REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je lahko še bolj neumno: CIA novači vohune v Rusiji prek oglasov na Telegramu

Je lahko še bolj neumno: CIA novači vohune v Rusiji prek oglasov na TelegramuAmeriške obveščevalne službe objavljajo propagandne video posnetke v ruščini, ki vsebujejo navodila, kako anonimno stopiti v stik z njimi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA) je pozvala vse Ruse, ki so nezadovoljni z vojno v Ukrajini in življenjem v svoji domovini, naj izkoristijo »edinstveno priložnost« in se pridružijo njenim vrstam.

CIA je najprej na Telegramu objavila posnetek, ki se konča z navodili, kako se anonimno in varno povezati z ameriško vohunsko agencijo.

K novačenju pozivajo z dvominutnim videom v ruščini, ki je bil objavljen na številnih družbenih omrežjih.

V ta namen je bil odprt tudi novi kanal Cie na družbenem omrežju Telegram, ki je priljubljen vir nefiltriranih novic iz Rusije.

CIA je najprej prav tam objavila posnetek, ki se konča z navodili, kako se anonimno in varno povezati z ameriško vohunsko agencijo.

Videoposnetek z naslovom »Zakaj sem stopil v stik s Cio: moja odločitev« je bil objavljen tudi na drugih platformah, vključno s Twitterjem, YouTubom, Instagramom in Facebookom.

»Naša globalna misija zahteva, da lahko posamezniki varno stopijo v stik s Cio od koder koli. Ta videoposnetek prikazuje namišljene Ruse, ki sprejemajo težko, a pomembno odločitev, da na skrivaj stopijo v stik s Cio.

Pri Cii imamo dolžnost zaščititi tiste, ki delajo z nami po vsem svetu. Če se obrnete na Cio, da bi delili informacije o Rusiji, to lahko storite varno prek našega portal na dark webu (temnem spletu),« je zapisano na Telegram kanalu ameriške vohunske agencije.

Številni so ob tem spomnili (video zgoraj), kako se je godilo sodelavcem Zahoda, ko so Američani pobrali šila in kopita iz Afganistana.

»Takšna je usoda tistih, ki so stopil v stik s Cio: imeli so možnost, da se ujamejo na podvozje zadnjega letala,« je cinično zapisal eden od komentatorjev.

Toda uradniki Cie, vključeni v projekt, so za CNN povedali, da je rusko-ukrajinska vojna ustvarila priložnost, kot je še ni bilo, da Rusi zagotovijo informacije, ki jih potrebujejo Združene države.

Vabilo Cie, da se ji oglasijo novi sodelavci iz Rusije je v prvi vrsti usmerjeno na uradnike ruskih varnostnih in obveščevalnih agencij, tiste, ki delujejo na področjih, kot so kibernetska varnost, tehnologija, finance, vojska in diplomacija, za katere v Langleyju menijo, da jih je v Rusiji in tujini na tisoče ali celo desettisoče.

Uradniki ZDA so dodali, da je bila prejšnja takšna akcija, ki je vključevala navodila morebitnim ruskim obveščevalnim agentom, kako se izogniti, da jih razkrijejo ruske varnostne službe, ki je bila sprožena po začetku ukrajinskega konflikta, uspešna, čeprav ne navajajo nobenih podrobnosti v zvezi s tem.

»Rusom smo želeli v njihovem jeziku sporočiti, da vemo, kaj se jim dogaja,« je dodal uradnik Cie, ki je želel ostati neimenovan, hkrati pa je pojasnil, da kampanja cilja na posameznike, ne pa na širšo populacijo, ki v veliki meri podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Konec novembra leta 2022 je namestnik direktorja Cie David Marlowe v centru Hayden na univerzi George Mason v Arlingtonu v Virginiji dejal, da je ameriška obveščevalna skupnost od začetka vojne »odprta za posel« in da išče Ruse, ki so »zgroženi nad konfliktom« tako kot je ameriška administracija.

In medtem ko CIA išče Ruse, pripravljene za vohunsko službo tako doma kot v tujini, je FBI sprožil podoben projekt, usmerjen na rusko skupnost v Združenih državah Amerike, ki vključuje tudi targetiranje mobilnih telefonov tistih, ki obiskujejo rusko veleposlaništvo v Washingtonu.

Po poročanju CNN je FBI na Facebooku objavil oglase, v katerih je uporabil Putinove besede v ruščini: »Pripravljeni smo poslušati.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek