REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lukašenko: Ukrajina bi si morala prizadevati za mir, preden izgubi ostanke svoje suverenosti

Lukašenko: Ukrajina bi si morala prizadevati za mir, preden izgubi ostanke svoje suverenostiVir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajina mora ustaviti vojno in začeti obnavljati svojo državnost na bolj zdravih temeljih, preden popolnoma preneha obstajati, je dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v četrtkovem intervjuju z ukrajinsko novinarko Diano Pančenko.

Ukrajina bi namreč lahko izgubila vse svoje ozemlje, če bi se odločila za nadaljevanje bojevanja, je dejal Lukašenko in vztrajal, da bi moral Kijev najprej »končati vojno«, da bi ohranil svojo državnost.

»Da, lahko se še naprej borite za ta ozemlja,« je dejal in na zemljevidu pokazal na Donbas, Herson in Zaporožje.

»Ne rečem vam, da se jim morate odpovedati ali kaj podobnega. Vendar izberite drugo metodo. Če se boste borili za ta ozemlja, jih boste izgubili,« je dodal in pokazal na območje bolj zahodno.

Ukrajina mora ustaviti vojno in začeti obnavljati svojo državnost na bolj zdravih temeljih, preden popolnoma preneha obstajati, je dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v četrtkovem intervjuju z ukrajinsko novinarko Diano Pančenko.

»Vojni se je bilo mogoče izogniti ... kadar koli. Mogoče jo je bilo ustaviti in že takrat bi se ji lahko izognili,« je dejal Lukašenko ob opozorilu, da je bil tudi sam leta 2015 v središču dogajanja in je omogočil komunikacijo med takratnim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

»Sporazume iz Minska bi morali izvajati. Dogovorili smo se o vsem ... Vendar so bili prezrti,« je dejal in dodal, da je bil Putin »100-odstotno pripravljen uresničiti dogovor, vendar se je Porošenko bal, da bi bili izvoljeni napačni ljudje«, če bi se Donbas vrnil Ukrajini kot avtonomna pokrajina.

Lukašenko je izjavil, da bo Minsk »še naprej pomagal naši zaveznici Rusiji«, a če »Ukrajinci ne bodo prestopili naše meje, se ne bomo nikoli vpletli v to vročo vojno«.

Nadaljeval je, da na desetine držav NATO pakta in drugih držav podpira Ukrajino z vojaško koordinacijo, obveščevalnimi podatki in usposabljanjem, pa tudi s strelivom in oskrbo z orožjem, medtem ko »samo Belorusija odkrito pomaga Rusiji.«

Lukašenko je tudi zavrnil kot »popolno neumnost« natolcevanja, da Putin pritiska na Belorusijo, naj se bolj vključi v konflikt.

Poudaril je, da ima Rusija več kot dovolj vojakov in strelne moči, da doseže svoj cilj, in dejal, da »dodatnih 70.000 vojakov ne bo nič spremenilo.«

Opozoril je tudi, da ima Rusija 250.000 vojakov v rezervi, da je razmerje med padlimi ukrajinskimi in ruskimi vojaki najmanj 8 proti ena in da je Ukrajina samo v zadnji ofenzivi imela 45.000 žrtev.

Beloruski voditelj je zavrnil namige, da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ščitil Kijev in da je ukrajinska vojska odbila zgodnjo rusko invazijo, zgodbo pa označil za »pravljico ... ki so jo zakuhali mediji in sam Zelenski, da bi ga predstavili kot heroja.«

Lukašenko je zatrdil, da mu je takrat Putin povedal, da bi lahko Kijev zavzel »takoj, v trenutku, vendar bo umrlo ogromno ljudi.«

Lukašenko je opozoril, da ukrajinske sile na ulicah Kijeva, v bližini »vrtcev, šol, bolnišnic« in drugih javnih zgradb, niso namestile le tankov, ampak tudi raketne sisteme z več izstrelki.

»Verjetno veste, da so se ruske enote, ki so bile na obrobju Kijeva, od tam umaknile. Je [Zelenski] tam uničil rusko vojsko? Ne ... Takrat je sedel v smrdljivi kleti,« je dejal Lukašenko.

Moskva je že dosegla glavni cilj svojih vojaških operacij v Ukrajini, je nadaljeval beloruski predsednik in pojasnil, da »Ukrajina po koncu te vojne ne bo nikoli več tako agresivna do Rusije, kot je bila prej. Ukrajina bo drugačna. Ljudje na oblasti [tam] bodo bolj previdni, pametni – bolj zviti, če želite.«

Lukašenko verjame, da bi lahko Zelenski šel tako daleč, da bi predal del ozemlja države pod protektorat Poljske.

Lukašenko verjame, da bi lahko Zelenski šel tako daleč, da bi predal del ozemlja države pod poljski Poljske.

Vendar verjame, da »Ukrajinci sami tega ne bodo dovolili.«

»Če bodo (Poljaki) vstopili, ne bodo odšli, ker Američani stojijo za Poljsko. No, to bo poljsko ozemlje. Zakaj jih NATO v tem primeru ne bi sprejel? To bo že poljsko ozemlje,« je dejal Lukašenko.

»To je za nas in za Ruse nesprejemljivo. Treba je ohraniti celovitost Ukrajine, da druge države ne bodo razrezale in si razdelile Ukrajino. Sledijo pogajanja,« je dodal.

Lukašenko je tudi zatrdil, da so Ukrajinci vse bolj razočarani nad Zelenskim, ki ni »nacionalni heroj«, ampak podoba, ki jo je za mednarodno občinstvo ustvaril zahodni propagandni stroj, in potegnil vzporednice s tem, kako je Zahod pred razpadom Sovjetske zveze »bil navdušen nad Gorbačovom« na podoben način.

»Ljudje v Ukrajini začenjajo videti stvari jasno. In milijoni ljudi, ki so pobegnili iz države, dvigujejo svoj glas,« je dejal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek