REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ironije življenja«: Tudi papež Frančišek ima »poln kufer« anticepilcev

»Ironije življenja«: Tudi papež Frančišek ima »poln kufer« anticepilcevPapež Frančišek. Vir: Twitter

Tudi papež Frančišek, poglavar Katoliške cerkve in suveren države Vatikan, se čudi in in ima počasi dovolj anticepilcev.

Papež ni edini, ki govori in poziva ljudi, ki se lahko cepijo, naj to storijo takoj.

Milijoni po svetu namreč še neprej zavračajo cepljenje in se pri tem pozivajo na različne pravice.

Pozabljajo pa, da imajo v družbi tudi dolžnosti.

Te dni so proti PCT ukrepom protestirali tudi v središču Ljubljane in to tako, da so poškodovali stavbo Državnega zbora, policija pa je morala uporabiti solzivec in vodni top.

Ampak gotovo je vsaj nekaj –, da proticepilci ne uživajo podpore papeža.

Potem ko je v začetku tega leta pripadnike gibanja proti cepljenju označil za »samomorilske zanikovalce«, je ta teden znova spregovoril o tej temi.

Papež je dejal, da ne razume, zakaj bi ljudje zavrnili možnost, ki bi zaščitila njih in druge pred možnostjo zbolevanja in smrti.

»Človeštvo ima dolgo zgodovino prijateljevanja s cepivi,« je dejal papež Frančišek.

In poudaril, da so bila cepiva uspešna pri odpravljanju bolezni kot so otroška paraliza, ošpice, mumpsa in drugih.

Papež Frančišek in kardinali
Papež Frančišek in kardinali. Vir: Twitter

Priznal pa je, da so bili nekateri celo v njegovem krogu kritični do cepiva.

»Tudi med kardinali je nekaj negacionistov,« je dejal.

Ob tem je spregovoril o ameriškem kardinalu Raymondu Burkeu, ki ga je imenoval »revež«, potem ko je bil mesec dni po okužbi priključen na ventilator.

Nato je dodal, da so to »ironije življenja.«

Govoril je tudi o »vročici negotovosti«, ki obdaja cepivo, pri čemer je poudaril, da je to verjetno zaradi več razpoložljivih cepiv proti covid-19, hitrega obdobja odobritve in številnih drugih »argumentov, ki so ustvarili to delitev«.

Biden je razočaran vprašal: »Na kaj je še treba počakati? Kaj morate še videti? Cepljenje smo naredili brezplačno, varno in priročno. Cepivo ima odobritev FDA, več kot 200 milijonov Američanov je dobilo vsaj en odmerek. Bili smo potrpežljivi, vendar je naša potrpežljivost na koncu in zavrnitev cepljenja nas bo vse stala.«

Papež ni edini, ki govori in poziva ljudi, ki se lahko cepijo, naj to storijo takoj.

Prejšnji teden je o tem govoril ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal: »Kljub temu, da imamo program cepljenja brez primere in uspešen, kljub dejstvu, da so že skoraj pet mesecev brezplačna cepiva na voljo na 80.000 različnih lokacijah, imamo še vedno skoraj 80 milijonov Američanov, ki jim se ni uspelo cepiti.«

Jasno razočaran je vprašal: »Na kaj je še treba počakati? Kaj morate še videti? Cepljenje smo naredili brezplačno, varno in priročno. Cepivo ima odobritev FDA, več kot 200 milijonov Američanov je dobilo vsaj en odmerek. Bili smo potrpežljivi, vendar je naša potrpežljivost na koncu in zavrnitev cepljenja nas bo vse stala.«

Papež Frančišek je tudi opozoril, da je Vatikan svoje prebivalce, osebje in njihove družine že cepil, »z izjemo zelo majhne skupine«, in da sedaj »preučujejo, kako jim pomagati«.

Za tiste, ki se še vedno bojijo cepiva, pa je rekel: »To si morajo razjasniti in se umirjeno pogovarjati.«

Znano je tudi stališče Vatikana glede cepiva proti covidu-19, da je namreč za katolike cepivo »moralno sprejemljivo« vključno s cepivi, ki uporabljajo naslednice davno odvzetih celic zarodkov, ki se uporabljajo za izdelavo nekaterih cepiv.

Delite članek