REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

London zabrusil novemu predsedniku Argentine: Falklandski otoki niso predmet razprave

London zabrusil novemu predsedniku Argentine: Falklandski otoki niso predmet razpraveMalvinski otoki pripadajo Argentini - zdaj moramo videti, kako jih bomo dobili nazaj, je pred tem dejal novoizvoljeni šef druge največje latinskoameriške države. Vir: Posnetek zaslona, X

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Rishija Sunaka je dejal, da »ni dvoma«, da so Falklandski otoki - britanski, potem ko je novi predsednik Argentine dejal, da je čas, da jih »vrne«.

Javier Milei, ki je bil v nedeljo izvoljen za predsednika Argentine, je dejal, da ima Buenos Aires »suverenost nad otoki, o kateri se ni mogoče pogajati«.

Milei je obljubil, da bo otoke vrnil po »diplomatskih kanalih«, poroča BBC.

Je pa tiskovni predstavnik britanskega premierja dejal, da je bilo vprašanje suverenosti Falklandskih otokov »odločno rešeno že pred časom«.

Kot spominja britanski javni servis, Argentina že dolgo časa trdi, da ima suverenost nad otoki, britanskim čezmorskim ozemljem v jugozahodnem Atlantskem oceanu.

Državi sta bili tudi v vojni zaradi tega vprašanja, po tem ko so argentinske sile leta 1982 vdrle na otoke.

Falklandski otoki, v Argentini znani kot Malvini, so od Velike Britanije oddaljeni skoraj 13.000 kilometrov, od celinske Argentine pa okoli 500 kilometrov.

Na referendumu leta 2013 so prebivalci Falklandskih otokov z 99,8 odstotka glasovali, da ostanejo del čezmorskega ozemlja Združenega kraljestva.

Res pa je, da gre večinoma za britanske priseljence in njihove potomce.

Sunakov tiskovni predstavnik je dejal, da bo britanska vlada še naprej »proaktivno branila pravico Falklandskih otokov do samoodločbe«.

V začetku tega leta je Argentina odstopila od leta 2016 podpisanega sporazuma o sodelovanju in zahtevala pogovore o suverenosti.

V sporazumu sta se Argentina in Velika Britanija zavezali, da bosta »okrepili sodelovanje v zadevah skupnega interesa v južnem Atlantiku«.

Novoizvoljeni argentinski predsednik je med predvolilnim televizijskim dvobojem dejal, da se o suverenosti Argentine nad Malvinskimi otoki ni mogoče pogajati.

»Malvinski otoki pripadajo Argentini. Zdaj moramo videti, kako jih pridobiti nazaj. Jasno je, da vojna možnost ni rešitev. Imeli smo vojno - ki smo jo izgubili - in zdaj se moramo zelo potruditi, da pridobimo otoke nazaj po diplomatskih kanalih,« je dodal Milei.

V intervjuju za argentinski dnevnik Nación je predlagal, da Velika Britanija preda Falklande Argentini, na podoben način, kot so leta 1997 Hongkong vrnili pod kitajsko oblast.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek