REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Knjiga Boba Woodwarda "Strah" opisuje kaos v Beli hiši: Trump je idiot, vsi smo v "Norem mestu"

Knjiga Boba Woodwarda VIR: Pixsell

Nova knjiga legendarnega raziskovalnega novinarja Boba Woodwarda "Strah: Trump v Beli hiši", ki temelji na pričevanjih insajderjev iz administracije aktualnega predsednika ZDA, prikazuje Donalda Trumpa kot nevarno ignorantskega vodjo glede pomembnih svetovnih vprašanj, njegovo Belo hišo pa kot nefunkcionalno in uničujoče prezaposleno z notranjimi spori. Knjiga z naslovom "FEAR: Trump in the White house" ima 448 strani, izšla pa bo 11. septembra. Že zdaj pa je Washington Post objavil posamezne izvlečke.

Woodwardova knjiga temelji na stotinah ur intervjujev z ljudmi, ki so tesno sodelovali v Trumpovem 20-mesečnemu predsedovanju, zato gre za pristna pričevanja iz prve roke.

Ameriški voditelj je opisan kot človek, ki je obseden s kazensko preiskavo v zvezi z vprašanjem, ali je oviral pravosodje, ko je poskušal ustaviti preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja o vmešavanju Rusije na predsedniških volitvah leta 2016, poroča Glas Amerike.

To je osrednja tema knjige, torej prikrita mahinacija, ki jo uporabljajo tisti v Trumpovem 'notranjem svetišču', da bi poskušali obvladati njegovo impulzivnost in preprečiti katastrofe, tako za predsednika osebno, kot za ameriški narod, ki ga je izvolil za voditelja.

Knjiga Fear - izšla bo 11 septembra
Knjiga "Strah" bo uradno izšla šele 11. septembra letos, na obletnico terorističnih napadov v ZDA.

Woodward sicer Trumpovo Belo hišo opisuje kot "norišnico", predsednikovi pomočniki pa da se zaradi njegove impulzivnosti, izbruhov jeze in preganjavice počutijo, kot da vseskozi hodijo po robu prepada.

Pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa je na primer označil za "umsko zaostalega" in "neumnega južnjaka", za nekdanjega šefa kabineta Reinca Priebusa pa je dejal, da je "kot mala podgana". Ministru za trgovino, 80-letnemu Wilburju Rossu, ki ga je sicer sam izbral na položaj, pa je dejal: "Ne zaupam ti. Tvoja najboljša leta so že mimo."

Po drugi strani pa so tudi Trumpovi sodelavci v zasebnih pogovorih enako "neizprosni". Sedanji šef kabineta John F. Kelly naj bi tako Trumpa opisal kot neuravnovešenega in idiota. Ko je slišal za izzid Woodwardove knjige, pa je poskusil zanikati, da bi kdajkoli izrekel kaj takega, čeprav so tudi drugi že poročali, da je imel brutalne izjave glede predsednika.

Woodward dejansko opisuje "administrativni državni udar" in "živčni zlom" izvršilne veje oblasti, pri čemer so višji pomočniki poskušali skrivoma izmakniti uradne listine s predsedniške mize, da jih ta ni mogel videti, kaj šele podpisati.

John Kelly
Šefa osebja Bele hiše John F. Kelly je zaupal kolegom, da misli, da je predsednik "neuravnovešen" in da se vsi nahajajo v "Norem mestu" 

Obrambni sekretar James Mattis in zdaj že nekdanji gospodarski svetovalec Gary Cohn naj bi Trumpu celo jemala dokumente z mize, da ne bi uničil svetovnega trgovinskega sistema, spodkopal nacionalne varnosti in zanetil kake vojne.

Vedno znova in znova Woodward postavlja pod drobnogled, kako je bil Trumpov tim, zadolžen za nacionalno varnost, pretresen nad njegovo nezadostno radovednostjo in znanjem o problemih sodobnega sveta in svetovnih političnih vprašanjih ter njegovim prezirom za poročila glavnih vojaških in obveščevalnih voditeljev.

Vodja Trumpovega osebja je dejal: 'On je idiot. Ni smiselno ga poskušati prepričati o čemerkoli. Se je iztiril. Mi smo v Crazytownu (Norem mestu)'

Poudarja tudi besede šefa osebja Bele hiše Johna F. Kellyja, ki je pogosto izgubljal živce in se zaupal kolegom, da je prepričan, da predsednik "ni pri pravi". Woodward piše, da je na enem sestanku v ožjem krogu svojih sodelavcev, Kelly rekel o Trumpu: "On je idiot. Ni smiselno ga poskušati prepričati o čemerkoli. Popolnoma je iztiril. Mi smo v Crazytownu (Norem mestu). Sploh niti ne vem, zakaj je kdorkoli izmed nas tukaj. To je najhujše delo, ki sem ga kdaj imel."

Trumpov odvetnik John Dowd je, kot piše v knjigi Woodward, v nekem trenutku v začetku leta 2018, za namene vadbe organiziral preizkusno zaslišanje Trumpa v zvezi s povezavami njegovega volilnega štaba z Rusijo in njegovimi spornimi potezami na položaju predsednika, vendar se je Trump tako pogosto 'spotaknil' glede dejstev, da je sčasoma popolnoma izgubil nadzor nad seboj in pobesnel.

Poročanje o knjigi Fear
Kot je poročal CNN, so sodelavci Donalda Trumpa prepričani, da predstavlja "nevarost za nacionalno varnost", zato mu z delovne mize kradejo pomembne dokumente.

"Ta stvar je prekleta prevara", je Trump okrcal Muellerjevo preiskavo. Zavedal se je, da se je vaja preizkusnega zaslišanja zanj klavrno končala, saj jo je končal s sklepom: "Res nočem pričati."

Dowd je nato (na)povedal Trumpu, da "bo končal v oranžnem zaporniškem pajacu, če bo odklonil, da priča pred Muellerjem", odkriva Woodward  v svoji najnovejši knjigi. Trump je Dowdu sicer zelo zaupal, ker je ta bil agresiven in odločen v javnih nastopih proti t.i. lažnim medijem.

Nekaj mesecev kasneje, marca 2018, navaja Woodward, je Trump spremenil stališče do lastnega pričanja pred posebnim tožilcem Muellerjem in presenetil Dowda z besedami: "Jaz bi bil res dobra priča."

Dowd je napovedal Trumpu, da 'bo končal v oranžnem zaporniškem pajacu, če bo odklonil, da priča pred Muellerjem'

"Ne, niste dobra priča", mu je odvrnil Dowd in pristavil: "Gospod predsednik, bojim se, da vam res ne morem pomagati".

Naslednje jutro je Dowd podal svoj odstop in ni več sodeloval v ekipi Trumpovih odvetnikov. Dowd je z odvetniškimi kolegi vse do svojega odstopa 22. marca letos Trumpa sicer več kot leto dni prepričeval, da bo Muellerjeve preiskave kmalu konec, kar se ni zgodilo.

Zanimivo je, da je bil prav Dowd avtor teorije, da predsednika ZDA ni mogoče obtožiti oviranja pravosodja, ker je kot predsednik tudi vrhovni pravosodni uradnik ZDA. Torej, da je nad zakonom, s čimer pa se seveda ne strinja 200 let pravosodne tradicije v ZDA, ki pravi, da ni nihče nad zakonom.

McCain in Nixon
Predsednik ZDA Richard Nixon, ki sta ga z afero Watergate "zrušila" novinarja Bernstein in Woodward, čestita poznejšemu senatorju Johnu McCainu.

Kot je včeraj v zvezi z Woodwardovo knjigo poročal Washington Post, je bil odvetnik Dowd na koncu prepričan, da bo predsednik Trump lagal, če bi se pogovarjal s posebnim tožilcem Robertom S. Muellerjem.

Woodward opisuje Trumpovo jezo in paranojo glede "neusmiljene ruske preiskave", ki včasih cele dneve paralizira Zahodno krilo Bele hiše. Ko je v maju 2017 izvedel, da se Mueller želi sestati z njim, pa je zgroženo zakričal: "Vsi me poskušajo ujeti!", kar je Woodwarda spomnilo na zadnje predsedniške dneve Richarda Nixona.

Woodwardovi številni poskusi, da bi se med pisanjem knjige pogovoril oziroma dobili intervju s Trumpom, niso prinesli sadov, kar je razvidno tudi iz prepisa telefonskega pogovora z ameriškim predsednikom dne 14. avgusta letos. Ameriški predsednik je izkazal pripravljenost na pogovor z novinarjem, toda šele potem, ko je Woodward že končal rokopis knjige in je v javnost pricurljalo, da je knjiga pričevanje o peklenski vladavini Donalda Trumpa.

Predsednik Donald Trump je tako šele 14. avgusta poklical novinarja Boba Woodwarda, očitno le zato, ker je bil zaskrbljen zaradi poročil, da Woodward pripravlja za objavo novo knjigo o njem. Spomnimo, prav Woodward je novinar zaslužen za odstop nekdanjega predsednika Richarda Nixona leta 1974 po razvpiti aferi Watergate.

V zvezi z novicami, da so Woodwardovi sogovorniki, nekdanji Trumpovi najtesnejši sodelavci, Belo hišo opisali kot norišnico, aktualnega ameriškega predsednika pa kot nevarnega pavliho na čelu Bele hiše, je panični Trump v telefonskem pogovoru poskusil prepričati Woodwarda, da ne bi bilo prav, da objavi knjigo, ne da bi se pred tem pogovoril tudi z ameriškim predsednikom.

Woodward, prekaljeni novinarski veteran, je takoj povedal Trumpu, da bo njun pogovor, če nima nič proti - posnel. Trump se je strinjal. Tako je Woodward posnel njun pogovor s Trumpovim dovoljenjem; potem je prepis njunega 11-minutnega pogovora prvi objavil Washington Post, nato pa še CNN.

Trump in Woodward
Časnik Washington Post in televizija CNN sta prvi objavili zapis pogovora med Woodwardom in Trumpom.

CNN je objavil več prispevkov o Woodwardovem bizarnem telefonskem pogovoru s Trumpom. Kot je razvidno iz avdio posnetka, je bil Trump na začetku pogovora prijazen, Woodward pa je izpričal svoje razočaranje nad tem, da mu predsednik ni želel dati intervjuja, kljub dejstvu, da je nanj naslovil več prošenj.

Trump se je sprva sprenevedal in trdil, da sam nič ne ve o tem.

"Res je vse to preveč slabo, ker mi nihče nič povedal o tem," je dejal Trump. "Veste, da sem zelo odprt za vas. Mislim, da ste bili vedno pošteni."

Woodward je nato povedal predsedniku, da je zahteval intervju z njim ob posredovanju približno šest ljudi, nekateri med njimi so bili Trumpovi tesni sodelavci, vključno z njegovimi pomočniki in republikanskimi senatorji.

"Žal mi je, da smo zamudili priložnost, da se pogovorimo za knjigo," je zatrdil Woodward in dodal, da si je sam "maksimalno prizadeval za to".

Trump je še nekaj časa vztrajal, da ga nihče ni obvestil o Woodwardovi zahtevi. Toda v nekaj minutah je Trump obrnil ploščo in spremenil svojo zgodbo, po tem, ko je Woodward imenoval osebe, s katerimi je stopil v stik zaradi intervjuja.

"Sem govoril s Kellyanne (Conway) o tem pred dvema in pol mesecema," je povedal Woodward ob razlagi, da se je o svoji knjigi pogovarjal s svetovalko Bele hiše (Conway) ob kosilu. Dodal je še, da je, med ostalim, svojo zahtevo Trumpu posredoval tudi prek namestnika sekretarja za tisk Bele hiše Raja Shaha, vendar nikoli ni prejel njegovega odgovora.

Zapis pogovora Woodward - Trump

Sledil je šokanten preobrat. Trump je omenil, da je v Ovalno pisarno stopila Conwayeva; vključil jo je v pogovor kot dokaz, da novinar nima prav, ker mu ona nikoli ni povedala za intervju. Toda Conwayeva se ni znašla - priznala je, da je posredovala Woodwardovo zahtevo za intervju, ampak je "ta bila zavrnjena". To je bil nadrealističen moment, komentira CNN.

Ulovljen na laži, je Trump nato poskusil Woodwarda prepričati, da se ga njegovi tesni sodelavci - bojijo!

Woodward je Trumpu v obraz povedal, da je knjiga 'bridek pogled na svet in vašo administracijo ter vas osebno'

"No, dejstvo je, da je kar veliko njih strah, da pridejo in se pogovorijo - ali pa, saj veste, so zaposleni. Jaz sem zelo zaposlen," se je iz godlje poskusil izvleči Trump. V naslednjih nekaj minutah pa je začel dolgoveziti o tem, da je zaslužen, da je ameriška ekonomija tako močna, nato pa je nenadoma vprašal Woodwarda "Kdo so senatorji?", ki naj bi mu posredovali novinarjevo zahtevo za intervju.

Ko je slišal imena, je na koncu nenadoma priznal, da mu je eden od senatorjev res "omenil" Woodwardovo zahtevo na enem od sestankov. Woodward je Trumpu pojasnil svojo metodo raziskovanja, vključno s srečanjem z viri iz Bele hiše in pridobivanjem dokumentacije. Nato je predsedniku v obraz povedal, da je knjiga "bridek pogled na svet in vašo administracijo ter vas osebno".

Woodward in Bernstein
Bob Woodward (desno) in Carl Bernstein (levo) v času afere Watergate v redakciji Washington Posta

Trump je bil že nasršen, toda poskusil se je pošaliti na račun novega Woodwardovega čtiva: "No, domnevam, da to pomeni, da bo to negativna knjiga. Ampak morali bi vedeti, da sem 50 % na to že navajen."

"Vidim, da bomo dobili knjigo, v kateri mrgoli netočnosti in to je preveč slabo," je sklenil Trump.

Woodward je takoj odgovoril: "Ne, vse je popolnoma točno, prisežem."

"Ja, dobro," je odvrnil Trump. "No, točno je le, da nihče ni nikoli opravljal delo predsednika tako dobro kot jaz. To vam lahko povem. Veliko ljudi to čuti, ker vedo, kaj se dogaja, in boste tudi sami sčasoma to dojeli. Toda to veliko ljudi čuti sedaj, Bob."

Woodwardova knjiga je napisana na podlagi več sto ur posnetih intervjujev o zaupnem ozadju Trumpove vladavine in več desetih virov iz Trumpovega notranjega kroga, kakor tudi dokumentov, datotek, dnevnikov in beležk, vključno z zabeležko, ki jo je lastnoročno napisal sam Trump.

Woodwardovo poročanje prinaša verodostojnost, ki to knjigo razlikuje od podobnih o Trumpu, piše CNN. Ne nazadnje, avtor, ki je dolgoletni novinar in urednik Washington Posta je osvojil dve Pulitzerjevi nagradi, eno za poročanje o škandalu Watergate, ki je pripeljala do odstopa predsednika Nixona.

V knjigi "Strah: Trump v Beli hiši", Woodward hudomušno analizira početje tudi sedanjih in nekdanjih Trumpovih odvetnikov, ki so se pogajali z Muellerjevim pravnim timom, ki bi želel zaslišati predsednika ZDA, a dogovor o tem ni bil dosežen.

Vsi predsednikovi možje
Naslovnica knjige Bernsteina in Woodwarda "Vsi predsednikovi možje", v kateri je opisano ozadje afere Watergate

Dowdovo pozicijo Trumpovega odvetnika je namreč za nekaj časa zasedel tudi Rudy Giuliani, odvetnik in politik, znan tudi kot nekdanji župan New Yorka. Giuliani je večkrat izpovedal bojazen (ki jo je Woodward sedaj javno razkril), da bo, če bo pričal pod prisego, Trump zagotovo ujet v krivem pričanju (krivokletstvu), oziroma v laganju pred preiskovalci.

Trump je leta 2016 Woodwardu dejal: 'Resnična moč je, sam celo niti ne želim uporabiti to besedo - 'Strah'.'

Woodward, ki je pred več desetletji, kot mlad poročevalec Washington Posta napisal serijo raziskovalnih člankov o korupciji v Beli hiši, se v svoji knjigi sklicuje na aktualne in nekdanje visoke uradnike Bele hiše, ki vsi po vrsti zelo negativno govorijo o Trumpu.

Kar je naravnost grozljivo, je dejstvo, da so "iz prve roke" izpovedali, da Donalda Trumpa sploh ne zanima in ga nikoli ni zanimalo, da njegove odločitve na mestu predsednika ZDA lahko ogrozijo svetovno varnost ter da ob tem pogosto ne pozna niti splošno znana dejstva, kaj šele, da bi pokazal zanimanja zanje.

Na to nevarnost opozarja tudi naslov pričujoče knjige, ki izhaja iz opombe, ki jo je tedanji predsedniški kandidat Trump naredil v času intervjuja s Woodwardom leta 2016. Trump je takrat dejal: "Resnična moč je, sam celo niti ne želim uporabiti to besedo - 'Strah'."

V Beli hiši so se že odzvali, da so Woodwardovi opisi dogajanj v Beli hiši "izmišljene zgodbice", Trump pa je Woodwarda označil za "operativca demokratov". Sam ga je sicer še leta 2013 hvalil zaradi njegovega opisa Obame.