REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jemenski Hutiji trdijo, da so zlomili ameriško-izraelsko vohunsko mrežo

Jemenski Hutiji trdijo, da so zlomili ameriško-izraelsko vohunsko mrežoVohunska mreža, ki je nekaj časa delovala iz veleposlaništva ZDA v Sani, je bila razbit nekaj dni po aretaciji osebja ZN. Vir: Posnetek zaslona, X

Jemenski Hutiji so sporočili, da so aretirali člane »ameriško-izraelske vohunske mreže« nekaj dni po tem, ko so zaprli najmanj 11 uradnikov ZN.

Generalmajor Abdulhakim al-Hayewani, vodja obveščevalne agencije Hutija, je dejal, da je vohunska mreža sprva delovala iz ameriškega veleposlaništva v Sani.

Ko je bilo veleposlaništvo leta 2015 zaprto, potem ko so Hutiji zavzeli mesto in severni Jemen, je skupina nadaljevala »svojo subverzivno agendo pod okriljem mednarodnih in organizacij ZN,« je dejal.

Al-Hayewani je izjavil, da si je vohunska mreža desetletja prizadevala infiltrirati v jemensko gospodarstvo, kmetijstvo, zdravstveni sistem in druge sektorje, da bi jih uničila.

Ameriška agencija AP navaja, da al-Hayewani ni povedal, koliko ljudi je bilo aretiranih, in da »trditve« Hutijev niso bile neodvisno potrjene.

Ameriška agencija še navaja, da je »nejasno«, zakaj so priprli uslužbence mednarodnih organizacij.

Združeni narodi so v petek sporočili, da je bilo aretiranih 11 njihovih uradnikov, ki so v Jemnu delali v agencijah ZN. Druge humanitarne skupine so prav tako poročale, da so bili zaposleni pridržani, čeprav skupno število ni znano.

V vojni v Jemnu je bilo ubitih več kot 150.000 ljudi.

Toda humanitarna kriza, ki je ubila še več deset tisoč ljudi, je ostala v svetu razmeroma neopažena, dokler jemenski Hutiji niso začeli napadati zahodne ladje, povezane z Izraelom v Rdečem morju, kot odgovor na vojno in genocid nad Palestinci na območje Gaze.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek