REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdor noče za mesec dni v karanteno, dobi tri leta zapora

Kdor noče za mesec dni v karanteno, dobi tri leta zaporaSkype sojenja, nato v zapor

Medtem ko se številni v Sloveniji vedejo povsem neodgvorno in ne upoštevajo odredb o obvezni karanteni, v Srbiji ravnajo drugače; osebe, ki v Srbiji nimajo prebivališča se namestijo v začasne objekte (npr. vojna gimnazija v Beogradu) ali pa celo v šotorišča ob meji s Hrvaško, kdor prekrši 28-dnevno karanteno, pa ga čakata ekspresno sojenje preko video programa Skype in visoke kazni.

Ministrstvo za pravosodje Srbije je tako poslalo dopis sodiščem o tem, kako se bodo vodili postopki zoper osebe, ki so prekršile samoizolacijo.

Sojenja se že odvijajo preko video povezav. Na ta način bodo zaščiteni tudi zaposleni v sodstvu, ki vodijo postopke.

Sodiščem je bilo predlagano, da naj na računalnikih namestijo program Skype. Pred dvema dnevoma je bilo v priporih v Vršcu, Pirotu in Požarevcu zaradi kršitev samoizolacije 108 oseb. V Vršcu je bilo priprtih 44, v Požarevcu 43, v Pirotu pa 21 oseb.

Sojenja se že odvijajo preko video povezav. Na ta način bodo zaščiteni tudi zaposleni v sodstvu, ki vodijo postopke.

Doslej je bilo zaradi prekrškov povezanih s kršenjem obvezne samoizolacije kaznovanih že več sto ljudi, najbolj pa je odmevala obsodba osebe, ki so jo policisti ujeli pri kršitvi karantene in je bila obsojena na tri leta zapora.

Ob tem velja v državi tudi popolna prepoved gibanja na prostem za vse starejše od 65 let (v ruralnih območjih nad 70 let), prepoved gibanja na prostem za vse ostale prebivalce od 5. ure popoldne do 5. ure zjutraj, ob vseh običajnih zaščitnih ukrepih (maske, distanca, umivanje rok …).

Po prvih podatkih srbske vlade ti ukrepi že dajejo uspehe – za razliko od Italije je v najvišjih starostnih skupinah ljudi v Srbiji kar nekajkrat manj okuženih kot na primer v Italiji.

V Sloveniji je, kot kažejo zapisi na družbenih omrežjih, drugače.

Ljudje se še kar sprehajajo v skupinah po Rožniku in drugih izletniških točkah, pri tem pa mnogi nevede »trosijo« naokoli tudi smrtonosne viruse.

Skype

Na podobno neodgovoren način je v Sloveniji ravnal tudi Zoran Dragić, ki se je iz Španije vrnil s posebnim letom in je bil nato nameščen v karanteno v Velenje.

Najprej se je razburjal, da mora biti zaprt, kasneje pa je že pohajkoval pred stavbo in se družil z novinarji.

Dragić se je najprej razburjal, da mora biti zaprt, kasneje pa je že pohajkoval pred stavbo in se družil z novinarji.

Policisti so na trgu v Velenju ujeli tudi dve ženski, ki bi morale biti v karanteni.

Potem ko se je včeraj ponoči s posebnim humanitarnim letom iz Madrida v Ljubljano vrnilo 42 potnikov, so vse namreč odpeljali na dvotedensko karanteno v hotel Paka v Velenju.

Očitno sta dve ženski, ki sta prav tako v karanteni, po vzoru Zorana Dragića odšle na trg, od koder so nastale fotografije spodaj.

Na družbenih omrežjih je bilo zapisano: »Nenavaden prizor … Policisti na trgu ujeli dve osebi, ki sta v hotelski karanteni. Ženski sta se odpravili malo na potep

Imata pa seveda tudi srečo.

V Sloveniji ju čaka le opozorilo ali pa plačilo kazni za prekršek – v Srbiji pa bi naslednja tri leta o svojem dejanju lahko premišljevali za zapahi.

Kruto?

Mnogi se s tem ne bi strinjali.

Tragične posledice »liberalnega« odnosa do zdravja so namreč razvidne marsikje – od Italije in Španije pa vse do ZDA.

Medtem ko Zoran Dragić pohajkuje po Velenju, pa so se drugi znani športniki - kot kaže na primer tvit, ki ga je objavil srbski teniški zvezdnik Novak Djoković skupaj s soprogo Jeleno - odločili pomagati ...

Delite članek