REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Medvedjev razkril: Putin gre do konca, ne bo se pogajal s »klošarjem Zelenskim, narkoklovnom in uzurpatorjem!«

Medvedjev razkril: Putin gre do konca, ne bo se pogajal s »klošarjem Zelenskim, narkoklovnom in uzurpatorjem!«

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin spregovoril ruskim diplomatom, so zahodni mediji preskočili večino »neprijetnih« sporočil predsednika Rusije, ki je Ukrajini postavil pogoje za mir.

Svetovalec predsednice Slovenije Zlatko Šabić je po vrnitvi iz Švice celo govoril o nekakšnem »uspehu« zadevne mirovne konference ter o tem, kako naj bi Rusija menda »deportirala« otroke, kar se sicer ni zgodilo, saj jih je v resnici evakuirala in zaščitila pred vojno.

Ne le, da je bil uspeh konference tudi glede na ocene zahodnih analitikov in medijev ničen, ker Rusija ni pristala na nobeno od zahtev t. i. »mirovne konference«, pač pa je v resnici z govorom Putina dan pred njenim začetkom postavila Moskva nove pogoje Ukrajini.

Kremelj je napovedal, da bodo ob zavrnitvi teh pogojev prihodnji novi pogoji še slabši za Ukrajino oziroma njen ostanek.

Večina analitikov na Zahodu ne želi razumeti preprostega dejstva, da bodo sedaj Rusi tisti, ki bodo odločali o tem, kaj se bo zgodilo z Ukrajino. In to je po vsem, kar se je zgodilo doslej, seveda edini možen razvoj dogodkov.

Tega večina politikov v članicah zveze NATO seveda noče razumeti.

Ne želijo prazumeti preprostega dejstva, da bodo sedaj Rusi tisti, ki bodo odločali o tem, kaj se bo zgodilo z Ukrajino, ne pa nekakšna mirovna konferenca v režiji Zahoda.

In zato ne bo veljalo, kot trdi slovenska predsednica, da je Ukrajina edina, ki lahko odloča o sebi in svojih mejah.

Da, tako je bilo, dokler se ni spremenila v orodje ZDA, izgubila suverenost, ogrožala Rusijo, se pogreznila v nacifašizem in se zapletla v vojno s svojo veliko sosedo.

Sedaj bo plačala ceno. In nobeno pozivanje na mednarodno pravo, ki ga je Zahod prekršil neštetokrat ne bo pomagalo.

In to je po vsem, kar se je zgodilo doslej, seveda edini možen razvoj dogodkov.

Da bi bolje razumeli, kaj se bo zgodilo sedaj in zakaj se bo to zgodilo, pa je nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev naredil kratek povzetek, v katerem je poudaril nekatera ključna sporočila sicer izjemno dolgega Putinovega govora že pred samo konferenco v Švici.

Ruske politike seveda ni mogoče razumeti, če se ne posluša, kaj Vladimir Putin govori.

Kajti Putin to, kar pove tudi resno misli in zgodovina kaže, da se povedanega tudi drži.

Dmritij Medvedjev. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Putinov govor torej napoveduje tudi, kaj se bo zgodilo z Ukrajino in v katero smer se nagiba vojna.

Tu je nekaj točk, ki jih je izpostavil Medvedjev: Prvič - Rusija je večkrat ponudila Washingtonu, Evropi in Natu, da zatrejo ukrajinsko krizo v kali in preprečijo tragedijo velikih razsežnosti. Odziv ni bil nič drugega kot cinična manipulacija in odkrito zavajanje. Prvič se je zgodilo – v zvezi s to temo – leta 2014. Takrat je obljuba o prenehanju izzivanja in provokacij neonacističnih sil v Kijevu – obljuba, ki jo je dal osebno predsednik ZDA – povzročila državni udar. Njegov izid je bil referendum o vrnitvi Krima Ruski federaciji. Drugič se je to zgodilo, ko so bili podpisani sporazumi iz Minska, ki so se sčasoma spremenili v gnusen ponaredek, skuhan samo  zaradi oborožitve kijevskih oblasti – kar so zahodni podpisniki priznali. In tretjič se je to zgodilo po začetku posebne vojaške operacije – kot prisilna zavrnitev kijevskega režima pogodbe o nevtralnosti, ki jo je parafiral v Istanbulu.

Mirovna konferenca v Švici je poskus rekrutiranja novih statistov za idiotsko igro, katere namen je legalizacija kijevskega klošarja kot polnopravnega šefa države.

Do tega je prišlo zaradi nesramnega pritiska nekaterih ameriških uradnikov in britanskega čudaka Johnsona ter živalske strahopetnosti vladajoče ukrajinske klike, ki se boji novega Majdana. (Mimogrede, tuji politik, ki ga je omenil Vladimir Putin, – tisti, ki je marca 2022 obiskal Moskvo, ni bil nihče drug kot izraelski premier Naftali Bennett; prav on je po obisku v Moskvi odšel v Kijev in predlagal kompromisni mir na podlagi odločanja o usodi takratnih spornih ozemelj, a so se ga sodelavci Vladimirja Zelenskega in on sam preprosto otresli kot kremeljskega agenta, op.avt.)

Drugič: Zdaj so razmere v svetu popolnoma drugačne. V skladu z ustavo so nova ozemlja postala del Rusije. In to je za vedno. So možna nova pogajanja? Ja, so. To je danes povedal vodja naše države, ko je oblikoval novo idejo o koncu konflikta – vendar le glede na realnost, ki obstaja na terenu na podlagi Istanbulskega mirovnega sporazuma in veljavne različice ustave Ruske federacije.

Tretjič - Jasno je, da se dogodki razvijajo po katastrofalnem scenariju za režim Bandere. V prihodnje bo le še slabše: naš predsednik je to neposredno izjavil in orisal temelje za morebitna pogajanja. Prostor za kompromis se zmanjšuje kot krčenje lista, skupaj s krčenjem ozemlja umirajoče države. In ni daleč dan, ko bo od tega lahko ostal le še tanek trak. Rusija se mora zaščititi še na dolga leta. Od tod izvira ideja o »sanitarni coni«, ki jo je predlagal Vladimir Putin. To območje se lahko razteza čez celo nekdanjo Ukrajino vse do meja Poljske, ker od tod prihaja stalna grožnja. In kaj potem? Predsednik tega ni neposredno izrazil, a očitno lahko ta ozemlja postanejo del Rusije – če ljudje, ki tam živijo, to želijo.

O sanitarni coni: To območje se lahko razteza čez celo nekdanjo Ukrajino vse do meja Poljske, ker od tod prihaja stalna grožnja. In kaj potem? Predsednik tega ni neposredno izrazil, a očitno lahko ta ozemlja postanejo del Rusije – če ljudje, ki tam živijo, to želijo.

Četrtič: »Vrh obsojenih na neuspeh«, ki se začne jutri, se bo končal s popolnim polomom. Ker so »pogajanja« z odsotno Rusijo nesmiselna, po mrtvorojeni formuli kijevskega klovna to ni nič drugega kot rekrutiranje novih statistov za idiotsko igro, katerega namen je legalizacija kijevskega klošarja kot polnopravnega šefa države. Toda vsi, tudi naši patetični nasprotniki, razumejo, da ni nič drugega kot bedni uzurpator, ki se trese od strahu in abstinence od drog. Sistemska razlaga ukrajinske ustave, ki jo je podal Vladimir Putin, vodi do zelo preprostega zaključka: predsednikovih pooblastil ni mogoče razširiti, pripadajo predsedniku parlamenta.

In petič: Zdaj je Zelenski nihče. Nima prave oblasti, njegovih ukazov pa nikomur ni potrebno upoštevati. In uradniki, ki jih je imenoval po izteku pooblastil, nimajo nobene pravice odločati o ničemer. Te osebe so nelegitimne, njihove odločitve pa nezakonite. Zato vsak ukrajinski vojak stori kaznivo dejanje, ko sledi nezakonitim ukazom uradnikov, ki jih je imenovala nelegitimna oblast. In tako je uzurpator, ki je prevzel oblast v državi, vzel za talce celotno prebivalstvo Ukrajine. In dan za dnem pošilja vojake umirati, medtem ko nima pravice do tega. Soočil se bo s sojenjem ali pa ga bo raztrgala drhal, nekdanja Ukrajina se bo morala predati.

P.S. Narkoklovn je Putinov načrt že zavrnil. Ne bodite užaljeni – to je v njihovo škodo.

Zelo pomemben je tudi naslednji del: »To območje se lahko razteza preko [nekdanje] Ukrajine vse do meja Poljske, ker od tod prihaja stalna grožnja. In kaj potem? Predsednik tega ni neposredno izrazil, a očitno lahko ta ozemlja postanejo del Rusije – če ljudje, ki tam živijo, to želijo.«

Putinova ponudba, po kateri bi se vojna končala takoj, če bi Kijevski režim pristal na odcepitev štirih regij in Krima je imela več ciljev.

Prvi cilj je bil Globalnemu jugu in vzhodu ter tistemu manjšemu delu zahodnih elit, ki še vedno ostajajo zavezane nacionalnim interesom svojih držav, pokazati dejansko pogajalsko nesposobnost Zahoda, ki pod pretvezo »miru«, hoče na različne načine, tudi s silo, ohraniti svoj dominantni položaj.

Azovci imajo v šahu - Zelenskega
Azovci imajo v šahu - Zelenskega. Vir: Posnetek zaslona, X

Toda bistvo Putinovega predloga je sporočilo, da so zgolj 'premirja' neustrezna in da išče nekakšno trajno rešitev.

Putin je že večkrat namignil, da za končanje ukrajinske vojne potrebuje nič manj kot preoblikovanje celotnega evropskega varnostnega okvira.

To je razlog, zakaj se opira na nelegitimnost Zelenskega. Putin poudarja, da mora obstajati veliko večji, prevladujoč okvir garantov, ki je nespremenljiv in nedotakljiv, namesto šibkega in minljivega ter nelegitimnega sogovornika, kot je Zelenski.

Kot opozarja analitik Simplicius na Substacku je »to, kar Putin išče, revolucionarno: Želi ponovno vzpostaviti povsem nov, sodoben vestfalski mir

Želi si, da bi bila ukrajinska vojna steber novega globalnega varnostnega sistema, ki je del vseh nedavnih izjav BRICS-a o »preoblikovanju OZN« in vseh drugih večjih svetovnih institucij.

Putin želi preoblikovati delovanje celotnega mednarodnega sistema v primerjavi z njihovimi varnostnimi odnosi; v bistvu bi bila to prva nova konkretna paradigma obdobja po hladni vojni in 'železne zavese'.

Za vse, ki se sprašujejo: Kakšna je končna cena, ki jo je Putin pripravljen plačati, da bi se odpovedal ruskim maksimalističnim ciljem v Ukrajini – ali bi to storil za osnovne pogoje demilitarizacije, brez pridružitve Natu in podobno je odgovor - to ni verjetno, ker ni mogoče zagotoviti, da bo Ukrajina spoštovala kakršne koli takšne sporazume.

Za vse, ki se sprašujejo: Kakšna je končna cena, ki jo je Putin pripravljen plačati, da bi se odpovedal ruskim maksimalističnim ciljem v Ukrajini – ali bi to storil za osnovne pogoje demilitarizacije, brez pridružitve Natu in podobno je odgovor - to ni verjetno, ker ni mogoče zagotoviti, da bo Ukrajina spoštovala kakršne koli takšne sporazume. Edini način za konec vojne bi bila predelava celotnega varnostnega sistema na tak način, da bi Rusiji dali verodostojno zaupanje v novi sistem, ki bo obstal za nedoločen čas.

Edini način za konec vojne bi bila preoblikovanje celotnega varnostnega sistema na tak način, da bi Rusiji dali verodostojno zaupanje v novi sistem, ki bo obstal za nedoločen čas.

Potreben bi bil nov varnostni sistem v Evropi in svetu.

Zato se Putinu verjetno ne mudi zelo hitro končati vojno: da bi uresničil tako ambiciozen načrt preoblikovanja sveta, ve, da je treba najprej počakati na propad trenutnega političnega razreda.

To morda ne bo trajalo dolgo: Putin verjetno ve, da bi se že do naslednjega leta lahko pogovarjal s povsem novo skupino obrazov v ZDA in Evropski uniji.

Odzivi na sporočila Pirc Musarjeve z mirovne konference v Švici.... Vir: Posnetek zaslona, X

Putin je zato v svojem govoru v resnici napovedal razpad evroatlantskega varnostnega sistema in jasno izrazil potrebo po ustvarjanju novega svetovnega varnostnega sistema.

Vojna bo zato še dolga...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek