REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macron o poskusu tihotapljenja rogljičkov: Francoski veleposlanik je talec v Nigru, živi na konzervah

Macron o poskusu tihotapljenja rogljičkov: Francoski veleposlanik je talec v Nigru, živi na konzervahVeleposlanik jé vojaške obroke, pravi predsednik Francije, ki noče dojeti, da se mu je nekdanja kolonija izmuznila iz rok. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Sporočilo Nigra Francozom: »Delite rogljičke z ljudmi!«

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je francoski veleposlanik v Nigru talec vojaške hunte, ki je strmoglavila (sicer korumpiranega) nigrskega predsednika, naklonjenega Parizu.

»V Nigru, medtem ko govorim z vami, imamo veleposlanika in diplomatske člane osebja, ki so dobesedno talci v poslopju francoskega veleposlaništva,« je pred kamerami potarnal Macron med potovanjem v Burgundijo.

»Blokiran jim je dostop do hrane. Veleposlanik jé vojaške obroke,« je v dramatičnem slogu dodal Macron.

Odkar so nigrski časniki in vojaki julija strmoglavili predsednika Nigra Mohameda Bazouma in prevzeli oblast, Francija, ki ima v tej afriški državi 1500 vojakov, zavrača diplomatsko sodelovanje z vojaško hunto, spominja ugledni bruseljski portal Politico.

Predstavnik hunte Amadou Abdramane se je odzval s prekinitvijo vseh sporazumov o vojaškem sodelovanju s Francijo.

Francoski mediji so že 25. avgusta poročali, da je hunta francoskemu veleposlaniku Sylvainu Itteju dala 48 ur časa, da zapusti državo.

Francoski veleposlanik očitno ni dobil dovoljenja Pariza, da pobere šila in kopita iz države, ki ga noče več na svojem ozemlju.

In to je očitno razlog, zakaj domačini nezaželenim predstavnikom nekdanje kolonizatorske sile, ki je zadnja desetletja še naprej »demokratično« in v slogu neokolonizatorja izčrpavala njihove naravne vire in dobrine, predvsem uran – ne dostavljajo več hrane osebju francoskega veleposlaništva.

Še več - MintPress News je v sredo poročal, kako je policija v Nigru preprečila poskus tihotapljenja rogljičkov v francosko veleposlaništvo.

»Nova uprava v Nigru je francoskemu veleposlaniku ukazala, naj zapusti državo. Francozi niso hoteli zapustiti Nigra in še naprej naročajo dostavo hrane v poslopje veleposlaništva. Toda pripadniki vojaške policije Nigra so (v sredo) ustavili avto, ki je uslužbencem francoskega veleposlaništva poskušal dostaviti - rogljičke,« poroča lokalni portal o razvadah francoskih diplomatov.

Nakar je eden od komentatorjev - glede na hudo revščino, v kateri živi večina prebivalstva te obubožane države, Francozom položil na dušo in srce: »Delite rogljičke z ljudmi!«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek