REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajski študent obsojen na leto dni zapora zaradi vohunjenja v ZDA

Kitajski študent obsojen na leto dni zapora zaradi vohunjenja v ZDA

Zvezni sodnik je včeraj obsodil 20-letnega kitajskega študenta zaradi vohunjenja, potem ko so ga zalotili slikanja pomorske baze na Floridi. 

20-letni Zhao Qianli je priznal krivdo in prejel enoletno zaporno kazen v zveznem zaporu.

26. septembra so študenta muzikologije našli na območju pomorske baze, ki ima omejeno oz. prepovedano gibanje za civiliste.

26. septembra so študenta muzikologije našli na območju pomorske baze, ki ima omejeno oz. prepovedano gibanje za civiliste. Kitajec je izkoristil varnostno pomanjkljivost in sicer je ograjo obhodil na področju plaže in tako vstopil na vojaško območje.

Da ni vedel, da se nahaja na vojaškem območju, je nemogoče, saj se na ograji nahaja več opozoril, da je to območje z omejenim gibanjem in da je prepovedan vstop. 

Ko je vstopil na območje pomorske baze, je nato fotografiral vojaške objekte, nakar so ga zalotili. Pred sodnikom je študent na izmenjavi priznal krivdo za eno dejanje fotografiranja vojaških objektov in bil obsojen na najvišjo možno kazen – eno leta zapora, poroča CNN.

V začetku meseca so ameriški obveščevalci ponovno opozorili, da številni kitajski študenti delajo v korist kitajske vlade oz. njenih obveščevalnih agencij z zbiranjem različnih informacij.

Tako so prav tako septembra lani odkrili študenta električnega inženirstva v Chicagu, ki je kitajskemu obveščevalcu poslal seznam osmih ameriških inženirjev, kitajskega ali tajvanskega porekla, primernih za rekrutacijo. Omenjeni inženirji so bili vsi (nekdanji) zaposleni v ameriški obrambni industriji in tako imeli dostop do zaupnih podatkov, zanimiv za kitajsko državo. 

Omenjeni študent se je prejšnji petek znašel pred zveznim sodnikom, kjer se je razglasil za nedolžnega. Sojenje se bo tako pričelo konec februarja. 

Kitajske obveščevalne agencije vse bolj uporabljajo svoje državljane, študente in gostujoče znanstvenike v ZDA, za pridobivanje informacij, ki lahko koristijo kitajski državi in/ali industriji. 

Kitajske obveščevalne agencije vse bolj uporabljajo svoje državljane, študente in gostujoče znanstvenike v ZDA, za pridobivanje informacij, ki lahko koristijo kitajski državi in/ali industriji. 

Vsako leto okoli 350.000 kitajskih študentov pride v ZDA na študij, kar predstavlja največjo skupino tujih študentov, pri čemer nekateri izmed njih sodelujejo z obveščevalci svoje domovine. 

Ameriška obveščevalna agencija je tako v začetku meseca objavila oceno, da »bodo kitajske obveščevalne službe izkoristile odprtost ameriške družbe, še posebej akademske in znanstvene skupnosti, z uporabo različnih metod.«

Kitajski študenti tako poročajo o najnovejših raziskovanjih, identificirajo potencialne vire zaupnih podatkov oz. tiste, ki sodelujejo pri oblikovanju javnega ali znanstvenega mnenja. 

Študentje seveda niso izučeni oz. usposobljeni obveščevalci, ki prav tako delujejo v ZDA oz. proti ameriški obrambni industriji. Oktobra lani so v Belgiji, na podlagi ameriške zahteve za aretacijo, aretirali kitajskega obveščevalca Xu Yanjuna, zaradi suma kraje zaupnih podatkov od ameriških letalskih podjetij. Kot prvemu kitajskemu obveščevalcu mu sedaj grozi izročitev ZDA, je poročal CNN.
 

Komentarji