REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kandidatka za direktorico Cie Gina Haspel pred preizkušnjo v senatu

Kandidatka za direktorico Cie Gina Haspel pred preizkušnjo v senatuGina Haspel

Odbor za obveščevalne dejavnosti ameriškega senata bo danes opravil zaslišanje Gine Haspel, ki si jo je predsednik ZDA Donald Trump izbral za direktorico obveščevalne agencije Cia. V primeru potrditve bo sedanja vršilka dolžnosti direktorice nasledila Mika Pompea, ki se je preselil na čelo State Departmenta.

Haspelova je pred dnevi Beli hiši ponudila odstop od kandidature v skrbi, da bo pričakovana razprava o programu mučenj terorističnih osumljencev škodovala slovesu agencije in tudi njej sami. Vendar pa ji je Bela hiša izrazila vso podporo.

Haspelova je po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 nekaj časa vodila tajni zapor Cie na Tajskem, kjer so mučili najmanj dva teroristična osumljenca. Kasneje je kot ena od vodilnih protiterorističnega centra v ZDA izvršila ukaz in odstranila dokazno gradivo o "posebnih zasliševalskih metodah".

V senatu naj bi zagotovila, da bo odločno nasprotovala morebitnim poskusom oživitve tovrstnih dejavnosti, ne glede na to, da izjave predsednika ZDA govorijo v prid mučenju in pobijanju terorističnih osumljencev.

V primeru potrditve bo Haspelova postala prva direktorica Cie v zgodovini. Za seboj ima 33-letno kariero v ameriški vohunski agenciji, od tega 30 let kot tajna agentka.

Podporo njeni kandidaturi je doslej izrazilo več nekdanjih in sedanjih obveščevalnih, diplomatskih in vojaških uradnikov, na drugi strani pa so skupine za človekove pravice kot je Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU).

Delite članek