REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Letalska podjetja izkoriščajo pandemijo za odpovedi poletov, v Italiji grozijo z visokimi kaznimi

Letalska podjetja izkoriščajo pandemijo za odpovedi poletov, v Italiji grozijo z visokimi kaznimiVir: Twitter

Italijanska agencija za civilno letalstvo Enac je letalskim podjetjem, ki pod izgovorom bolezni novega koronavirusa še naprej odpovedujejo lete, ne da bi potnikom vrnila denar ali zagotovila alternativne lete, zagrozila z visokimi kaznimi.

Tako ravnanje je v nasprotju s pravom EU, je opozoril Enac.

Znano je namreč, da imajo potniki v EU imajo v primeru odpovedi leta pravico do povračila, spremembe poti ali vrnitve, pa tudi pravico do pomoči ter odškodnine, če so bili o odpovedi leta obveščeni manj kot dva tedna pred načrtovanim datumom odhoda.

Letalskemu prevozniku odškodnine ni treba plačati, če lahko dokaže, da je do odpovedi prišlo zaradi izrednih razmer, ki se jim ni dalo izogniti.

Enac je opozoril, da številna podjetja še naprej izkoriščajo Covid-19 kot izgovor za odpovedane lete in potnikom izdajajo dobropise, za katere pa ne jamčijo.

Enac je opozoril, da številna podjetja še naprej izkoriščajo Covid-19 kot izgovor za odpovedane lete in potnikom izdajajo dobropise, za katere pa ne jamčijo.

A ker so v Italiji omejitve gibanja odpravili 3. junija, so odpovedani leti po tem datumu poslovna odločitev letalskih prevoznikov in niso več posledica epidemije, je bila jasna agencija Enac.

Enac se je s svojim opozorilom odzval na pozive potrošniških združenj, ki so se pritožila nad ravnanjem letalskih družb.

Enac jih je že 18. junija opozoril, v ponedeljek pa začel formalen postopek preiskave domnevnih kršitev.

V času vrhunca pandemije v Evropi je bil potniški letalski promet v Italiji in celotni EU praktično povsem ustavljen.

V zadnjem mesecu dni se je položaj popravil, vendar se številni potniki letom raje izogibajo.

Zaradi spreminjanja epidemioloških situacij v različnih državah v Evropi se spreminjajo tudi pogoji pri vstopih v države, to pa številne potnike prisili v odpovedi poletov.

Letalske družbe pa nato pogosto v zadnjem trenutku odpovedujejo polete zaradi premajhnega števila potnikov, ker ne želijo leteti z izgubo.

Delite članek