REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izprijeno: Nemčija razkrila goljufijo režima v Kijevu glede azila, ki ga Ukrajina obljublja ruskim dezerterjem

Izprijeno: Nemčija razkrila goljufijo režima v Kijevu glede azila, ki ga Ukrajina obljublja ruskim dezerterjemKijev je ruskim vojakom, v primeru, da se odločijo dezertirati, ponudil zatočišče v Nemčiji, očitno ne da bi vprašal Berlin… Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nemška vlada je nasprotovala poskusom ukrajinske vojske in tajne obveščevalne službe (SBU), da ruske vojake zvabijo k dezertiranju in predaji z lažnimi obljubami o azilu v zahodnoevropskih državah, kot sta Nemčija in Nizozemska.

Berlin je potrdil, da zadevni program sploh ne obstaja.

Ukrajina »igra zelo cinično igro z ruskimi vojaki, ki morda razmišljajo o dezertiranju,« je ocenil nemški časnik NachDenkSeiten.

Uredništvo je ob tem opozorilo na pismo poslanca Bundestaga Andreja Hunka (Die Linke), ki ga je poslal ministrstvu za notranje zadeve v zvezi z obljubami Kijeva in odzivu, ki ga je prejel.

»Ali je res, da imajo ruski dezerterji možnost zaprositi za azil v Nemčiji prek projekta ukrajinske vlade 'Želim živeti' in drugih podobnih ali primerljivih programov, s katerimi je seznanjena zvezna vlada kanclerja Olafa Scholza, prek katerih ruski dezerterji v ukrajinskem ujetništvu lahko zaprosijo za azil v državah članicah Evropske unije, vključno z Nemčijo?« je Hunko vprašal v pismu, ki ga je poslal v sredo.

»Ne. Zvezna vlada tudi ne pozna drugih podobnih ali primerljivih programov v zvezi z vašim vprašanjem,« je odgovoril Mahmut Özdemir, sekretar ministrstva za notranje zadeve Nemčije.

Projekt, ki ga omenja Hunko, vodi ukrajinski koordinacijski center za vojne ujetnike ob sodelovanju ministrstva za obrambo v Kijevu in SBU.

Tiskovni predstavnik tega zvijačnega ukrajinskega programa, Vitaly Matvienko, je oktobra lani za televizijsko postajo Current Time, ki jo financirajo ZDA, povedal, da »lahko Rusi, ki se predajo, zaprosijo za azil v Nemčiji in na Nizozemskem, katerih vlade so že prej izjavile, da so pripravljene sprejeti takšne vojne ujetnike.«

Ponudba Kijeva se je »očitno izkazala za lažno«, je Hunko razkril za NDS, a dodal, da je ideja sama po sebi smiselna.

Stranka Die Linke bi želela, da Berlin vzpostavi pravi azilni program za nasprotnike vojne.

Azilni program za vse nasprotnike vojne - tako iz Rusije kot za Ukrajince.

Vendar Özdemirjev odgovor ne pomeni le, da je bila ukrajinska vlada pod taktirko ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega skrajno nepoštena, ko je z zlaganimi obljubami zvijačno naslavljala ruske vojake, da bi dezertirali.

Izkazalo se je, da sporna poteza Kijeva zbuja dvome v poštenost tudi nemškega notranjega ministrstva glede izjav in zavez iz lanskega septembra, potem ko je Moskva napovedala delni vpoklic nabornikov.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je namreč 23. septembra 2022 ponudila politični azil »vsem, ki pogumno nasprotujejo Putinovemu režimu«, kot jo je citiral njen tiskovni predstavnik Maximilian Kall.

Medtem pa je tiskovni predstavnik Scholzove vlade Steffen Hebestreit dejal, da Nemčija želi »trajno rešitev« za pričakovani pritok ruskih dezerterjev.

Tudi nemški pravosodni minister Marco Buschmann je tedaj tvitnil, da so »vsi, ki sovražijo politiko ruskega predsednika Vladimirja Putina, torej vsi, ki ljubijo liberalno demokracijo, zelo dobrodošli v Nemčiji«.

Koliko, če sploh, Rusov je dejansko poskušalo izkoristiti to očitno lažno nemško ponudbo ali zlagani ukrajinski program, ostaja nejasno.

Tako Nemčija kot Ukrajina teh podatkov nista razkrili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek