REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Kitajska svari pred ameriškim protekcionizmom

Kitajska svari pred ameriškim protekcionizmom

Po težavah, ki jih ima pri povezovanju z ameriškimi partnerji kitajski Huawei, je Peking danes posvaril pred protekcionizmom. "Opazili smo, da se glas trgovinskega protekcionizma v ZDA krepi in začenja prevladovati," je opozoril tiskovni predstavnik ministrstva za trgovino Gao Feng.

Kitajska se je s tem odzvala na dogajanje v zadnjih tednih, ko je propadlo dogovarjanje proizvajalca pametnih telefonov Huawei z ameriškim telekomunikacijskim velikanom AT&T. Slednji naj bi začel strankam ponujati tudi Huaweijeve telefone, a je videti, da so pogovori propadli.

"Poudariti želim tudi, da je nasprotovanje protekcionizmu že postalo splošni konsenz v mednarodni skupnosti. Kitajska ostro nasprotuje vsem oblikam trgovinskega in investicijskega protekcionizma," besede Gaa.

Ameriški kongresniki so bili do Huaweija kritični zaradi pravic intelektualne lastnine in povezav s kitajskimi obveščevalnimi službami. Te skrbi je ameriška kongresna preiskava izpostavila že leta 2013, konec lanskega decembra pa jih je ponovilo 18 članov odborov za obveščevalne zadeve predstavniškega doma ter senata.

Pismo, ki ima datum 20. december, so poslali ameriški zvezni komisiji za komunikacije (FCC), kopije pa še pravosodnemu ministrstvu, obveščevalni agenciji Cia in preiskovalnemu uradu FBI ter ministrstvu za domovinsko varnost. Kot so zapisali, bi FCC morala prejeti obveščevalne podatke "o grožnji, ki jo predstavljajo Huawei in druga kitajska tehnološka podjetja".

Gao je danes te očitke zavrnil in poslovne pogovore med Huaweijem in AT&T označil za "čisti posel".

Huawei svoje telefone v ZDA trenutno prodaja v trgovinah, ne pa tudi prek operaterjev, kjer se odvije večina poslov na tem področju. Dogovor z AT&T bi mu tako omogočil dostop do večjega dela trga. Po poročanju medijev naj bi bili ogroženi tudi pogovori med Huaweijem in Verizonom.