samo obljubili so,« je ciničen Medvedjev.

Mala Rusija. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

In nadaljuje zgodbo: »Še več, obljubili so kandidaturo samo Mali Rusiji, Gruziji niti ne (jaz bi bil na mestu Grizijcev užaljen, da Turčije ne omenjam). Obljubili so, a s pogoji. Kot da bi morali postati boljši, čistejši. Manj pokvarjeni, bolj razviti, razsvetljeni, inteligentnejši.

Babica Ursula je celo rekla, da Ukrajinci umirajo za članstvo v EU.

In še bla bla bla...«

»In potem – kot pri gradnji komunizma. Datum ni določen!

Ob tem so podani številni nepreverljivi, abstraktni pogoji. Njihovo objektivno preverjanje je nemogoče.

Tako bodo Ukrajino preverjali dolga desetletja. Poleg tega: medtem bodo prišle nove generacije voditeljev EU. Zato je pravi rok verjetno nekje sredi stoletja. Ne prej.« Tako Medvedjev ocenjuje verodostojnost terminskega načrta za vstop Ukrajine v EU.

»Situacija je navsezadnje zelo podobna, celo enaka kot nekoč - pri usodi ZSSR.

Komunizem bi morda prišel, če bi se ohranila sama Sovjetska zveza.

Toda ta je na žalost šla rakom žvižgat. Ali se vam dozdeva, na kaj namigujem?«

»P.S. Kaj pa če (trkam na les) do takrat EU že ne bo več?

Strašno je pomisliti, kakšen škandal bo to, kajti kakšne žrtve so bile dane na oltarju vstopa v EU in kakšna bo to prevara pričakovanj obupanih, nesrečnih Ukrajincev?

Uf-uh, ne zveni niti kot slaba šala ...« je sklenil Medvedjev.

Nekdanji predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev je s to primerjavo nazorno razgalil, kako so v Rusiji videti obljube Evropske unije.

Ne nazadnje, spomnimo se, da je bil na primer Turčiji status kandidatke dodeljen davnega leta 1999.

Potem so države EU pustile Turčijo, da desetletja čepi v predsobi Evropske unije, brez realnih možnosti, da kmalu (ali sploh kdaj) postane polnopravna članica.

Delite članek