REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izginila fotografija ukrajinskega vojaka, ki varuje Zelenskega v uniformi z nacističnim simbolom

Izginila fotografija ukrajinskega vojaka, ki varuje Zelenskega v uniformi z nacističnim simbolomZelenski in njegov osebni stražar - ukrajinski vojak z naci oznako. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Urad ukrajinskega predsednika je spremenil nabor fotografij, ki prikazujejo obisk Volodimirja Zelenskega v nedavno ponovno zavzetem mestu Izium (Izjum) na vzhodu države.

Slika enega od oboroženih stražarjev Zelenskega, ki nosi našitek v stilu SS, je bila tiho odstranjena z vseh platform, ki jih uporablja predsednik Ukrajine.

Slika enega od oboroženih stražarjev Zelenskega, ki nosi našitek v stilu SS, je bila tiho odstranjena z vseh platform, ki jih uporablja predsednik Ukrajine.

Fotografija, ki je bila prvotno objavljena na predsedniški spletni strani, Telegramu in drugih družbenih medijih, prikazuje vojaka s stiliziranim simbolom lobanje in prekrižanih kosti.

Simbolom, ki je zelo podoben tistemu, ki ga je uporabljala tretja SS tankovska divizija 'Totenkopf' (Mrtvaška glava).

Insignija, ki predstavlja simbol sovraštva, je priljubljena med številnimi neonacisti.

V Ukrajini so sporno oznako sprva zagovarjali z argumentom, da gre pri našitku na vojaku za posodobljeno, taktično različico oznake, z lobanjo, ki jo krasi balistična čelada s slušalkami.

Zelenski med fotografiranjem
Zelenski med fotografiranjem. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Vendar se zdi, da je na čeladi v resnici prikazan tudi simbol kosti, kar je bila oznaka prve SS tankovske divizije Leibstandarte SS Adolf Hitler.

Navidezni poskus obvladovanja škode pa je bil le delno uspešen.

Mrtvaška glava je še vedno delno vidna na drugi fotografiji, ki je še vedno dostopna na enem od računov družbenih medijev Zelenskega (zgoraj).

Slika enega od oboroženih stražarjev Zelenskega, ki nosi našitek v stilu SS, je bila tiho odstranjena z vseh platform, ki jih uporablja predsednik Ukrajine. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Ukrajinski uradniki so večkrat zanikali prisotnost kakršnih koli neonacističnih elementov v vojski države in takšne trditve odkrito zavrnili kot rusko propagando.

Kljub temu so se ukrajinski vojaki z različnimi neonacističnimi simboli večkrat pojavili celo na uradnih fotografijah, ki so jih objavile oblasti v državi.

Konec avgusta je Zelenski na Instagramu objavil sliko ukrajinskega vojaka s simbolom 14. grenadirske divizije Waffen SS, znane tudi kot 1. galicijska divizija.

Zelenski in vojaki
Fotografija, ki jo je objavil urad predsednika Ukrajine in prikazuje vojaka z našitkom v slogu zločinske nemške organizacije SS je bila - tiho odstranjena s svetovnega spleta… Vir: Zajem zaslona, Twitter

Enota, ki je bila večinoma sestavljena iz ukrajinskih prostovoljcev iz regije Galicije, je znana predvsem po vojnih zločinih in masakrih poljskih civilistov med drugo svetovno vojno.

V začetku tega leta je urad Zelenskega objavil tudi fotografijo ukrajinskega topničarja, ki je nosi originalni našitek vojakov »Totenkopfa.«

Ironično je, da je slika prišla v izbor fotografij ob praznovanju dneva zmage v drugi svetovni vojni, delilo pa jih je tudi ukrajinsko ministrstvo za obrambo.

Delite članek