REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska legalizirala internacijska taborišča za Muslimane

Kitajska legalizirala internacijska taborišča za Muslimane

Regionalna vlada v Xinjiangu je spremenila zakonodajo, s čimer je dejansko legalizirala internacijska taborišča za pripadnike muslimanske manjšine. Po nekaterih ocenah se v teh taboriščih trenutno nahaja okoli milijonov muslimanov.
Xinjiang, ki je največja kitajska pokrajina in se nahaja na skrajnem severozahodu Kitajske, je avtonomna regija, kjer živijo številne etnične skupnosti (Ujguri, Hani, Kazahi, Huji, Tadžiki, Kirgizi, Mongoli, …). V sredo so tako spremenili zakonodajo tako, da je zdaj dovoljena uporaba »centrov za šolanje in izobraževanje« kot sredstvo za boj proti verskemu ekstremizmu.

V sredo so tako spremenili zakonodajo tako, da je zdaj dovoljena uporaba »centrov za šolanje in izobraževanje« kot sredstvo za boj proti verskemu ekstremizmu.

Dejansko so to internacijska taborišča z okoli milijon muslimanov, ki so sedaj aktivna okoli leto dni, opozarjajo mednarodne organizacije za človekove pravice. V centrih tako učijo mandarinščino kot tudi nekaj ročnih spretnosti, a večina »šolskega« programa je usmerjana v »ideološko vzgojo, psihološko rehabilitacijo in korekcijo obnašanja«.
Peking je predhodno že zanikal, da so to internacijska taborišča, a so nato kitajske oblasti priznale, da v centre pošiljajo tudi kriminalce. Nekdanji interniranci so človekoljubnim organizacijam zaupali, da so bili prisiljeni v zanikanje islama in priseči zvestobo kitajski komunistični partiji.
Že več desetletij med muslimansko manjšino obstaja gibanje za osamosvojitev, ki ga kitajske oblasti preganjajo. V zadnjem času so se znotraj manjšine pojavile tudi skrajne teroristične skupine, ki izrabljajo proti-kitajsko razpoloženje v svoje namene.

V zadnjem času so se znotraj manjšine pojavile tudi skrajne teroristične skupine, ki izrabljajo proti-kitajsko razpoloženje v svoje namene. 

Med njimi je tudi Islamska država, ki je izmed kitajskih muslimanov rekrutirala kar nekaj članov, ki so se in se borijo na Bližnjem vzhodu.
Predhodno je regionalna vlada sprejela zakonodajo, s katero so prepovedali nošnjo hidžabov, kot tudi preganjali uporabo halal izdelkov.
Znotraj ameriškega senata so pripadniki obeh strank pozvali ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da obsodi to »veliko kršitev« človekovih pravic na Kitajskem, še poroča nemški DW .