REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako ukrajinski neonacisti ubijajo civiliste in otroke: »Kot čreda smo se pognali v juriš! To niso ljudje, to so zveri! «

Kako ukrajinski neonacisti ubijajo civiliste in otroke: »Kot čreda smo se pognali v juriš! To niso ljudje, to so zveri! «Vojak Zaur. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Zahodni mediji ves čas prikazujejo zelo »pocukrano« verzijo vojne v Ukrajini.

Med drugim so popolnoma tiho o grozovitih zločinih, ki jih nad ukrajinskim prebivalstvom izvajajo pripadniki neonacističnih bataljonov, med katere spada tudi Azov.

Zaur, pripadnik čečenskih enot Ahmata Kadirova pripoveduje, kar je videl z lastnimi očmi.

»Predno sem prišel sem, sem malce dvomil v zgodbe, ki sem jih slišal od tu. Toda ko smo potem osvobodili prve civiliste iz ene hiše, ki je stala neposredno zraven tovarne Azovstal, so nas ti civilisti, ki so prišli iz kleti objemali in nas poljubljali. Rekli so nam, da so veseli, da nas vidijo. Jokali so se s solzami v očeh! In potem sem spoznal, da sem končal tam, kjer sem bil potreben. In niti najmanj ne dvomim, da je bila to prava odločitev.

Otrok je ‘zmrznil’ in ni vedel, kaj naj naredi. Po eni strani bi rad zbežal, po drugi strani pa bi rad pomagal mami. In potem ga nenadoma ustrelijo v glavo, njegovo glavo zadene naboj teh gnojev, teh zlobnih zveri.

Spomnim pa se še enega dogodka, fragmenta, ki se mi je zarisal v glavo, ko smo načrtovali vdreti v hišo, v kateri je bilo veliko civilistov in veliko tistih Azovcev. Mati z otrokom je zbežala iz hiše in mi smo to gledali skozi daljnoglede. Nismo mogli jurišati, nismo mogli vdreti!

Nismo mogli narediti nič. Oni pa so mati ustrelili v hrbtenico.

Mati je padla, mi pa smo začeli kričati otroku: ‘TECI! TECI!’ z vseh strani. Otrok je ‘zmrznil’ in ni vedel, kaj naj naredi. Po eni strani bi rad zbežal, po drugi strani pa bi rad pomagal mami. In potem ga nenadoma ustrelijo v glavo, njegovo glavo zadene naboj teh gnojev, teh zlobnih zveri.

In v tem trenutku smo vsi pozabili, kaj pomeni smrt, pozabili smo, da so tam lahko ostrostrelci. Kot čreda smo se pognali v juriš. Vrgli smo dimne granate, da nas niso mogli videti, vdrli not in jih vse pobili.

Prišli smo not. Ampak ne samo to, da smo prišli tja v smislu, da so ljudje žrtvovali življenja. Številni naši vojaki so žrtvovali življenja v tem trenutku. Toda pomembno je bilo, da smo uspeli vstopiti in opraviti nalogo. Za naša življenja nam je bilo manj mar, ko smo videli, kako so ubili otroka in ko smo spoznali, da to niso ljudje, pač pa živali, zveri, ki si lahko dovolijo to, da ubijejo otroka.

To niso ljudje. In zato menim, da sem se znašel tukaj s pravim razlogom.

In vse kar sem počel tukaj, sem delal za te ljudi, ki živijo tukaj in se nam smejijo, so nas veseli in in nas objemajo.

Vzeli so celo naslove mene in mojih kolegov, bojnih tovarišev tukaj, ker bi želeli priti v naše kraje in se nam zahvaliti za osvoboditev,« je povedal čečenski vojak.

Za naša življenja nam je bilo manj mar, ko smo videli, kako so ubili otroka in ko smo spoznali, da to niso ljudje, pač pa živali, zveri, ki si lahko dovolijo to, da ubijejo otroka.

Na drugi strani pa lahko vidimo, da nekari tuji plačanci pomagajo prav takšnim vojnim zločincem, kot jih je opisal čečenski vojak. Na posnetku (zgoraj) je ameriški vojak v Ukrajini pod točo ruskih krogel.

Podobnih zgodb je še veliko.

V video posnetku spodaj in na koncu članka si lahko ogledate, kako ukrajinske sile celo še v tem trenutku, enako kot zadnjih osem let, še vedno obstreljujejo dele Donbasa, mesto Doneck, kjer živijo rusko govoreči prebivalci.

Snemalec, samostojni novinar in vojni poročevalec Patrick Lancester je le nekaj minut zatem, ko so eksplodirale rakete – ena je padla čisto zraven hiše in ubila psa – bil na terenu in poročal o tem, kaj se dogaja.

Na njegovem kanalu pa lahko vidite, da ukrajinske sile enako brezobzirno tolčejo tudi po šolah in industrijskih objektih, čeprav tam ni ruskih vojakov.

Pri tem ne gre za posamezne incidente - pač pa za taktiko Azovcev.

Azovci namreč ne želijo izpustiti civilistov iz zgradb, v katere se zatečejo, ker jih na ta način uporabljajo kot človeške ščite.

Pri tem ne gre za posamezne incidente - pač pa za taktiko Azovcev.

Ljudem grozijo, da jih bodo pobili, če bodo poskusili oditi sami, jim zbežati.

In to tudi počnejo - brez kančka vesti usmrtijo neubogljive civiliste.

Medtem ko mediji na Zahodu neprestano objavljajo otožna poročila o tem, da so tudi v Azovstalu civilisti ujeti v katakombah ne povedo, da so to v bistvu talci.

To se je razkrilo sedaj, ko Azovci zahtevajo za vsakih 15 ljudi tono hrane in zdravil, kar kaže, da so ljudje, ki se nahajajo v katakombah jeklarne res - talci.

Napis na hiši ob obali Save. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Reportažo Patricka Lancastra o tem, kako v Mariupolu azovski ostrostrelci pobijajo civiliste pa si lahko ogledate tukaj. 

In se lahko vsi skupaj zamislimo nad tem, koga v Ukrajini podpirata Evropska unija in Slovenija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek