REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Krvava Gina«, ki je prepričala Trumpa, da ukaže atentat, je vodila tajni zapor, v katerem so ujetnike grozljivo mučili!

»Krvava Gina«, ki je prepričala Trumpa, da ukaže atentat, je vodila tajni zapor, v katerem so ujetnike grozljivo mučili!Razvpita ameriška vohunka in Donald Trump. Vir: Twitter

Čeprav mnogi menijo, da je bil »glavni krivec« ameriški državni sekretar Mike Pompeo, je po poročanju New York Timesa v resnici direktorica Centralne obveščevalne agencije ZDA (CIA) tista, ki je prepričala ameriškega predsednika, da ubije iranskega generala v Iraku, kar je samo še poslabšalo že zaostreno situacijo na Bližnjem vzhodu.

»Grožnja, ki jo predstavlja iranski general, je večja od grožnje povračilne akcije Irana, po tem, ko bo (Sulejmani) likvidiran,« s temi besedami je po poročanju New York Timesa Gina Haspel, direktorica CIA-e prepričala Donalda Trumpa, da ukaže atentat na generala Kasema Sulejmanija, vodjo elitne enote Al Kuds Iranske revolucionarne garde, ki so jo ZDA pred tem razglasile za teroristično organizacijo.

Gina Haspel - CIA
Gina Haspel - CIA. Mediji so ji dali vzdevek Krvava Gina.

Haspelovi je sicer uspelo dokaj natančno predvideti reakcijo Teherana, in sicer raketiranje iraških oporišč z ameriškimi vojaki, kar se je po umoru Sulejmanija točno tako tudi zgodilo.

Visoki vladni uradniki ZDA, ki so bili navzoči predstavitvi drznega načrta direktorice CIA-e, so bili naposled prepričani, da bi z likvidacijo Sulejmanija ZDA okrepile, ne pa oslabile svoj položaj na Bližnjem vzhodu, čeprav se Gina Haspel, ki so jo zahodni mediji poimenovali »The Torture Lady« (gospa Mučiteljica) uradno ni zavzela ne za in ne proti.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da je napad na drugega človeka Irana temeljil na obveščevalni oceni, ki je svetovala ukrepe, ki bi lahko rešili ameriška življenja v regiji, medtem ko so poročila kazala, da Sulejmani aktivno načrtuje številne napade.

Odgovori ameriških uradnikov in članov vlade po napadu so potrdili, da ZDA ni grozila nobena neposredna nevarnost, ki bi jo bilo mogoče odvrniti le s takojšnjo uporabo oborožene sile.

Prav na podlagi teh (pri)poročil se je Trump odločil za napad, ne da bi se sploh posvetoval z zavezniki iz Nata, med katerimi je tudi Slovenija.

Vendar pa so odgovori ameriških uradnikov in članov vlade po napadu potrdili, da ZDA ni grozila nobena neposredna nevarnost, ki bi jo bilo mogoče odvrniti le s takojšnjo uporabo oborožene sile.

Ker teh dveh pogojev ni bilo, pa je bila likvidacija Sulejmanija tudi po za ZDA najbolj ugodnih tolmačenjih mednarodnega prava - nezakonita.

Medtem je Haspelova s sedeža CIA v Zahodni Virginiji spremljala vse dogodke po umoru generala, prek video povezave pa je bila v nenehnem stiku z Belo hišo.

Iranski general Sulejmani. Vir: Twitter

Toda – kdo je mogočna ameriška vohunka, ki je postala razvpita direktorica CIA-e?

»Bloody Gina«. Vir: Twitter

Gina Haspel je poklicna obveščevalka z dolgoletnimi izkušnjami v CIA, kateri se je pridružila leta 1985.

Na tem položaju je nasledila prav Mika Pompea, ko je bil ta imenovan za državnega sekretarja ZDA v Trumpovi administraciji.

Po treh desetletjih svoje kariere v CIA-i je Haspelova napredovala do položaja namestnika direktorja Agencije in tako postala prva ženska na tem položaju, kasneje pa prva ženska, ki se je zavihtela na čelo CIA.

Haspelova je nato do maja 2019 na številne visoke položaje v CIA imenovala vrsto žensk.

Čeprav so jo občudovali in hvalili veterani iz obveščevalskih vrst, je zdaj že pokojni republikanski senator John McCain, ki so ga mučili med petletnim ujetništvom v Vietnamu, pred njenim imenovanjem izrazil nasprotovanje, da bi Haspelova prilezla na vrh CIA.

Haspelova je svetovni javnosti bolj znana kot operativec za tajne operacije in neusmiljena upravnica zloglasnega tajnega zapora na Tajskem leta 2002, kjer so bile pod njeno taktirko uporabljane grozljive posebne metode zasliševanja ujetnikov.

Sporni postopek simuliranega utapljanja (t. i. vodno deskanje), nečloveška metoda, ki je obveljala za eno od najhujših vrst torture, ki jih je uporabljala ameriška CIA.

Od oktobra do decembra 2002 je bila torej njena naloga, da nadzira tajni zapor CIA-e, ki so ga ZDA ustanovile na tujem v okviru programa ameriške vlade po terorističnem napadu 11. septembra 2001.

Haspelova je osebno zahtevala od svojih podrejenih, da nemudoma uničijo vse posnetke, ki so pričali o tej zavržni vrsti mučenja.

Tedaj je CIA na dva osumljena člana Al Kaide izvajala brutalne metode zasliševanja, ki jih je uporabljala zoper osumljene teroriste, tako imenovani »waterboarding«.

Gre za sporni postopek simuliranega utapljanja (t. i. vodno deskanje), nečloveški postopek, ki je obveljal za eno od najhujših vrst mučenja, ki jih je uporabljala ameriška CIA.

Po poročilu ameriškega senata je zabeležen tudi primer zapornika, ki je bil izpostavljen mučenju z »waterboardingom« kar 83-krat v le nekaj dneh.

Na koncu se je izkazalo, da ni šlo za terorista in da je bil ujetnik - povsem nedolžen.

Američani so sicer protestirali zaradi mučenja zapornikov tudi med zaslišanjem Haspelove v ameriškem senatu maja 2018.

Britanski Guardian je tedaj razkril, da je Haspelova osebno zahtevala od svojih podrejenih, da nemudoma uničijo vse posnetke, ki so pričali o tej zavržni vrsti mučenja.

Protest v ameriškem senatu zaradi mučenja zapornikov med zaslišanjem Haspelove maja 2018. Vir: Twitter

Nato se je na zaslišanju v senatu zaobljubila, da ne bo znova sprožila spornega programa za pridržanje in zasliševanje osumljencev terorizma, čeprav je Trump dejal, da podpira ostre metode zasliševanja.

Potem, ko je bila Gina Haspel imenovana za vodjo CIA-e, se je oglasil Edward Snowden, nekdanji uslužbenec Agencije za nacionalno varnost (NSA) in CIA, ki je svetovni javnosti razkril zaupne informacije o množičnem prisluškovanju in se naposled zatekel v Rusijo, v zatočišče.

Edward Snowden

Snowden je navedel še hujše obtožbe na račun Haspelove od zgoraj omenjenih.

Haspelovi je namreč očital tudi mučenje nosečnic.

»Opomba: Gina Haspel je sodelovala v programu mučenja, ki je vključeval pretepanje (nedolžne) nosečnice, posilstvo moškega, ki je poskušal zavrniti hrano, in tudi smrt zaklenjenega zapornika, ki so ga dali na hladno (dobesedno) vse dokler ni zmrznil. Osebno je podpisala ukaz za uničenje 92 trakov o torturi CIA-e,« je prek Twitterja opozoril Snowden.

Haspelova med zaslišanjem v ameriškem senatu. Vir: Twitter

Gina Haspel se je rodila leta 1956 v Ashlandu v Kentuckyju.

Končala je srednjo šolo v Veliki Britaniji, nato je sledil triletni študij na univerzi Kentucky in diploma na univerzi v Louisvillu.

Januarja 1985 se je zaposlila v Centralni obveščevalni agenciji; opravljala je številne tajne naloge v tujini, vključno s Turčijo, Etiopijo in Azerbajdžanom.

Haspelove se je, v času, ko je postala častnica CIA, prijel vzdevek »Bloody Gina« (Krvava Gina).

»V mučenja je bila vpletena od glave do pet,« so potrdili njeni nekdanji sodelavci, ki so v Gini Haspel že na začetku njene kariere prepoznali »žensko z jekleno hrbtenico.«

»Haspelova je bila osrednja oseba v enem najbolj sramotnih in nezakonitih poglavij sodobne ameriške zgodovine. V mučenja je bila vpletena od glave do pet,« je nato sporočila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU).

Trojček: Pompeo, Haspel in Trump. Vir: Twitter

Sodelovala je in naročila številne zločine pri zasliševanju dejanskih ali pa potencialnih teroristov.

Boston Review je ob njenem kariernem napredovanju z drugega na prvo mesto v CIA že maja 2018, v članku za naslovom »Bloody Gina« opozoril, da je bila Haspelova, sicer znana kot Krvava Gina, zmeraj pripravljena prevzeti nalogo, za katero so mnogi vedeli, da je nemoralna in nezakonita.

Številne informacije o njej in še posebej o njenem podtalnem delovanju so še vedno tajne.

Toda nekdanji dolgoletni uslužbenec CIA John Kiriakou je leta 2002 vodil skupino, ki je v Pakistanu ujela visokega člana Al Kaide Abu Zubajda.

Kiriakou je podrobno spregovoril o mučenjih pod taktirko Gine Haspel in pogodbenih psihologov, ko so leta 2002 začeli obdelovati Abu Zubajda s t. i. posebnimi metodami.

Medtem ko je bil v priporu CIA-e, je Zubajd izgubil levo oko, video posnetke nekaterih brutalnih zasliševanj pa je leta 2005 uničila CIA.

Ukaz za uničenje video posnetkov in drugega dokaznega materiala o mučenjih v tajnih zaporih CIA-e, ki so je bremenili hudih zločinov, je kot šefica kabineta direktorja protiterorističnega centra CIA-e podpisala sama Gina Haspel.

In glede na tako dolgo kariero nezakonitega ravnanja ni nenavadno, da je ameriškega predsednika Donalda Trumpa prav ona prepričala v nezakonit uboj iranskega generala Sulejmanija.

Delite članek