REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jazidski begunci se bojijo radikalcev Islamske države – v Grčiji

Jazidski begunci se bojijo radikalcev Islamske države – v GrčijiGrčija, migrantski kamp

Jazidi, ki so iz Iraka pred Islamsko državo pobegnili v Grčijo, se zdaj v begunskih taboriščih bojijo za svoje življenje. Med begunci so tudi skrajni islamisti, privrženci in pripadniki Islamske države.
Kheiri Zabri je 37-letna Jazid iz Sirije, ki od decembra lani živi s svojo ženo in tremi hčerkami v begunskem taborišču v Malakasi, blizu grške prestolnice Atene. Več sto beguncev živi v začasnih bivališčih in šotorih, pri čemer je večina iz Sirije in Afganistana. Prejšnji mesec je v taborišču izbruhnil množični pretep med Sirci in Afganistanci, pri čemer je bil ubit en sirski državljan in osem drugih beguncev je bilo ranjenih. Več ducat udeležencev je bilo aretiranih.

 Jazidi v taborišču se bojijo za svoje življenje, saj so se v taborišču znašli (nekdanji) pripadniki Islamske države in njihovi privrženci, ki so pričeli izvajati isto politiko preganjanja Jazidov, verske manjšine, kot je IS počela na »svojem« področju.

Policisti, ki nadzorujejo taborišče in vojaki iz bližnje vojašnice niso posredovali, da bi preprečili pretep. Jazidi v taborišču se bojijo za svoje življenje, saj so se v taborišču znašli (nekdanji) pripadniki Islamske države in njihovi privrženci, ki so pričeli izvajati isto politiko preganjanja Jazidov, verske manjšine, kot je IS počela na »svojem« področju.
Tako so med letošnjim ramadanom skrajni muslimani v taborišču na Lesbosu poskušali kaznovati tiste, ki niso upoštevali obveznega posta, zaradi česar so Kurde in Jazide umaknili v Malakaso. A tu so se ponovno znašli med afganistanskimi in arabskimi prosilci za azil.
Ajad Hidher Hano, 27-letni Jazid, ki govori tako arabsko kot farsi, je povedal, kako Arabci in Afganistanci govorijo o drugih: »Oni so celo rekli za Grčijo in druge evropske države, da so dom nevernikov. Zakaj so potem tu? Zato, ker jih njihove vlade iščejo, ker so kriminalci.«

Jazidi

Hano je sprva tudi bil na Lesbosu in nato bil preposlan v Malakasi. V taborišču je tako srečal pripadnika Islamske države, ki je v Faludži postavljal bombe pred padcem mesta leta 2014. Prav tako je naletel na svojega sirskega soseda iz domovine, ki mu je povedal, kako ima njegov brat jazidsko sužnjo.

Jazidi so o grožnjah in skrajnežih obvestili tako človekoljubne organizacije kot grško ministrstvo za migracije, a jih nihče ne posluša oz. rečejo: »Ne moremo nič narediti za vas.«

Jazidi so o grožnjah in skrajnežih obvestili tako človekoljubne organizacije kot grško ministrstvo za migracije, a jih nihče ne posluša oz. rečejo: »Ne moremo nič narediti za vas.« Grške oblasti po zadnjem pretepu načrtujejo fizično odstraniti določene narodne skupine iz taborišča Malakasi, a še ni jasno oz. znano, katere. Lokalni mediji so poročali, da naj bi policija preiskovala vpletenost pripadnikov IS v pretep, a naj ne bi našli nobenega dokaza za to. Na Lesbosu so samo letos aretirali 498 tujih državljanov zaradi različnih kriminalnih dejanj, a pri nobenem niso našli dokazljivih povezav z islamističnim terorizmom.
Jazidi so izgubili zaupanje v Grčijo in so tako preko Evropskega parlamenta poskušali najti rešitve. Dosegli so dogovor, po katerem bi 700 Jazidov preselili na Portugalsko, a je dogovor propadel, ker EU in Grčija nočeta dati posebno pozornost katerikoli skupini beguncev, ne glede, da so bili slednji preganjani tako v domovini in zdaj v Evropi, še poroča nemški DW .

Delite članek