REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Masaker v Selidovu: Ruski iskanderji s kasetnim strelivom ubili in ranili med 200 in 1500 vojakov ukrajinske vojske

Masaker v Selidovu: Ruski iskanderji s kasetnim strelivom ubili in ranili med 200 in 1500 vojakov ukrajinske vojskeRakete Iskander Vir:Sputnik

Poročila iz ruskih in ukrajinskih virov kažejo, da sta bila včeraj izvedena dva uničujoča raketna napada koncentracije ukrajinskih enot.

Prvi je bil ogromen napad z balističnimi izstrelki Iskander-M na točno eno od »zadnjih postojank« ukrajinske vojske manj kot 30 km od Avdejevke, v mestu Selidovo.

Viri poročajo, da je bilo ukrajinskih žrtev celo do 1500, ker naj bi ruski napad ponovljen, tako da so Rusi najprej zadeli zbrane vojake, nato počakali, da so prispele evakuacijske sile in jih nato znova udarili.

In kar je najpomembneje, nekateri menijo, da so se tam zbirale note  'Azova', ki so bile tam.

Celo glavni proukrajinski telegram kanali na podlagi poročil očividcev poročajo o verjetnih 1500 žrtvah hkrati, kot je na primer poročal kanal Rezident UA.

»Naš vir v generalštabu je poročal, da je Sirski ukazal zakriti kakršne koli informacije o izgubah na poligonu v Salidovu, mesto je bilo glavna tranzitna baza za rezerve UAF, ki so se zbirale za deblokado Avdejevke,« je zapisal kanal.

Z obeh strani je prihajala vrsta poročil, ena od skupnih tem pa je bila, da je bilo celotno mesto zaprto, pri čemer naj bi ukrajinska tajna služba SBU iskala infiltratorje, ki bi lahko posredovali podatke o zbiranju.

Nekdanji namestnik poveljnika Aidarja Igor Mosijčuk je znova potrdil novico iz svojih virov.

Omenja se tudi nekaj, kar je bilo potrjeno v ruskih poročilih: da naj bi bili na zbiranju čet uporabljeni iskanderji s kasetnim strelivom.

Na območju Selidovega je zato promet oviran; v 24 urah bodo sicer mrtve odpeljali z mest eksplozij.

SBU je med domačini začela iskati informatorje, ki bi lahko pomagali udariti po koncentraciji ukrajinske vojaške sile na poligonu, ki ga je zadelo več raketnih napadov.

Število mrtvih je na desetine.

Sektorski general ukrajinske vojske Tarnavski pa je medtem izdal »pomurjujočo« izjavo o tem, da ni bilo nobenega napada oziroma, da je število žrtev ruska propaganda, češ da je žrtev »samo 200« in ne »nekaj milijonov« kot poročajo ruski kanali.

Toda tudi tolikšno število žrtev ne bi bilo majhno, kar je jasen znak, da je bil napad uničujoč.

Istočasno so bila objavljena tudi poročila, da so v okoliških bolnišnicah rezervirali okoli 600 postelj, iz bližnjih letališč pa so bili organizirani nujni poleti proti Kijevu in dalje na zahod.  

Če to ni bilo dovolj hudo, je bil istega dne še en napad na Tsukirino, le 5 km južno od Selidova na geolokaciji 48.090782, 37.290670:

Položaj ukrajinske vojske so identificirali iz zraka, za napad na cilje pa uporabili raketno topništvo.

Video prikazuje, da so ruske oborožene sile sprva uporabljale granate s kasetnimi bojnimi glavami. Po evakuaciji pa je bilo uporabljeno klasično strelivo.

Posnetki kažejo, da je bila škoda velika in da niso točne navedbe propagandistov kijevskega režima, ki so izjavili, da sta bili med obstreljevanjem naseljenega območja poškodovani le dve dvonadstropni stavbi.

Ob vseh teh napadih na zbirališča čet, ki jih pošiljajo v okolico Avdejevke pa je tudi sama Avdejevka po poročilih kanalov z obeh strani fronte s strani ruske vojske že presekana na pol, ogrožene pa so tudi vse še preostale oskrbovalne poti v to mesto, ki velja za eno najbolj utrjenih že od leta 2014.

Vojaki ukrajinske vojske se pritožujejo nad ogromno količino bomb, ki pada po njih ter zaradi neprestanega topniškega obstreljevanja.

Zato nimajo časa izgrajevati ovih rovov in utrdb, obstoječe pa 500, 1000 in tudi 1500 kilogramov težke bombe rušijo.

Na dan jih pade tudi okoli sto.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek