REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kompromitirano sojenje: Veterani OVK prišli do seznamov prič, njihovih izjav in opisov hudih zločinov pripadnikov OVK

Kompromitirano sojenje: Veterani OVK prišli do seznamov prič, njihovih izjav in opisov hudih zločinov pripadnikov OVKIzkopavanje grobnice žrtev OVK. Vir: Wikipedia

Medtem ko so bili številni vodilni srbski vojaški in drugi poveljniki zaradi zločinov na Kosovu leta 1999 že obsojeni, nič ne kaže, da bo roka pravice enako nepristranska in pravična tudi ob obsodbi drugih zločincev.

Priče, ki so razkrivale zločinsko delovanje Haradinaja in drugih obtoženih so preprosto »izginile« ali pa nenadno umrle v nenavadnih okoliščinah.

Zločinov proti miru in posledic agresije zveze NATO proti ZRJ ni želelo preiskovati niti tožilstvo nekdanjega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo (ICTY), saj je večina držav agresork neposredno financirala in podpirala to sodišče, katerega delovanje je spadalo med »prisilna sredstva« OZN.

Tako so med vsemi zločini ostali neprocesirani le še številni zločini t. i. Osvobodilne vojske Kosova (OVK).

Za zločince iz te organizacije so sojenje zaradi večje nepristranskosti organizirali v Haagu, ob sodelovanju tujih tožilcev in sodnikov. Formalno pa gre še vedno za institucije Kosova.

Toda tudi takšno premeščanje sojenja v tujino očitno ne bo uspelo zagotoviti res nepristranskega sojenja.

Pripadniki OVK
Pripadniki OVK. Vir: Twitter
Vse to je bilo v zadnjih 19-tih dnevih v medijih in na tiskovnih konferencah javno objavljeno na Kosovu in bo imelo velik vpliv na (ne)pravičnost sojenja proti pripadnikom OVK.

Po poročanju kosovskih in srbskih medijev je na naslov bivše OVK v Prištini anonimna oseba v treh primerih dostavila pakete z zaupnimi dokumenti tožilstva v Haagu.

Ti so se nato pojavili v medijih na Kosovu.

Prav to pa je po oceni sodišča že bistveno vplivalo na postopek pred tem sodiščem.

Zaradi kompromitacije dela sodišča bo objava dokumentov seveda vplivala na priče.

To ni nepomembno niti za visoke uradnike, ki so obtoženi in v zaporih, na primer za nekdanjega predsednika Kosova Hashima Thaqija.

Iz predhodnih postopkov v Haagu, na primer proti politiku in nekdanjemu premierju Kosova Ramushu Haradinaju so znani primeri, da so številne priče, ki so razkrivale zločinsko delovanje Haradinaja preprosto »izginile« ali pa nenadno umrle v nenavadnih okoliščinah.

Serija likvidacij se je nadaljevala tudi lani.

Zaradi objavljanja tajnih dokumentov tožilstva in spodkopavanja dela sodišča so v Prištini že aretirali veterana OVK Hisni Gucatija in Nasima Haradinaja.

Pripadnika OVK  Vir: Twitter
Pripadnika OVK. Vir: Twitter

Specijalizirano tožilstvo v Haagu je razkrilo, da se v prvem paketu dosjejev nahajajo zaupne zahteve za pomoč v kazenskih preiskavah, ki jih je posebna delovna skupina poslala oblastem v Srbiji, dokumenti srbskih oblasti in odgovori, ki večinoma vključujejo imena prič.

V drugem paketu je bilo tudi šest strani z imeni prič in oznako zaupnosti.

V teh dokumentih so bili tudi podrobni opisi hudih zločinov, ki so jih storili pripadniki OVK, večinoma nad srbskimi civilisti, pa tudi nekaterimi Albanci.

V drugem paketu je bilo tudi šest strani z imeni prič in oznako zaupnosti.

Na 931 straneh so bile ob tem kopije sodb in drugih dokumentov, povezanih z dogajanjem na Kosovu, ki pripadajo sodišču ICTY.

Thaqi - Kosovo, Gazivode
Nekdanji kosovski predsednik Hashim Thaqi se očitno ne boji sojenja, saj sistem zaščite prič zločinov očitno še zmeraj ne deluje. Vir: Twitter

V tretjem paketu pa so bila imena prič, izjave, dokumenti in zaupni podatki, ki so jih specializirani senati sodišča dobili od mednarodnih organizacij.

Vse to je bilo v zadnjih 19-tih dnevih v medijih in na tiskovnih konferencah javno objavljeno na Kosovu in bo imelo velik vpliv na (ne)pravičnost sojenja proti pripadnikom OVK.

Delite članek