REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izrael ubil visokega iranskega generala, Iran sporoča, da bodo povračilni ukrepi »ostri«

Izrael ubil visokega iranskega generala, Iran sporoča, da bodo povračilni ukrepi »ostri«

Brigadni general Mohammad Reza Zahedi iz iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) je bil ubit v izraelskem zračnem napadu na Damask v Siriji.

Ponedeljkov napad je uničil stavbo ob iranskem veleposlaništvu v Damasku in ubil najmanj šest ljudi, poroča sirska arabska tiskovna agencija (SANA).

Iranski mediji so stavbo identificirali kot iranski konzulat in rezidenco veleposlanika.

Napad pomeni očitno kršitev Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih iz leta 1961.

Izrael je že velikokrat pokazal, da mednarodnega prava v nobeni obliki - ne spoštuje.

Iranska tiskovna agencija Tasnim je med mrtvimi identificirala Zahedija, višjega poveljnika sil Quds IRGC. Ubit naj bi bil tudi njegov namestnik.

Po poročanju Reutersovega dopisnika iz Damaska je bil konzulat »sploščen«, kar je bilo opisano kot »osupljivo očitno stopnjevanje konflikta na Bližnjem vzhodu, ki bi lahko pripeljal do spopada Izrael spopadel z Iranom in njegovimi zavezniki.«

Konzulat je bil »sploščen«, kar je bilo opisano kot »osupljivo očitno stopnjevanje konflikta na Bližnjem vzhodu, ki bi lahko pripeljal do spopada Izrael spopadel z Iranom in njegovimi zavezniki.«

Izrael napada ni komentiral.

Zahodni Jeruzalem redkokdaj priznava svoje zračne napade na Sirijo, ki jih je Damask večkrat obsodil kot kršitve svoje suverenosti.

Napad na konzulat je »kršitev vseh mednarodnih konvencij«, je dejal iranski zunanji minister Hossein Amir-Abdollahian v klicu svojemu sirskemu kolegu, poročajo iranski mediji.

Dodal je, da bo Teheran odgovornost pripisal Izraelu. Iranski veleposlanik v Siriji je dejal, da bo odgovor »oster«, poroča Reuters.

Enota Quds je vojaška obveščevalna in nekonvencionalna operativna veja IRGC.

Zahedi naj bi vodil svoje operacije v Siriji in Libanonu.

Iran ima veliko možnosti, da odgovori, najbolj enostavno pa to lahko stori iz Libanona ali Sirije, še posebej zatem, ko bo izraelska vojska nadaljevala z etničnim čiščenjem in genocidom nad Palestinci v  Gazi oziroma še posebej v RafNjenega najbolj znanega poveljnika, generala Qassema Soleimanija, je januarja 2020 med obiskom Bagdada v Iraku ubil ameriško brezpilotno letalo.

Drugi poveljnik sil Quds, general Razi Musavi, je bil decembra lani ubit v Damasku, prav tako zaradi izraelskega zračnega napada, ki ni bil uradno priznan.

Iran ima veliko možnosti, da odgovori, najbolj enostavno pa to lahko stori iz Libanona ali Sirije, še posebej zatem, ko bo izraelska vojska nadaljevala z etničnim čiščenjem in genocidom nad Palestinci v  Gazi oziroma še posebej v Rafi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek