REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako so zdravniki, sestre in delavci oškodovali britanski zdravstveni sistem za milijone evrov

Kako so zdravniki, sestre in delavci oškodovali britanski zdravstveni sistem za milijone evrovKorupcija, Velika Britanija

BBC je razkril nekatere zgodbe zaposlenih v britanskem javnem zdravstvenem sistemu (NHS), ki so namerno oškodovali sistem in s tem družbo v celoti. Ocenili so, da vsako leto iz NHS zaradi korupcije oz. goljufij izgine več kot 1,25 milijarde funtov (1,42 milijarde evrov).

Okoli četrtino goljufij povzročijo pacienti z oškodovanjem sistema z zlorabo predpisanih zdravil, medtem ko se preostali denar »izgubi« zahvaljujoč zaposlenih, so poročali pri Daily Mailu

Sistem, ki zaposluje več kot 1,5 milijona ljudi, vsako leto tako izgubi denar, s katerim bi lahko zaposlili 40.000 dodatnih bolniških sester ali kupili pet tisoč reševalnih vozil. 

Sistem, ki zaposluje več kot 1,5 milijona ljudi, vsako leto tako izgubi denar, s katerim bi lahko zaposlili 40.000 dodatnih bolniških sester ali kupili pet tisoč reševalnih vozil. 

Zobozdravnica Joyce Trail je izdala več kot sedem tisoč računov za neopravljene storitve; na ta način je iz zdravstvene blagajne prejela skoraj 1,4 milijona funtov. Nekatere paciente, ki naj bi zdravila, so bili že dolgo tega pokojni. Preiskovalci so ji prišli na sled zaradi luksuznih potovanj v tujino, dizajnerskih oblačil in nakupa 1,25 milijona funtov vredne hiše. Oktobra 2012 je bila obsojena na sedem let zapora in odvzem zdravstvene licence. 

Septembra 2015 so za štiri leta obsodili nadzornika dekontaminacijske enote v osrednji bolnišnici v Ayrshiru, ko so ugotovili, da je Daniel Dreghorn ukradel 135 kompletov zdravstvene opreme. Ukradeno »robo« je prodal na črni trg v ZDA in Hong Kong, pri čemer je zaslužil okoli 1,3 milijona funtov. 

Menedžer v infrastrukturnem oddelku bolnišnice v Powysu Mark Evill je ustanovil podjetje, ki ga je poimenoval po lastnemu psu, ter nato svojemu podjetju podelil pogodbe za gradbeno-vzdrževalna dela. Izvedena dela so bila tako slaba, da je bolnišnica morala skupaj plačati več kot 1,4 milijona funtov za kvalitetno opravljeno delo. Preiskovalci so ugotovili, da je denar Evill zapravil za nakup avtomobila, hiše in počitnice v Dubaju. Lanskega oktobra je bil obsojen na sedem let zapora, skupaj z dvema sodelavcema iz bolnišnice, ki sta bila prav tako obsojena na 4 oz. 3 leta zapora. 

vir: Profimedia

Pomočnik direktorja za kapital in razvoj pri združenju bolnišnic v Gloucestershiru Royston Dyke je zlorabil svoj položaj in je odobril plačilo 204 računov, v vrednosti med 3 in 5 tisoč funtov, za delo, ki ni bilo večinoma nikoli opravljeno. Plačila so šla na račun dveh podjetij, ki so bili v lasti Dykovih prijateljev. Slednji je izgubil službo in bil lanskega maja obsojen na štiri leta in osem mesecev zapora, medtem ko so prijatelji prejeli kazni od 16 mesecev do 3 let. 

Preiskovalci so še ugotovili, da so Mulholland in trije drugi plačani za okoli 14.000 ur dela, ki ga niso nikoli opravili.

Andrew Taylor, glavni ključavničar v londonski bolnišnici, je bil zadolžen za sklenitev podizvajalskih pogodb za storitve v bolnišnici. Pogodbo je sklenil kar s svojim podjetjem, pri čemer je bolnišnica storitve plačala tudi za 1200-odstotkov normalne cene. V sklopu goljufije je pridobil 598.524 funtov, zakar je bil lanskega marca obsojen na šest mesecev. 

Glavni zdravnik na oddelku za transfuzijo bolnišnice v Essexu John Mulholland je poleg svojega dela imel še podjetje, ki je drugim bolnišnicam NHS zagotavljalo zdravstveno osebje, hkrati pa je sam na črno delal še v šestih drugih bolnišnicah v Londonu. Preiskovalci so še ugotovili, da so Mulholland in trije drugi plačani za okoli 14.000 ur dela, ki ga niso nikoli opravili. Skupaj so odškodovali sistem za okoli 430 tisoč funtov, zaradi česar so bili julija 2014 obsojeni na zaporne kazni. Mulholland je prejel tri leta in preostali sostorilci dve leti zaporne kazni. 

Korupcija Vir:Daily Mail

Menedžerka v NHS sistemu Deborah Hancox je s pomočjo parnetja Johna Leigha oškodovala zdravstveni sistem z nakupom računalniške opreme, preko podjetij v njuni lasti, pri čemer je NHS opremo preplačal tudi za 60 odstotkov. Skupaj sta tako nelegalno pridobila 330.000 funtov (od skupaj milijona funtov poslov preko njunih podjetij), zaradi česar sta bila leta 2014 obsojena na dve leto oz. 44 mesecev zapora. Po prihodu iz zapora je Hancoxova spremenila ime in se ponovno zaposlila v NHS, a je po razkritju odstopila. 

Tajnica Lorraine Warden, ki je administrativno upravljala dobrodelni fond za bolnišnico v Dundeeju, je ponaredila 61 čekov in si izplačala za 55.000 funtov. Februarja 2015 je bila obsojena na 16-mesecev zapora. 

Izvršna direktorica fundacije NHS je izkoristila svoj položaj, da je njen mož prejel pogodbo za dela, ki nikoli niso bila opravljena. Tako sta zaslužila 20.000 funtov.

Varnostnik Peter O'Garro je s pomočjo treh kolegov v teku sedmih mesecev kradel denar iz parkirnih avtomatov v bolnišnici v Manchestru, pri čemer so skupaj ukradli za 200 tisoč evrov. Lanskega decembra so bili vsi obsojeni, pri čemer je O'Garro prejel tri leta zaporne kazni. 

Radiolog John Coffey je zavrnil dodatno delo, dokler ni dobil zagotovila, da bodo nadure dodatno plačane. A to mu ni bilo dovolj, saj so preiskovalci ugotovili, da v teku rednega dela ni izdajal poročil, ampak je počakal eno minuto po koncu rednega delovnega časa, da jih je izdal. Za vsako poročilo je bil dodatno plačan 4 funte; na določene dni je tako izdal tudi sto poročil izven rednega delovnega časa in skupaj prigoljufal za 24.000 funtov. Marca 2017 je bil obsojen na 15-mesečno pogojno kazen, plačilo stroškov v vrednosti 14.600 funtov, na 200 ur družbeno-koristnega dela kot tudi na izgubo zdravniške licence za eno leto. 

Izvršna direktorica fundacije NHS v Južnem Devonu Paula Vasco-Knight je izkoristila svoj položaj, da je njen mož prejel pogodbo za izdelavo sporočila za javnost ter dokumenta o vodenju v dolžini 200 strani, ki ni nikoli bil izdelan. Z možem sta tako zaslužila 20.000 funtov. Zaradi goljufije sta bila marca 2017 obsojena na pogojne kazni.
 

Komentarji